Vertel een verhaal met SEO Infographic
De Infographic is een bekend fenomeen. Met dit soort afbeeldingen kun je webpagina’s visueel aantrekkelijk maken, social media berichten worden beter gelezen, en je kunt er veel informatie in een korte tijd mee overdragen voor een brede doelgroep. De SEO Infographic is een subcategorie van dit soort content die toegespitst is op zoekmachine optimalisatie. Wat maakt deze vorm zo interessant voor het onderwerp SEO? En hoe ga je te werk?
Wat is een SEO Infographic?
Bij een Infographic wordt tekst en beeld gecombineerd om een onderwerp uit te leggen. In tegenstelling tot een standaard tekst spelen visuele elementen een belangrijke rol, en in tegenstelling tot een standaard afbeelding wordt er een compleet verhaal verteld in één graphic. Het betreft vaak een samenvatting van complexe informatie waarbij de resultaten snel en laagdrempelig worden uitgelegd. Bij een SEO Infographic gaat het specifiek om data omtrent zoekmachine optimalisatie en alles wat daarbij komt kijken. Omdat er bij SEO veel gewerkt wordt met cijfers, statistieken en meetpunten die in verband staan met elkaar kan een visualisatie van deze data duidelijkheid verschaffen.
Wat kun je met Infographics bereiken?
Er zijn verschillende redenen om Infographics te gebruiken. Bijvoorbeeld om een technisch complex onderwerp inzichtelijk te maken voor iemand met relatief weinig kennis van het onderwerp. Het kan ook een snelle samenvatting zijn voor personen die zijdelingse interesse hebben, maar zich niet in het onderwerp willen of kunnen verdiepen. Ook is het een handige manier om stakeholders in te lichten waarmee een hogere betrokkenheid wordt gecreëerd. SEO Infographics kunnen zowel intern als extern worden ingezet.
Voordelen van een SEO Infographic gebruiken:
- Maak complexe data inzichtelijk: Bounce Rate , Click-Through-Rate, Conversies, Hits etc. Op internet is enorm veel data te verzamelen. Door deze informatie te visualiseren wordt het snel duidelijk waar de trends en patronen zich bevinden. Dat is niet alleen interessant voor de insiders, maar ook voor de mensen die er niet voor gestudeerd hebben.
- Uniforme weergave: Een afbeelding ziet er op ieder scherm hetzelfde uit. De ontwerper hoeft zich niet druk te maken over de afmetingen of verhoudingen van schermen, het gebruik van systeem fonts of andere zaken. Dit biedt meer vrijheid in design.
- Draag informatie over aan stakeholders: Zeker voor een SEO Infographic geldt dat het een waardevol instrument is om klanten en andere partijen snel en accuraat in te lichten over de laatste data. Het geeft direct antwoorden op mogelijke vragen die je vaak al kunt anticiperen.
- Bereik een hogere engagement: Een afbeelding met kleurrijke tekeningen en een beetje tekst ziet er minder intimiderend uit dan een pagina met tekst die ogenschijnlijk geen einde heeft. Zorg dat het publiek niet halverwege (of eerder) afhaakt.
- Stimuleer delen van content: Wat heb je aan al die informatie als vrijwel niemand het ooit zal bekijken? Er is volop informatie die het delen waard is, het moet dat wel in een aantrekkelijk jasje wordt gestoken. Door op te vallen met een mooie SEO Infographic wordt informatie eerder en vaker gedeeld.
Nadelen van een SEO Infographic gebruiken
Uiteraard zijn er ook situaties waarin dit soort visuals geen toegevoegde waarde vertegenwoordigen. Hier zijn drie mogelijke nadelen van SEO Infographics:
- Minder ruimte voor diepgang: Je kunt met een tekening en bijschrift minder informatie overdragen dan in teksten en grafieken mogelijk is. Zie het meer als een beknopte synopsis dan als een volledig document.
- Geen flexibiliteit in weergave: Het voordeel van een vaste layout kan ook juist een nadeel zijn. Moet je de SEO Infographic breed maken of juist lang, zijn de letters nog leesbaar op een mobiel scherm en kun je deze afbeelding uitprinten op een A4-tje?
- Noodzaak voor een vormgever: Met een Excel sheet of een PowerPoint presentatie kun je nog wegkomen met een wat ‘klungelige’ vormgeving, Infographics moeten er gewoon strak uitzien. Omdat de juiste combinatie van tekst en beeld behoorlijk wat afstemming vergt heb je niet alleen een goede vormgever nodig, maar ook iemand die met beeld een duidelijk verhaal kan vertellen.
Waar moet je op letten bij het ontwerp?
Originaliteit en een opvallend uiterlijk is absoluut van belang bij het ontwerp van een goede SEO Infographic. Dit neemt niet weg dat er enkele basisvoorwaarden zijn voor een goed design. Hier zijn enkele aandachtspunten die van toepassing zijn:
- Bepaal de doelgroep: Is het verhaal bedoeld voor vakgenoten, voor de klant of voor een algemeen publiek? Zorg dat de doelgroep de boodschap begrijpt.
- Kies de juiste stijl: De grafisch vormgever kan een cartoon stijl gebruiken of voor een wat meer zakelijke stijl kiezen. Ook het gebruik van flowcharts en grafieken kan op basis van de doelstelling bepaald worden.
- Creëer een balans tussen tekst en afbeelding: Sommige SEO Infographics bevatten slechts enkele woorden, soms is er wat meer tekst nodig. Wat je kunt laten zien hoef je niet uit te leggen.
- Optimaliseer voor zoekmachines: Wanneer het een publiekelijk toegankelijke Infographic betreft is zoekmachine optimalisatie een must. Een afbeelding heeft als rich media content waarde, maar tekst op een bitmap plaatje wordt niet geïndexeerd. Optimaliseer naast formaat en dataverbruik dus ook de gehele HTML pagina waarin de graphic embed wordt.
Met een SEO Infographic kun je snel informatie overdragen op een aantrekkelijke wijze. Wanneer de template eenmaal definitief is kunnen er vaker updates gemaakt worden met dezelfde grafische elementen.