Table of Contents
Hoger in Google – onze 23 belangrijkste tips
Hoe zorg je dat jouw website beter gevonden wordt? De meeste SEO specialisten zullen als antwoord geven “hoger in Google komen”. De oplossing is dus niet alleen je eigen website mooier, beter of aantrekkelijker maken maar ervoor zorgen dat jouw website hoger in de zoekresultaten komt. De bekende zoekmachine is namelijk de deur naar het internet, je moet ervoor zorgen dat bezoekers jou zien als ze de deur openen. Wil jij in 2021 bovenaan in Google komen te staan? Lees het onderstaand stappenplan.
Is gevonden worden op Google echt zo belangrijk?
In 2021 heeft Google ruim 90% marktaandeel wat betreft zoekmachines. Bing staat op nummer twee met ruim 2% en Yahoo zit met ongeveer 1,5% op nummer drie in de ranglijst. Baidu, Yandex en DuckDuckGo bezetten de volgende drie posities. Google zou in 1996 gelanceerd worden met een algoritme dat beter was dan de bekende zoekmachines uit die tijd zoals AltaVista, Lycos, Yahoo of de Nederlandse Ilse.
Net als de Chinese Baidu zou Google de zoekresultaten ordenen op basis van populariteit. Dit werd gemeten door het aantal koppelingen vanaf andere websites te tellen, ook wel ‘backlinks’ of externe links genoemd. Het eerste algoritme van het bedrijf dat Sergey Brin en Larry Page hadden opgericht werd PageRank genoemd. Deze manier van zoekresultaten ordenen heeft de basis gelegd voor hoger scoren in Google. Er zijn sindsdien veel aanpassingen doorgevoerd binnen het algoritme, toch zijn de basisprincipes gelijk gebleven. Het is en blijft een populariteitswedstrijd waarin er veel kandidaten strijden om een plekje bovenaan in Google.
Als aanbieder sta je er gelukkig niet alleen voor. Als je liever bezig bent met je bedrijf opbouwen dan kun je zoekmachineoptimalisatie ook (deels) uitbesteden. Bij FellMedia SEO doen we ons best om jouw website bovenaan in Google te laten verschijnen. Toch zullen we op deze pagina een tipje van de sluiter oplichten.
Wat is SEO ook weer? Winnen met organische zoekresultaten?
SEO is de afkorting voor Search Engine Optimization, in Nederland spreken we van zoekmachineoptimalisatie.
Heel eenvoudig gesteld wordt een website of webpagina zo ingericht dat deze hoog in Google komt te staan. Er zijn honderden meetpunten waarvan er een aantal bekend zijn en een aantal wordt door Google geheim gehouden.
Als je rekening houdt met pakweg de tien voornaamste meetpunten dan kom je hoger in Google. De prioriteit en het ‘gewicht’ per meetpunt is aan verandering onderhevig.
Dit is voor een deel om het zoekalgoritme beter aan te laten sluiten op de vraag van de gebruiker maar ook zeker om Black Hat SEO praktijken tegen te gaan. Dit houdt in dat er ongeoorloofde SEO trucs worden toegepast om de zoekresultaten in Google te beïnvloeden.
White Hat SEO staat juist voor zoekmachineoptimalisatie die wel voldoet aan de richtlijnen en als het ware ‘beloond’ wordt met een hogere positie in de zoekresultaten. Omdat het algoritme doorgaand wordt aangepast moet je bij optimalisatie zeker rekening houden met zaken die beter kunnen of juist niet langer toegestaan zijn. Anders kan de ranking van een goed presterende website kelderen na een algoritme update.
Hoe kom ik hoger in Google?
Als je een bedrijf hebt met een unieke of bekende naam dan is het niet zo moeilijk om je website bovenaan in Google te laten scoren.
Een gebruiker zoekt op deze naam en klaar. Als je bijvoorbeeld zoekt op ‘Nike’ dan komt www.nike.com als eerste tevoorschijn. Dit is een bekend merk, het is vanzelfsprekend dat deze website hoog in Google staat. In dat geval ben je als schoenenwinkel tevreden met de nummer twee positie. Als je zoekt op ‘sportschoenen’ dan wordt het een ander verhaal. Dan strijden webshops als Zalando, Scapino, Aktiesport en Perry Sport om de hoogste plek in de zoekresultaten.
