BLOG

YouTube video op je website

https://fellmedia.nl/wp-content/uploads/2019/03/cropped-MarleenSahetapyFotografie_Eelco_deBoer-135-e1551880822894.jpg

In deze post wil ik mijn ervaring delen m.b.t. het plaatsen  van een YouTube video op je website.
Alles in deze post is door en door getest en is bedoeld om jou verder te helpen. Wij gaan niet over 1 nacht ijs met dit soort onderzoeken en conclusies.

Moet je een Youtube video op je website plaatsen, Ja of nee.

Ruim 7 maanden geleden plaatste ik een op aanvraag van een klant een YouTube video op zijn website. Deze website stond al tientallen maanden op de #1 positie met een mooi zoekwoord met veel volume.

De Youtube dip

Echter, na het plaatsen van de YT video zakten we ineens (binnen 3 dagen ) weg naar de 3e positie en leek het een tijdelijke dip. Wat ikzelf vrij vreemd vond, want ik had de video namelijk perfect geoptimaliseerd en deze YouTube video staat ook op de eerste positie van YouTube. Wat een tijdelijke dip leek, werd een dip van mega negatieve impact.
Hoe kan het zo zijn, dat zelf gecreëerde content op een eigen Youtube kanaal zo’n negatieve uitwerking heeft op je website. Tenminste als je video’s op je website insluit.

Youtube video op je site
Na het verwijderen van de YT video staat de site weer op #1

Tijd voor een diepere zoektocht

Wij zijn gaan testen met andere websites en kwamen erachter dat ook die websites de toppositie verloren na het plaatsen van een YouTube video op die bewuste pagina’s,… Soms met wel meer dan 5 positie’s.
Als jouw bedrijf op de #1 positie staat met een concurrerend zoekwoord en zakt door zo’n actie naar positie #3 of lager #6 is ook gemeten, dan word je niet echt vrolijk. Mijn advies, niet doen dus!

Maar hoe moet het dan wel?

Mijn advies, plaats niet rechtstreeks een YouTube video op je website, omdat dit echt mega negatieve gevolgen heeft voor je positie in Google. Maar hoe je het dit probleem zou kunnen oplossen?

Ga naar YouTube en maak een screenshot van je video, en plaats dit screenshot op je website. Zoals hieronder te zien is. Natuurlijk zou je er een mooie afspeelknop overheen kunnen plakken om het geheel wat onlinemarketing-technisch te optimaliseren. Want je wilt dat de lezer deze video bekijkt, toch? Zorg er wel voor dat de link in een nieuw tabblad opent.

YouTube kanaal belangrijker dan ooit

Door deze actie is het optimaliseren van je YouTube kanaal nog belangrijker geworden.
Je website houdt niet van een YouTube video en Google werkt het ook nog eens flink tegen. Daar zijn we wel achter gekomen.

Wat willen ze hiermee bereiken?

Ik vermoed dat YouTube wil dat jij naar YouTube gaat en dat jij nog meer tijd moet spenderen op dat platform. Best leuk natuurlijk, maar jouw bezoeker wordt daar ook naartoe geleidt. Het wordt dus steeds belangrijker dat je daar op inspeelt. Plaats op YouTube dan ook relevante content waar jij jouw bezoekers mee van dienst kan zijn.

Wisten we dit allemaal nog niet? Dat je relevante content op YouTube moet plaatsen, jawel… Dat wisten we natuurlijk wel.
Wisten we dan niet dat YouTube video’s op je website werden geboycot? Nee, dat wisten wij als SEO specialist niet. Dit is een test die wij hebben uitgevoerd op diverse websites en we gaan niet over 1 nacht ijs om dit te melden.

Invloed van een YouTube video op je website
Deze test loopt nog steeds….

Wanneer moet ik wel een YouTube video op mijn website?

Er kunnen redenen zijn dat je wel een YouTube video op je website plaatst. Welke redenen zal ik hieronder opschrijven voor je:

Reden 1:
Je hebt een VSL, een video sales letter op je pagina staan en deze pagina hoeft niet zozeer te ranken in Google.

Reden 2:
Je pagina moet sneller worden geïndexeerd. Een YouTube video rankt vaak na enkele minuten in YouTube. Is snelheid gewenst met de indexatie van een pagina, dan werkt dit zeker mee.

Conclusie YouTube video implementeren op je site

Mijn conclusie, na maanden van onderzoek en testcases met betrekking tot een YouTube video op je website: Doe het niet, want voor nu brengt het alleen maar schade toe aan je positie in de zoekmachine.
Grote woorden? Gewaagde uitspraak? Ja, dat zeker.

Ik zie het als taak om jou op de hoogte te stellen, een gewaarschuwd mens telt voor twee.

Wat is er met de site gebeurd na het verwijderen van de video?

De uitgevoerde testen zijn bijna afgerond en kunnen melden dat de websites hun #1 positie weer hebben ingenomen. De tijd die de websites nodig hadden om weer op de 1e positie te geraken was meer dan 3 maanden.

Heb je opmerkingen over deze post, of heb je andere inzichten? Let me know!

Martin Vellinga

Leave a Comment