Abri #

Abri is een andere term voor ‘wachthuisje’, het is een plek die beschutting biedt tegen diverse weersomstandigheden. Ze worden voornamelijk gebruikt in het openbaar vervoer, bijvoorbeeld als overdekte plek om te wachten op een bus of tram. De term komt van het Franse woord ‘abriter’ wat staan voor ‘beschutten’, wat weer herleid kan worden naar het Latijnse woord voor ‘warm houden’.

Abri’s worden daarnaast ook gebruikt om promotionele boodschappen in te plaatsen. Aan zowel de binnen- als buitenzijde is het mogelijk om een poster te plaatsen. De langste abri ter wereld staat in Den Haag en is in totaal 101 meter lang.

Wachten en schuilen #

Een deel van het leven wordt doorgebracht met wachten. Dit geldt zeker voor het openbaar vervoer, waar reizigers moeten wachten op bussen, treinen en trams. Om deze mensen te beschermen tegen regen, sneeuw, felle zon en andere weerselementen plaatsen vervoerders abri’s bij de halte om het wachten wat aangenamer te maken. Niet alle haltes worden voorzien van een abri, bij de selectie wordt een afweging gemaakt op basis van budget en functie. Zo worden sommige locaties vooral gebruikt als opstapplaats terwijl andere locaties juist vaker gebruikt worden om uit te stappen.

Abri’s door de jaren heen #

Het is niet duidelijk waar en wanneer het gebruik van de abri als wachthuisje is ontstaan, het is wel een bekend gegeven over de hele wereld. Hoewel er in het verleden huisjes werden gebouwd met deuren zijn abri’s tegenwoordig open. De wanden houden wind enigszins tegen maar reizigers staan of zitten nog steeds in de buitenlucht. Die open wijze van bouwen voorkomt dat personen er op andere wijze gebruik van maken en langere tijd vertoeven op deze locaties wat voor overlast kan zorgen. Er is doorgaans een bankje aanwezig, een prullenbak in de buurt is ook standaard.

Misbruik en vandalisme #

Dit soort wachthuisjes worden regelmatig voor andere doeleinden gebruikt. De meest onschuldige vorm van ‘misbruik’ is een persoon die wacht op een lift, denk aan collega’s die samen naar hun werk rijden. Ook prostituees gebruiken deze locaties soms om klanten op te pikken of onder beschutting klanten te bedienen. Hangjongeren kunnen in de avonduren abri’s bezetten als ‘thuishonk’ wat als bedreigend kan worden ervaren, daarnaast worden regelmatig ruiten ingegooid of andere vernielingen toegebracht aan deze wachthuisjes.

Abri voor reclame #

Voorheen was een abri vooral een kostenpost voor de vervoerder, het waren open wachthuisjes met maximale zichtbaarheid. Vaak werd er een schema opgehangen met aankomst- of vertrektijden of een plattegrond met de route. Door de hoge zichtbaarheid voor zowel wachtende passagiers als voorbijgangers zouden er later posters worden opgehangen met promotionele boodschappen. Later zouden er lampen aan toegevoegd worden voor een verhoogde zichtbaarheid, en een rolsysteem om meerdere posters te kunnen weergeven. Deze systemen zijn eveneens gevoelig voor vandalisme en tevens technische storingen. De vervoerder heeft contracten met marketingbureaus afgesloten die deze reclameboodschappen verzorgen.

Opvallende abri’s #

De meeste posters zijn ontworpen op basis van standaard campagnes, soms worden er speciale features toegevoegd of wordt het ontwerp afgestemd op de functie. Zo zijn er meerdere augmented realityabri’s ontwikkeld. De wachtende reizigers kan met een smartphone de poster scannen waarop er een animatie zichtbaar wordt op het beeldscherm. Deze animatie wordt ‘verankerd’ aan de omgeving waardoor virtuele elementen rond het wachthuisje lijken te staan. Samsung liet ooit een ‘oversized’ mobiele telefoon bouwen die bewust groter was dan de abri om het formaat van hun nieuwe telefoon te benadrukken.

Handig artikel voor je?
Updated on augustus 31, 2021