Fell Media News

Paginatitel in Google

>

 

Hoe werken pagina titels in Google?

De paginatitel van een pagina is van groot belang voor het succes in Google. Iemand die op zoek is naar het antwoord op een vraag zal niet altijd op de bovenste koppeling klikken, maar op een link met een titel die het meeste aanspreekt bij de vraag die gesteld wordt. Hoe bepaalt Google eigenlijk titels en wat is er de laatste tijd veranderd?

Web paginatitel update

In augustus 2021 werd de manier waarop Google titels weergeeft op de zoekresultaten pagina’s aangepast. Voorheen kon de titel veranderd worden door het algoritme om beter te voldoen aan de zoekopdracht van de gebruiker. In praktijk wordt nu vaker gebruikt gemaakt van titel elementen op de gelinkte pagina, 87 procent in plaats van 80 procent in het verleden. In veel gevallen zal de H1 titel worden overgenomen maar dit is niet altijd het geval.

paginatitel in Google

Kun je zelf de paginatitel bepalen?

Er zijn enkele manieren om Google informatie te geven over de titel van de pagina. Zo is er de hoofdtitel die wordt aangeduid met een H1-tag. Dit is de titel die bezoekers te zien krijgen op de pagina. Maar deze titels zijn niet altijd optimaal voor de zoekresultaten pagina. Daarom wordt er door SEO experts veel aandacht besteed aan converterende titels die in de metadata worden geplaatst. De bezoeker ziet deze titel niet, iemand die zoekt in Google (meestal) wel.

De reden dat Google niet altijd de paginatitel informatie overneemt van de oorspronkelijke HTML code heeft ermee te maken dat niet alle pagina titels relevant worden bevonden door Google. Als het algoritme denkt ‘het beter te weten’ dan kan de oorspronkelijke titel worden aangepast in de zoekresultaten. Wanneer past Google de titel informatie aan?

  • Als er informatie ontbreekt in de titel.
  • Als de titel aantoonbaar verouderd is.
  • Als de titel niet aansluit op de content op de pagina.

Met name bij pagina’s die dynamisch opgebouwd worden zoals een webshop kan het voorkomen dat de titel niet aansluit op de inhoud. Als de webmaster geen relevante omschrijving kiest dan zal het Google algoritme zelf een betere titel verzinnen.

Waarom pagina titels belangrijk zijn

Veel websites hebben pagina’s met onderwerpen die vallen binnen een bredere categorie. Dit kan betekenen dat pagina titels herhaald worden wat niet goed is voor de vindbaarheid.

Als de webcrawlers dergelijke titels tegenkomen dan proberen ze via contextuele informatie een unieke titel samen te stellen. Dit kan behulpzaam zijn, je verliest als aanbieder wel de regie over de weergave.

Door te zorgen voor unieke, beschrijvende titels in de HTML code van iedere pagina bereik je niet alleen jouw doelgroep, je voorkomt ook dat pagina titels anders worden weergegeven.

lijn blauw
rechthoek website element blog pagina
In april 2021 hebben we een update van productrecensies gedeeld. Het was bedoeld om