Fell Media News

Juni 2021 Core Update

>

Het algoritme van Google wordt continu bijgewerkt. De meeste van deze updates hebben minimale impact op de zoekresultaten of zoekmachine optimalisatie. Als er een aantal grote veranderingen worden doorgevoerd aan het centrale algoritme dan wordt dit een Core Update genoemd. Juni 2021 is een Core Update verschenen. Wat de voornaamste wijzigingen ditmaal zijn en waar je rekening mee moet houden kun je op deze pagina lezen.

Juni 2021 Core Update

Eigenlijk is er sprake van twee updates. Toen de Juni 2021 Core Update werd aangekondigd gaf Google direct aan dat er ook een Juli 2021 Core Update zou verschijnen. Een aantal aanpassingen waren namelijk nog niet voltooid op de geplande datum, die zouden later doorgevoerd worden. Dit betekent overigens niet dat alle wijzigingen direct zichtbaar zijn voor alle gebruikers, pas eind augustus zijn alle aanpassingen wereldwijd doorgevoerd.

Google benadrukt dat websites die voorheen goed presteerde en hoge kwaliteit leveren na de Juni 2021 Core Update niet plotseling een compleet andere ranking zullen krijgen. De voornaamste negatieve impact lijkt YMYL websites te treffen terwijl sites die in vorige updates in ranking gedaald zijn nu weer boven komen drijven. Het lijkt er daarmee op dat Google meer nadruk legt op oudere meetpunten en wat ‘fouten’ in het algoritme heeft hersteld.

Lagere ranking voor YMYL

YMYL staat voor Your Money or Your Life, dit zijn websites met content die direct impact heeft op persoonlijke financiën of het welzijn. Denk aan websites met informatie over hypotheken, cryptocurrency of medisch advies. Dit zijn de websites die volgens eerste rapporten zijn gedaald in de ranking. Dit geldt ook voor websites met weinig content of zeer oppervlakkige informatie. Meer gevestigde pagina’s die de laatste jaren zijn gedaald lijken weer een lichte boost te krijgen dankzij de Juni 2021 Core Update.

Wat is een Core Update?

Google begon met PageRank, een zoekmachine algoritme waarbij ‘backlinking’ ofwel koppelingen vanuit andere websites centraal stond. In de loop der jaren werd het zoekalgoritme uitgebreid en verfijnd, niet in de laatste plaats omdat SEO experts met allerlei trucs kwamen om hoog in de zoekresultaten te komen.

Als zoekmachine optimalisatie op de juiste wijze wordt uitgevoerd dan werken webmasters en zoekmachine algoritmen in principe samen om relevante webpagina’s vindbaar te maken voor gebruikers. Maar als het doel is om zoveel mogelijk bezoekers te trekken ongeacht de relevantie voor de bezoeker of de kwaliteit van de pagina dan brengt dit de betrouwbaarheid van de zoekmachine schade toe.

Bij een Core Update worden aanpassingen doorgevoerd die impact kunnen hebben op alle websites, ook pagina’s die wel relevant zijn. Zolang een pagina voldoet aan de richtlijnen die Google stelt hoeft de impact niet groot te zijn, toch is het van belang om webpagina’s aan te passen om een hoge ranking te behouden. Soms betreft dit minimale aanpassingen, sommige updates vereisen wat meer aandacht. De Juni 2021 Core Update richt zich vooral op het tegengaan van spam, daarnaast zijn er meer tools beschikbaar om de kwaliteit van webpagina’s te analyseren.

Google geeft nooit specifiek aan wat er veranderd wordt, ze geven wel advies over optimalisatie. We weten in ieder geval zeker dat Google een Spam Algorithm Update en een Page Experience update heeft doorgevoerd.

lijn blauw
rechthoek website element blog pagina
In april 2021 hebben we een update van productrecensies gedeeld. Het was bedoeld om