302 redirect

302 Redirect: Wat is dat?

Er zijn verschillende redenen om de URL van een webpagina door te verwijzen naar een andere URL. Er zijn ook meerdere manieren om dit te realiseren. Als een pagina automatisch doorverwijst naar een andere pagina zonder dat er een interactie nodig is door de bezoeker wordt dit een ‘redirect’ genoemd. Daarbij is het niet altijd duidelijk of het een 301-Redirect of een 302-Redirect moet zijn. Wat de verschillen zijn en in welke gevallen een 302-Redirect de juiste keuze is wordt op deze pagina nader toegelicht.

Wanneer gebruik maken van redirects?

Redirect betekent letterlijk doorverwijzing. De bezoeker gaat naar een webpagina, maar de code op deze pagina verwijst direct door naar een andere pagina.

Redenen voor redirects kunnen zijn:

  1. De URL klopt niet, er wordt automatisch doorverwezen naar een andere pagina.
  2. Er is een nieuwe website of pagina gemaakt waarbij de URL structuur is aangepast.
  3. Er wordt gewerkt aan een website en de bezoeker wordt tijdens dit proces doorverwezen naar een andere (tijdelijke) pagina.
  4. Je wilt een nieuwe versie van een pagina uittesten op een nieuwe URL alvorens de oorspronkelijke pagina te wijzigingen zodat de ranking in zoekmachines niet aangetast wordt.

Denk aan het doorsturen van post als je verhuisd bent naar een nieuwe woning. In plaats van de post eerst te bezorgen op het oude adres, wordt dit automatisch verwerkt en zal de post naar de nieuwe locatie gaan. Als je tijdelijk elders zult verblijven betreft het een andere situatie dan wanneer je permanent gaat verhuizen. Door gebruik te maken van de juiste redirect kun je de browser aangeven wat de nieuwe bestemming is én wat de reden is voor deze doorverwijzing.

Wat is een 302 Redirect?

Een 302 Redirect geeft aan dat een website of webpagina tijdelijk verplaatst is, bijvoorbeeld in het geval van herindeling of re-design van een website. Het betreft geen permanente doorverwijzing, het is de bedoeling om later weer de oude URL te gaan gebruiken. Dit is van belang voor de indexatie in zoekmachines. In plaats van de ranking over te hevelen naar de nieuwe URL zoals dit met een permanente 301-Redirect het geval is, blijft de oorspronkelijke ranking van de oude URL behouden.

Waarom is het juiste gebruik van belang?

Op het internet is vindbaarheid essentieel. Het heeft geen zin om een prachtige webpagina in te richten als deze onvindbaar is.

Een belangrijk deel van navigeren op het internet is naast URL’s en koppelingen via andere pagina’s het gebruik van zoekmachines. In alle gevallen is het van belang dat de pagina op de juiste plek staat, of dat er een verwijzing bestaat om de bezoekers naar de juiste URL door te verwijzen.

Als er door externe websites naar een pagina wordt gelinkt, die vervolgens verhuisd wordt, zal deze koppeling niet meer werken.

Het is dan de verantwoordelijkheid van de webmaster die de pagina heeft verhuisd om een doorverwijzing in te stellen. Wanneer hier niet de juiste redirect voor wordt toegepast kan dit gevolgen hebben voor de positie in zoekmachines. Daarnaast is het niet de bedoeling dat er ‘dode’ links verschijnen in de zoekresultaten.

Handig artikel voor je?