Met ‘sportschoenen nike’ komt nike.com weer bovenaan te staan.
Je kunt dus scoren op merknaam of op product. Als je in een sector actief bent met veel concurrentie dan zul je moeten scoren op belangrijke zoektermen dat leidt naar een bepaald onderwerp die te maken hebben met jouw sector. Soms haal je die hogere positie, soms kom je iets lager uit. In het voorbeeld van zojuist scoort Zalando in de top drie zoekresultaten op de drie zoekopdrachten die we als voorbeeld namen. Dat is een beter resultaat dan Nike die op ‘sportschoenen’ lang niet zo goed scoort als de algemene schoenenwinkels. Dit geeft aan dat beter gevonden worden in Google niet altijd betekent dat je altijd bovenaan moet staan. Neem altijd de click through rate in gedachten van een bepaald zoekwoord.
Wat is SEA eigenlijk?
Kijk gerust mee in een ander tabblad en controleer of je hetzelfde resultaat krijgt. Bij het voorbeeld van Nike zal dit het geval zijn, bij andere zoekresultaten in Google is dit niet gegarandeerd omdat jouw locatie, taal instelling of de persoonlijke zoekhistorie ook ieder een rol spelen. Als het je niet lukt om met SEO te scoren dan is er altijd nog SEA. Dit staat voor Search Engine Advertising ofwel adverteren binnen zoekmachines. Heel eenvoudig gesteld is dit jouw korte route naar de nummer één positie in Google. In dit geval doe je mee aan een veiling, je betaalt om te adverteren op basis van zoekwoorden en een aantal andere opties. Als jij de veiling wint dan komt jouw advertentie boven de organische zoekresultaten te staan. Als dit zo eenvoudig werkt, waarom is SEO dan meer bekend dan SEA?
In de eerste plaats ben je niet verzekerd van een plaatsing. Je biedt op zoekcriteria samen met een groot aantal andere aanbieders. Als je wint dan gaat de teller lopen, dit kan je snel veel geld kosten. Zeker als het populaire zoektermen zijn waar veel mensen op zoeken. Ook zal het algoritme de relevantie bepalen van de adverteerder bij de zoekopdracht. Als jij een sleutelservice hebt die ook hakken van schoenen repareert, dan zul je met een bieding op ‘sportschoenen’ waarschijnlijk toch niet als advertentie verschijnen terwijl de Nike advertentie wél vertoond wordt. Jouw bedrijf is namelijk minder relevant voor de persoon die zoekt dan de website van het schoenenmerk. En omdat Nike niet organisch met SEO kan winnen van de schoenenwinkels kunnen ze via SEA toch weer bovenaan komen te staan bij een zoekopdracht naar ‘sportschoenen’.
Wil je een nieuwe site bovenaan in Google laten scoren? Dan maak je met zoekmachine adverteren in de beginfase meer kans. Naarmate jouw domein meer autoriteit opbouwt zul je beter gevonden worden in Google dankzij zoekmachine optimalisatie. Het één sluit dus het ander niet uit, deze methoden kunnen elkaar juist heel goed aanvullen.
5 snelle tips voor hoger in Google te komen
Waarom is deze pagina eigenlijk zo lang? Waarom is de inhoud van deze pagina niet verdeeld over een aantal losse pagina’s met één specifiek onderwerp? Dat zou zeker kunnen en het is tevens een beproefde strategie genaamd ‘landingspagina’. Maar daar lees je verder op deze pagina meer over. Een andere strategie is ‘long read’ pagina, dit zijn lange pagina’s met veel tekst die dieper ingaan op specifieke onderwerp en meerdere zoekwoorden bevatten. Wil je je Google zoektermen verbeteren? Dan kun je het beste meerdere SEO trucs tegelijkertijd toepassen. Als je minder scoort met één optimalisatie dan klim je hoger in Google met een andere strategie. Sterker nog, door meerdere SEO trucs te combineren kunnen ze elkaar versterken. Of verzwakken, hoe dat mogelijk is lees je ook verder op deze pagina. Om jouw aandacht te behouden tot aan het bittere einde van deze lange pagina zullen we alvast 5 snelle tips geven waarmee beter gevonden worden in Google een makkie wordt:
1. Ga voor evergreen content
Veel organisaties en ook SEO experts gaan voor de snelle winst. Je wilt zo snel mogelijk stijgen in de zoekresultaten van Google, de zoekmachine.
