Google Search is met afstand de marktleider op het gebied van zoekmachines. Ze maken nog veel meer toepassingen die in meer of mindere mate succesvol zijn. Google Maps en Images zijn nauw verwant met de zoekmachine terwijl Drive en YouTube los staan van zoeken. Google Discover is nog een gratis tool die echter minder bekend is bij het grote publiek.
Wat valt er zoal te ontdekken in Discover en is dit de moeite waard?
Een aantal vragen over Google Discover:
Google Now, Google Feed, het zijn oude namen voor Discover. De nieuwe benaming werd in 2019 geïntroduceerd maar de basisfunctionaliteit bestaat dus al veel langer. Het is in basis een Social Media Feed met berichten die vertoond worden op basis van een persoonlijke Google account. Als je bijvoorbeeld een pagina hebt bezocht over Italië dan kun je later berichten te zien krijgen van Italiaanse restaurants bij jou in de buurt. De feed bestaat voor een deel uit nieuwsberichten maar er zullen ook ‘evergreens’ langskomen die aansluiten op de voorkeuren en het internetgedrag van de gebruiker. Zo zal iedere feed uniek zijn.
Hoe bekijk je de Google Discover feed?
Als je de Google app hebt dan kun je direct naar je Discover feed gaan, dit werkt zowel op Android als iOS. Op diverse Android toestellen is er een nauwe integratie met het systeem, op Apple apparaten ben je beperkt tot de apps van Google. Het is mogelijk om deze functie uit te schakelen, standaard is deze optie actief. In principe kunnen alle pagina’s die in de Google database zijn opgenomen vertoond worden, de website developer hoeft hiervoor geen specifieke tags te gebruiken. Er zijn wel richtlijnen wat betreft de inhoud, zo wordt deze content niet weergegeven:
1. Mogelijk gevaarlijk
2. Misleidend
3. Intimiderend
4. Haatdragend
5. Gemanipuleerd
6. Medisch
7. Seksueel expliciet
8. Terroristisch
9. Gewelddadig
10. Grof taalgebruik
Er zijn nog een aantal andere uitzonderingen zoals een overvloed aan commerciële uitingen of mogelijk onjuiste informatie van ongeverifieerde bronnen.
Hoewel er bij Search nauwelijks concurrentie bestaat voor Google is dit voor gepersonaliseerde feeds een ander verhaal. Facebook en Twitter hebben een veel groter bereik, ook MSN van Microsoft biedt veel mensen gericht informatie. Op Windows en Apple systemen zal de gebruiker meer moeite moeten doen om deze feed onder ogen te krijgen, op Android toestellen is de zichtbaarheid beter. Toch kunnen de resultaten wel interessant zijn, het is aan de gebruikers om te beslissen of deze toepassing levensvatbaar is.
Als uitgever of beheerder van een website is het niet nodig om pagina’s te optimaliseren voor deze Media Feed. Toch kan het wel voordeel bieden om te voldoen aan de richtlijnen, anders wordt de pagina direct uitgesloten van deze lijst. De principes die van toepassing zijn op E-A-T (expertise, autoriteit, betrouwbaarheid) gelden ook voor de Discover feed. Als een pagina goed scoort in Google Search dan zal deze ook relevant zijn voor Discover.
Bij Google zit ‘beta’ in het DNA. Dit betekent dat applicaties verschijnen, verdwijnen of opnieuw verpakt worden. Google Discover is wellicht geen ‘must’ voor aanbieders van producten of diensten maar het kan wel degelijk een meerwaarde leveren.