404 Fouten

404-FOUTEN, PAGINA NIET GEVONDEN

Als je deze pagina leest, maak je dat geen zorgen want het betreft GEEN 404-fout. Het is slechts één voorbeeld van de tekst die een internetgebruiker kan tegenkomen wanneer informatie ontbreekt op een website.

Met miljoenen websites en soms ook miljoenen pagina’s per site is het onvermijdelijk dat er hier en daar iets niet klopt.

404-fouten behoren tot de meest voorkomende meldingen die een bezoeker onder ogen krijgt. Dit betekent overigens niet dat andere fouten minder voorkomen, het betreft hier een fout die direct zichtbaar is voor de bezoeker.

Niet gevonden

Wanneer de browser wel de gewenste server kan bereiken, maar daar niet het opgevraagde document of de pagina kan vinden, dan wordt een 404 fout retour gezonden. Je zou het kunnen vergelijken met een ‘retour afzender’ op een poststuk. Het eerste getal staat voor een fout bij de client, bijvoorbeeld een URL

die niet juist is ingetypt. De volgende twee getallen beschrijven de specifieke fout. Naast 404-fouten wordt er ook een melding toegevoegd die leesbaar is voor mensen zoals “Pagina niet gevonden”. Mede daardoor is deze melding zo bekend geworden bij internetgebruikers.

Er zijn meerdere redenen waarom iemand 404-fouten te zien krijgt. Bijvoorbeeld wanneer een URL wordt ingegeven waarbij de (sub)pagina niet juist is geschreven. In dit geval betreft het een fout door de bezoeker. Het is ook mogelijk dat de pagina is verwijderd of verplaatst. Het domein is actief maar de specifieke pagina of het document is niet langer aanwezig. Het is geen DNS fout omdat de server wel gevonden kan worden, alleen de content is niet (op die plek) aanwezig.

Genezen is beter dan voorkomen

Als je op voorhand accepteert dat een website niet altijd honderd procent goed zal functioneren, dan kun je van een nadeel een voordeel maken. Omdat 404-fouten automatisch kunnen doorverwijzen naar een specifieke pagina zijn er webdesigners die er een draai aan geven. Hier zijn enkele meldingen van websites:

“Hydra is currently attacking this page!”

Dit is slechts één van de verwijzingen naar de namen uit de superhelden series die Marvel gebruikt op hun website. Hydra is een fictieve organisatie die de superhelden regelmatig in de problemen brengt.

“Don’t worry though, everything is STILL AWESOME”

De eerste LEGO film had een liedje getiteld “Everything is Awesome”, dat bij fans bekend is. Het hoofdkarakter van de film stond ernaast met een angstige blik op zijn gezicht.

“This page is eggstinct”

“Extinct” is het Engelse woord voor “uitgestorven”, “egg” is het Engelse woord voor “ei”. Het gaat om de website van het bedrijf Omelet, een leuke woordspeling dus.

“Oops! You ran out of oxygen.”

Een astronaut vliegt door het getal ‘0’ in ‘404’ en een timer loopt af alvorens de bezoeker automatisch naar de hoofdpagina door te sturen. De bezoeker is zo ver van de juiste pagina verwijderd dat de pagina buiten de atmosfeer ligt.

Geen 404-fouten met 301-redirect

Het is niet noodzakelijk dat de bezoeker op een dood spoor terecht komt. Zo kan met een 301-redirect een permanente doorverwijzing ingesteld worden die naar de juiste, nieuwe pagina doorverwijst. Bijvoorbeeld wanneer een pagina is verplaatst naar een andere URL. Het is dan van belang om de oorspronkelijke URL te voorzien van een ‘nofollow’  tag om deze pagina uit te sluiten van opname in zoekmachines.

Handig artikel voor je?