Dat is alles wat telt. Toch moet je de waarde van evergreen content niet zomaar terzijde schuiven. Dit zijn pagina’s met een lage nieuwswaarde maar wel met inhoud die nog jarenlang relevant blijft. Zo kun je met een blog over de nieuwe iPhone voor 2021 die binnenkort gaat verschijnen snel bezoekers trekken.
Met een lange pagina over de historie van Apple iPhones scoor je bij publicatie waarschijnlijk minder goed, maar dit artikel blijft veel langer interessant. Bijvoorbeeld bij gadget liefhebbers, of bij iemand die twijfelt om het nieuwe model te kopen of toch voor de oudere versie te gaan. Evergreen content zal daarnaast vaak ook kwalitatief beter zijn wat jouw domein meer autoriteit kan geven.
2. Meer is beter
We zijn alweer over de 1500 woorden heen, waarom zoveel informatie? In de eerste plaats omdat je bovenaan Google kan komen betekent dat je beter moet zijn dan alle concurrenten die ook graag de nummer één positie innemen. Met een eenvoudige ‘hack’ zal dit niet gaan lukken.
Daarnaast is Google steeds meer focus gaan leggen op longread pagina’s met veel tekst. Niet alleen biedt dit meer informatie voor de bezoeker, de voornaamste zoekwoorden komen vaker voor met alternatieve schrijfwijzen. Kwantiteit als primaire voorwaarde betekent overigens niet dat kwaliteit niet meer van belang is. Er zijn heel wat longread pagina’s die niet scoren omdat ze inhoudelijk niets te melden hebben.
3. Heb jij autoriteit?
In online marketing termen betekent autoriteit dat je niet alleen vaak bezocht wordt, maar dat jouw opinie gewaardeerd en gedragen wordt door vakgenoten.
Als jij steevast hoogwaardige content publiceert dan zullen blogs en andere websites in jouw sector of niche koppelingen maken naar jouw pagina’s. Zo ontstaat er een autoriteit die soms zwaarder weegt dan populariteit. Dit is direct gekoppeld aan YMYL websites wat staat voor Your Money or Your Life. Deze informatie heeft direct invloed op de kwaliteit van leven, denk aan medische informatie of financieel advies. Een medisch artikel met als auteur een gerenommeerde arts weegt zwaarder dan een populaire food blogger die beweert hoe je met boerenkool allerlei ziektes kunt genezen.
4. Voer zoekwoorden onderzoek uit
De juiste zoekwoorden in Google kunnen je maken of breken. Gelukkig kun je met de gratis zoekwoorden Planner van AdWords precies opzoeken hoeveel mensen op ieder moment zoeken naar een specifieke term.
Deze informatie biedt Google gratis aan omdat ze hiermee meer advertenties kunnen verkopen, toch is deze informatie ook waardevol bij het ontwikkelen van een SEO strategie. Er zijn ook andere tools voor ‘power users’ zoals die van Moz of SEMrush waarmee je uiteenlopende analyses kunt loslaten op de prestaties van websites.
5. Vergeet de bezoeker niet
Het lijkt voor de hand te liggen, toch wordt er bij zoekmachine optimalisatie opvallend vaak vergeten om de bezoekerservaring mee te wegen in de marketing strategie. Dit komt vooral omdat SEO experts zich vooral richten op hoog in Google scoren, dat is hun vak.
Wat er gebeurt wanneer bezoekers eenmaal geklikt hebben is bestemd voor een andere afdeling. Een volledige marketing strategie betekent dat alle afzonderlijk elementen op elkaar worden afgestemd met als doel de gewenste conversie tot stand te brengen. Toch is het ook voor zoekmachineoptimalisatie van belang om rekening te houden met de bezoekerservaring. Een hoge bounce percentage of lage on-page tijdsduur zijn factoren die meegewogen worden bij de zoekresultaten in Google.
Er komt dus heel wat bij kijken om je website hoger in Google te krijgen, maar hoe hoog sta je eigenlijk?
