301 Redirect, hoe werkt dat? #

301 redirect

Het internet is een netwerk met enorm veel koppelingen. Websites bestaan meestal uit meerdere pagina’s, en worden onderhouden door allerlei organisaties. Als er onderhoud wordt gepleegd aan één domein, dan bestaat de kans dat een link elders niet meer werkt. Met een 301 Redirect is het mogelijk om de oude links naar de juiste URL te sturen. Het geeft aan dat een pagina definitief is verhuisd naar een andere locatie.

Waarom redirects gebruiken? #

Er zijn verschillende redenen om een 301 Redirect te gebruiken. Hier zijn enkele voorbeelden:

 1. De website is in zijn geheel verplaatst naar een nieuw domein, het is de bedoeling om deze transitie zo transparant mogelijk te maken
 2. De website kan bezocht worden via verschillende URL’s. In dat geval kan er een primaire URL worden aangewezen als ‘canonical’ met 301 Redirects op de andere pagina’s. Zo maakt het voor de gebruiker niet uit via welke link ze binnenkomen.
 3. Er kunnen twee websites met elkaar gecombineerd worden, zo kunnen verouderde links worden doorverwezen naar de nieuwe bestemming.

301 Redirect heeft de voorkeur van zoekmachines #

Zowel  Google als Microsoft (Bing) hebben aangegeven dat bij een wijziging van een URL een 301 Redirect de standaard wijze is om de wijziging door te voeren. Zo worden gebruikers en zoekmachines doorverwezen naar de juiste pagina. Voor servers die draaien op Apache is er toegang tot het .htaccess bestand nodig.

Overstap naar HTTPS #

De HTTP standaard heeft zichzelf bewezen en is zeer waardevol, toch zijn er met name op het gebied van veiligheid zwakke punten. De HTTPS standaard is veiliger dankzij de authenticatie sleutel die aan een domein wordt toegevoegd. Wanneer een website overstapt van een HTTP naar een HTTPS adres is er een redirect nodig. Omdat de 301 Redirect bestemd is voor permanente doorverwijzing kan deze methode worden toegepast om de pagina door te verwijzen. Dit is een standaard optie binnen Apache en NGINX, bij IIS is het nodig om additionele software te installeren.

Andere 3xx codes #

De 404-not found pagina is niet alleen beroemd maar vooral berucht. hoewel de 301 Redirect het meeste bekende commando is in de 3xx serie zijn er nog meer mogelijkheden:

 • 300: Meerdere keuzes voor de bronnen zoals alternatieve video formaten.
 • 302: Een verouderde standaard die stond voor ‘tijdelijk verplaatst’ en nu ‘gevonden’ betekent.
 • 303: De opvolger van 302 die staat voor ‘zie andere’ die aangeeft dat er een nieuwe GET aanvraag nodig is.
 • 304: Deze code geeft aan dat de bron niet is aangepast sinds de versie in de request headers. Een nieuwe kopie downloaden is niet nodig.
 • 305: De bron is alleen beschikbaar via een proxy, niet alle browsers bieden ondersteuning voor deze code.
 • 306: Dit is een verouderde code die niet langer gebruikt wordt om van proxy te wisselen.
 • 307: Dit is een alternatieve vervanging van 302 die sinds HTTP/1.1 gebruikt wordt om een tijdelijke redirect aan te duiden.
 • 308: De functionaliteit is in basis gelijk aan een 301 Redirect met als grote verschil dat de HTTP methode niet aangepast kan worden.

De 301 Redirect wordt gebruikt om permanent verplaatste pagina’s toegankelijk te maken via de oude URL. #

 

Handig artikel voor je?
Updated on maart 10, 2022