Wat is Linkruil?
Koppelingen zijn van groot belang voor zoekmachine optimalisatie. Als er veel pagina’s linken naar een andere pagina dan geeft dit een zekere autoriteit aan. Omdat de focus op backlinks binnen het zoekalgoritme eenvoudig te misbruiken is zijn er in de loop der jaren verbeteringen aangebracht binnen het algoritme. Dit heeft webmasters en online marketing bureau’s gedwongen om andere methoden te ontwikkelen om webpagina’s beter te laten ranken. Linkruil is een strategie waarbij netwerken van websites gebruikt worden die elkaar als het ware omhoog duwen in de ranking.
Hoe werkt linkruil?
Een Internet Link Exchange of ILE is een netwerk van websites die meestal via een externe dienstverlener bij elkaar worden gebracht. Een linkruil of link exchange heeft twee mogelijke voordelen:
1. Promotie via linkruil
Met name websites met een overlappende doelgroep of onderwerp kunnen samenwerken en koppelingen met elkaar uitwisselen. Soms is er sprake van een overkoepelende organisatie, het is ook mogelijk dat zelfstandige uitgevers besluiten om zich aan te sluiten bij een link exchange. Door koppelingen naast elkaar te plaatsen kan er een groter publiek worden bereikt waar iedereen van profiteert.
2. SEO via linkruil
Backlinks zijn van belang om de ranking in zoekmachines te bepalen. Ook het aantal bezoekers is een meetpunt dat telt binnen SEO. Door koppelingen met elkaar uit te wisselen geven websites elkaar ‘linkjuice’. Als er veel websites naar andere pagina’s met een overeenkomstig onderwerp linken dan stijgt de autoriteit van deze webpagina’s. Een netwerk van websites die naar elkaar toe koppelingen maken kan daarmee waardevol zijn.
Er zijn echter ook minpunten. Zo is het bereik via linkruil relatief klein en organische links hebben meer waarde dan een koppeling binnen het netwerk. Daarnaast vallen de meeste vormen van linkruil buiten de Google richtlijnen waarmee het risico op een penalty op de loer ligt.
ABC-Links
Een standaard linkruil gaat van site A naar B en weer terug. Dit hoeft geen probleem te zijn maar het kan wel alarmbellen doen rinkelen bij het zoekalgoritme. Een ABC link gaat een stap verder. In deze situatie linkt site A naar site B en site B link naar site C. Die derde site linkt weer naar site A waarmee er een cirkel van koppelingen ontstaat. Het zoekalgoritme kan niet zien dat er sprake is van linkruil waarmee het risico op een penalty veel lager ligt. Binnen een netwerk van een groot aantal websites is het mogelijk om complexe link structuren te realiseren.
LinkExchange
Het concept van linkruil bestaat nog steeds maar balanceert op het randje van Black Hat SEO. Het maken van backlinks tegen betaling of een tegenprestatie wordt ontmoedigd. Toch was het ooit een goede manier om websites te promoten. LinkExchange begon in 1996 met als doel websites aan elkaar te koppelen ter promotie van het netwerk. In 1998 waren er 100 werknemers actief binnen de organisatie, Microsoft zou het bedrijf overnemen voor 265 miljoen dollar. In 2007 werd deze dienst opgeheven.
AB-linkruil
een linkruil is een SEO methode waarbij websites links met elkaar uitwisselen, met als doel beide een betere positie in de zoekresultaten te verwerven. Website A plaatst een koppeling naar website B en andersom. Dit soort linkruil kan ‘met gesloten beurs’ plaatsvinden, er kan ook een monetaire compensatie aan gekoppeld zijn. Omdat het zoekalgorime overmatig gebruik van deze methode kan detecteren, is het mogelijk dat AB-ruil juist een negatief effect heeft op de zoekresultaten. Een meer complexe vorm van linkruilen is ABC-ruil waarbij (minimaal) drie websites afspreken om links uit te wisselen.
Backlinks als backbone van zoekmachines
Al in een vroeg stadium van Google werd er in het zoekalgoritme nadruk gelegd op koppelingen. Een pagina waar andere websites vaak naartoe linken is blijkbaar interessant, dus zal de zoekmachine deze pagina’s een hogere ranking toebedelen. Als twee websites hiervan willen profiteren kunnen ze via een linkruil een uitwisseling van links overeenkomen, en daarmee beide een hogere positie in Google verwerven. Wederzijdse blacklinks zijn daarom een vaak gebruikte methode, in het Engels wordt dit een “Link Exchange” genoemd. Het gaat specifiek om koppelingen vanuit een ander domein, interne links tellen niet mee voor het algoritme.
Niet alle websites zijn gelijk
Het concept van linkruilen is op zich heel eenvoudig; site A laat een link plaatsen op site B, site B laat een link plaatsen op site A, en iedereen profiteert. In praktijk werkt het niet zo eenvoudig. Want zoekmachines zoals die van Google kennen iedere website en zelfs iedere pagina een waarde toe. Een website die miljoenen bezoekers per maand trekt zal meer invloed hebben als een niche blog die nauwelijks bezocht wordt. Daarmee is het uitwisselen van koppelingen niet altijd een evenredige transactie. Naast de populariteit speelt ook de kwaliteit van de website een rol. Om de kwalitatieve waarde van een pagina te bepalen zijn er een groot aantal criteria waar een pagina aan moet voldoen.
Relevantie
Toen zoekmachines nog in de kinderschoenen stonden werd vooral gekeken naar de kwantiteit, en niet zozeer naar de kwaliteit van links. Bedrijven maakten hier gebruik van door ‘Linkfarms’ in te schakelen, dit zijn organisaties die niets anders doen dan links via diverse kanalen verspreiden. Een gevolg hiervan was een enorme hoeveelheid backlinks zonder enige relevantie met het onderwerp. Een website gericht op senioren, die op zoek zijn naar medicatie in Nederland, heeft niet veel aan een koppeling op een site met kinderspelletjes voor kinderen in Japan. Wanneer de koppeling niet relevant is, zal het zoekalgoritme deze link een lagere waarde toekennen, of zelfs een penalty uitdelen wegens misbruik. Ook de aanwezigheid van andere koppelingen op een website kunnen de ranking negatief beïnvloeden. Zo is het algoritme extra streng op websites met links naar materiaal dat pornografisch of drugsgerelateerd is.
ABC-ruil
Dit is een meer geavanceerde variatie op AB-ruil, waarbij een derde website gebruikt wordt om het zoekalgoritme om de tuin te leiden. In plaats van een directe ruil wordt er gebruik gemaakt van een derde, neutrale website. A linkt naar B, B linkt naar C en C linkt naar A. Zo is er geen directe koppeling te detecteren. Met de toenemende nadruk van Kunstmatige intelligentie binnen het zoekalgoritme zal ook deze vorm van Link Exchange steeds meer risico met zich meebrengen voor SEO.