Hoe hoog sta ik in Google?
Heel eenvoudig gesteld kun je niet meten hoe hoog jouw website of pagina als zoekresultaat in Google uitkomt. Er zijn tools zoals de Google Search Console, Ahrefs en SEMrush om allerlei data in te zien zoals het aantal kliks en impressies maar dat zegt niet alles. Je kunt wel de ‘gemiddelde positie’ bekijken, dit begint al meer te lijken op een antwoord maar wat betekent ‘gemiddeld’ in dit geval?
Een banketbakker in Amstelveen hoeft niet bovenaan in Google te komen staan bij een zoekopdracht door een zoetekauw in Melbourne, Australië. Maar graag wel in Amstelveen en omgeving. De zoekresultaten zijn niet voor iedere gebruiker hetzelfde wanneer op dezelfde zoekterm wordt gezocht. Met name locatiebepaling is hierbij van belang. Met Local Search wordt de marketing gericht op een specifieke omgeving, een webshop die wereldwijd levert heeft andere prioriteiten. Maar ook in dat geval kan marktsegmentatie een rol spelen. En dan wordt de vraag aanzienlijk complexer dan “hoe kom ik bovenaan in google?”
Meta tags en meta omschrijving
Wil je lokaal scoren? Dan moet je lokaal optimaliseren. Zitten jouw klanten voornamelijk in Spanje? Dan kun je de webshop optimaliseren voor het Spaanse gebied. Aan de andere kant wil je misschien juist de Italiaanse markt veroveren, in Spanje is dan minder voordeel te behalen. De vraag is dus niet zozeer “hoe komt je bovenaan in Google?” maar “hoe kom ik bovenaan in Google waar dit voordeel biedt?”. Dit betekent dat je op een andere wijze zal optimaliseren. Denk bijvoorbeeld aan het inrichten van landingspagina’s. De juiste zoekwoorden, de juiste meta omschrijving, meta tags en eventueel gerelateerde specifieke zoekwoorden.
Landingspagina’s maken
De termen ‘homepage’ en ‘landing page’ worden regelmatig door elkaar gehaald. De hoofdpagina is de voorkant van een website of organisatie, het beginpunt van een reis door de website. Dit kan de eerste pagina zijn die bezocht wordt maar zoekmachines kijken verder dan de hoofdpagina. Een landingspagina is een subpagina op een domein met als doel een bezoeker te converteren.
Conversie naar een lead of betalende klant. Dit soort pagina’s staan op zichzelf, de bezoeker vindt hier het antwoord op de vraag. En als we ervan uitgaan dat internetgebruikers een zoekmachine gebruiken om een antwoord te vinden op een vraag, dan is het logisch dat je pagina’s inricht die het antwoord geven. De Meta omschrijving is erg belangrijk voor een goede vindbaarheid. Alle meta tags moeten goed zijn geoptimaliseerd.
Een landingspagina richt zich op een specifiek onderwerp of doelgroep. Zo kan een schilder die diensten levert door heel Nederland zich richten op één gemeente met een landingspagina waarop de zoekterm “schilder in Amsterdam”, “schilder in Groningen” of “schilder in Maastricht” meerdere malen voorkomt.
Iemand die in Amsterdam op zoek is naar een schilder zal niet snel op de pagina over een schilder in Maastricht terechtkomen omdat het algoritme hier rekening mee houdt. Het voordeel hiervan is dat de content op de individuele pagina’s niet veel hoeft af te wijken, de doelgroep overlapt elkaar namelijk niet. Zou jij iets van hierboven in de meta omschrijving en meta tags zetten?
De strategie achter landingspagina’s kan ook vanuit het oogpunt van de dienstverlening worden benaderd. Zo kan een bedrijf in de logistiek zich bezighouden met levering van breekbare producten, verse producten, kleine of juist zware goederen etc.
Door een flink aantal landingspagina’s in te richten met een bepaald onderwerp kunnen klanten die op zoek zijn naar één van deze diensten snel de juiste pagina vinden. Navigeren vanuit de homepage betekent in praktijk dat een aantal geïnteresseerde bezoekers al afhaken voordat ze de gewenste informatie hebben gevonden.
Het is ook mogelijk dat potentiële klanten wel degelijk op zoek zijn naar een specifieke dienstverlener maar vanuit een andere invalshoek. Zo wil een bloemist wellicht leveren door heel Europa, daar is koeltransport voor nodig. Een bedrijf in medicatie heeft ook behoefte aan gekoeld vervoer, in dit geval is er sector specifieke certificatie vereist. De zoekwoorden kunnen afwijken per klant, de dienstverlener is dezelfde specialist in koeltransport.
Relevante zoekwoorden zijn niet altijd de eerst gekozen zoekwoorden. Bij de keuze van een bepaald onderwerp moet je gedacht ook uit gaan naar de click through rate van bepaald zoekwoord. Google ziet wel waar je website overgaat.
Website optimalisatie via landingspagina’s heeft in de laatste jaren een vlucht genomen. Bezoekers zijn op zoek naar een antwoord op hun vraag en minder naar een bedrijfsprofiel. Aanbieders kunnen hier op inspelen door informatie te bieden die aansluit op de vraagstelling vanuit de klant.
Let op met dubbele content
Een mogelijke valkuil bij landingspagina’s is het publiceren van dubbele content. Als bijvoorbeeld alleen de naam van de gemeente wordt vervangen en de rest van de pagina hetzelfde blijft dan zal het zoekalgoritme dit zien als dubbele content wat weer van invloed kan zijn op het zoekresultaat in Google.
Door de pagina’s te herschrijven naar unieke content zal het algoritme de soortgelijke pagina’s als unieke content beoordelen met behoud van de doelgroep die de aanbieder bepaald heeft.
Een ander risico met dubbele content is de onderlinge concurrentie. Net als bij het spreekwoord “waar twee honden vechten om een been, gaat een derde ermee heen” is het mogelijk dat een groot aantal soortgelijke landingspagina’s niet resulteren in een hogere positie in Google maar juist lager.
In plaats van één resultaat bovenaan Google staan er vijf onderwerpen op de tweede pagina van Google. En het is bekend dat de meeste mensen niet doorklikken naar de volgende pagina met zoekresultaten.
Zoekwoorden Google tips, gerelateerde zoekwoorden
Tenzij je een gevestigd merk hebt zoeken consumenten niet naar jou maar naar een oplossing. Iemand die een brood wil kopen kan zoeken naar Bakker Bart, iemand die zin heeft in een hamburger zoekt wellicht naar de dichtstbijzijnde McDonald’s. Maar iemand met een verstopt toilet zoekt naar een loodgieter, niet naar een specifieke loodgieter. Dan is vindbaarheid op je bedrijfsnaam van minder belang dan optimaliseren voor ‘verstopt toilet’.
Hier zijn vijf tips om beter gevonden te worden in Google:
1. Verdeel je zoektermen over pagina’s
Dit is de landingspagina strategie waarbij je voor ieder keyword een andere pagina inricht die geoptimaliseerd is voor dit sleutelwoord en de boodschap die je wilt overbrengen. Zo wordt je potentiële bereik veel groter, alle interne links zijn nog steeds naar verschillende pagina’s op hetzelfde domein waarmee de domein autoriteit zal toenemen.
Je kunt een pagina of categorie inrichten met blogs of een kennisbank zodat je op een natuurlijke en klantgerichte wijze de vindbaarheid in zoekmachines waaronder Google kunt verbeteren.
2. Combineer zoektermen op een pagina
Dit is het tegenovergestelde van de voorgaande tip maar ze kunnen binnen een overkoepelende strategie de slagingskans aanzienlijk verhogen. Door lange pagina’s in te vullen en hier meerdere verwante zoektermen te gebruiken krijg je een pagina die op meerdere termen goed zal scoren.
Met andere woorden; je biedt meerdere ingangen naar dezelfde pagina. Zo spreek je diverse doelgroepen tegelijkertijd aan.
3. Beperk het aantal zoekwoorden
Een Black Hat SEO methode die Google de nek heeft omgedraaid heet ‘keyword stuffing’. Er werden populaire zoektermen in teksten opgenomen die niet relevant waren voor de boodschap maar uitsluitend diende om veel hits te genereren. Ook waren er pagina’s waar steeds hetzelfde zoekwoorden of combinatie van zoekwoorden terugkeerde.
Als je te vaak dezelfde termen gebruikt op een pagina van het betreffende onderwerp waar je over schrijft, natuurlijk om de aandacht van het zoekalgoritme te trekken. Dan kan de Google ranking juist omlaag gaan. Dit gaat namelijk ten koste van de leesbaarheid.
4. Maak gebruik van synoniemen van zoekwoorden
Misschien kun je nog het eerste voorbeeld op deze pagina herinneren over Nike sportschoenen. In plaats van ‘sportschoenen’ kun je ook ‘sneakers’, ‘schoenen’, ‘tennisschoenen’ of ‘Air Jordans’ gebruiken. Dankzij de introductie van semantisch zoeken en kunstmatige intelligentie binnen het zoekalgoritme kan Google synoniemen koppelen aan zoekopdrachten.
Gebruik dus zoekwoorden die lijken op de zoekwoorden die je wilt gebruiken. Als iemand op ‘high top sneakers’ zoekt, dan weet het zoekalgoritme dat de gebruiker naar een type sportschoenen op zoek is. Het gebruik van synoniemen van zoekwoorden is ook beter voor de leesbaarheid van de pagina.
5. Maak onderscheid tussen short tail en long tail zoekwoorden
Heb je zin in ijs? Dan kun je googelen op ‘ijs’. Je kunt ook zoeken naar ‘vanille ijs’, ‘vanille ijs Hertog’ of ‘vanille ijs Hertog Rotterdam’. Zoeken met meer woorden betekent een meer specifiek zoekresultaat in Google.
Door niet alleen te optimaliseren voor losse zoekwoorden maar (delen van) zinnen kun je beter gevonden worden in Google. Een extra voordeel van long tail zoekwoorden is dat ze ook automatisch als short tail zoekwoorden dienst doen.
Een deel van de markt op voorhand uitsluiten hoeft geen nadeel te zijn, iemand die op zoek is naar ijs om op te schaatsen zal waarschijnlijk op dat moment geen interesse hebben in schepijs.
Niet alle zoekresultaten zijn hetzelfde
We hebben al aangegeven dat de locatie waar de gebruiker zich bevindt van invloed kan zijn op de indeling van de zoekresultaten. Er zijn nog meer criteria waar het algoritme de ranking op baseert. Zo kan het verschil maken of de gebruiker een mobiel toestel gebruikt of een desktop PC. Op een mobiel toestel is de kans groter dat iemand zoekt naar een lokale winkel terwijl vanaf een PC iemand eerder naar een webshop zoekt om hetzelfde product aan te schaffen.
Hoe de afweging gemaakt wordt is niet altijd met honderd procent zekerheid te bepalen, bij geavanceerde optimalisatie kan gebruik worden gemaakt van A/B testen. Er worden dan meerdere versies van een website of webpagina naast elkaar getest om de versie met de beste prestaties te bepalen. Ook kunnen er Virtual Machines worden ingezet, proxy servers en andere methoden om zoekopdrachten onder afwijkende condities te testen.
Er is meer plaats op de zoekresultaten pagina
De zoekresultaten pagina van Google is flink geëvolueerd in de loop der jaren. Google analyseert steeds beter. De tijd van slechts een lijst met inkomende links en een zoekbalk is verleden tijd. Nu staan er betaalde advertenties met koppelingen, producten of een landkaart met relevante zoekresultaten in de buurt. Wellicht staat er ook een Rich Snippet of een Google Shopping resultaat bij.
Werk samen met Google
Wist je dat een weergave op de zoekresultaten pagina in principe gratis is? Pas als er op een advertentie geklikt wordt moet er betaald worden, alleen weergave kost je niets.
Uiteraard wil Google geld verdienen dus proberen ze advertenties weer te geven waar op geklikt wordt. Die waardering in sterren die je vaak onder winkels ziet staan? Die kan de aanbieder zelf toevoegen door gebruik te maken van de juiste tags. Dit geldt ook voor de Rich Snippets, die informatie blokjes die soms naast zoekresultaten verschijnen.
Dit kan een Wikipedia pagina zijn maar dit hoeft niet het geval te zijn. Het kan ook een commerciële website zijn die als betrouwbare bron wordt aangemerkt, weer een reden om een kennisbank in te richten dus. Voed de zoekmachine met waardevolle informatie die voor jou voordelig is.
Hoe werkt Voice Search?
In 2015 was vond “Mobilegeddon” plaats, dit was de naam voor de gevolgen van een Google core algorithm update waarin het belang van optimalisatie voor smartphones werd benadrukt. Optimaliseren voor zoekopdrachten via slimme speakers als die van Google, Apple en Alexa is de volgende stap in optimalisatie. In plaats van een lijst met zoekresultaten wordt er slechts één resultaat weergegeven. Bovenaan in Google komen was nooit zo belangrijk als nu, aanbieders die geen rekening houden met spraakgestuurd zoeken kunnen de komende jaren veel terrein verliezen. Zorg dat “Voicegeddon” jouw onderneming niet raakt!
De gevolgen van hogere Google posities met Google SEO
Als antwoord op de vraag “hoe kom ik bovenaan in Google?” kunnen we een andere vraag stellen: “Wat doe je met met dit resultaat?” Hier zijn vijf mogelijke gevolgen van hoger in Google komen:
1. Meer bezoekers
Jouw website zal meer bezoekers trekken. Heel mooi natuurlijk maar wat doe je met deze groep? Wat moeten ze lezen, op welke knoppen moeten ze klikken en welke boodschap wil je overdragen? Er zijn nog opvallend veel websites die heel goede posities hebben in Google maar verder geen duidelijk doel lijken te hebben op de website. Een marketing strategie is meer dan je website met Googel seo te laten verschijnen, het is slechts één stap in de sales funnel.
2. Meer leads
Het verschil tussen een bezoeker en een lead is het eerste conversie moment. Dit betekent niets anders dan dat de bezoekers aangeeft interesse te hebben naar een dienst of product. Bijvoorbeeld door een e-mail adres achter te laten om een nieuwsbrief te ontvangen of door een e-book te downloaden. Je hebt de aandacht te pakken, wat ga je vervolgens doen?
3. Meer werk
Heb je al gedacht aan de wijze waarop je de bedrijfsactiviteiten kunt opschalen? Dit is een typisch probleem dat in crowdfunding voorkomt maar ook elders, er komt plotseling zoveel werk bij dat beloftes niet langer ingelost kunnen worden. Producten zijn niet langer op voorraad, de kwaliteit gaat achteruit of servers raken overbelast. Bereid je voor op deze situatie en laat je niet overdonderen als je bovenaan in Google staat.
4. Meer inkomsten
In het eerste punt kwam het woord ‘sales funnel’ ter sprake. De verkooptrechter is een (voornamelijk) lineair pad dat een lead aflegt om tot de gewenste actie te komen. Een bestelling plaatsen bijvoorbeeld. Voor het barsten van de dotcom bubbel rond het jaar 2000 draaide alles om bezoekers maar was er nauwelijks aandacht voor het vervolgtraject. Groeien, groeien en nog eens groeien zonder duidelijk doel. Meer inkomsten kan een doel zijn, meer naamsbekendheid of een groter marktaandeel verwerven.
5. Minder tijd
Het goede nieuws is dat je niet alles zelf hoeft te doen, FellMedia SEO laat je hoog in Google komen, je zult vervolgens wel het stokje moeten overnemen. Dit is overigens ook een goede reden om SEO en online marketing niet ‘er even bij te nemen’ als ondernemer. Als je dit zelf namelijk goed kunt dan heb je geen tijd meer over om je core business uit te voeren. Meer succes betekent ook minder tijd.
Conclusie
Hoe kom je hoger in Google? Door je websites en pagina’s te optimaliseren voor mens en machine. Door relevante antwoorden te geven aan klanten, het liefst nog voordat de vraag gesteld is. En vooral ook door op de lange termijn te denken. De ontwikkeling van kunstmatige intelligentie zal steeds meer invloed hebben op redenen waarom je bovenaan in Google komt te staan. Naast het bijhouden van het laatste nieuws over algoritme updates en pagina’s aanpassen op de laatste ontwikkelingen, is het verstandig om niet alleen voor de ‘quick wins’ te gaan. In plaats van zoeken naar mazen in het algoritme kun je beter een lange termijn strategie te ontwikkelen die jarenlang effect zal hebben.