Accessibility, wat is dat?
Accessibility is het Engelse woord voor toegankelijkheid. Deze term wordt vaak gebruikt in relatie tot voorzieningen voor mensen met een beperking. Denk aan een lift in een winkel voor personen die niet de trap kunnen gebruiken.
Wat betreft computers en het gebruik hiervan zijn er een aantal accessibility opties per systeem mogelijk. Naast de functies die het besturingssysteem ondersteunt kunnen aanbieders van applicaties of websites additionele functionaliteit bieden.
Communicatie vanuit de overheid
De overheid moet informatie beschikbaar stellen voor alle burgers. Daarbij zullen er altijd beperkingen zijn, het is wel de taak om de toegankelijkheid zo breed mogelijk te maken. Daarom worden voor complexe uitspraken zoals nieuwe wetgeving pagina’s herschreven die beter leesbaar zijn voor mensen met een verstandelijke beperking, laaggeletterden en kinderen.
Ook is het mogelijk om de tekstgrootte aan te passen of tekst hardop uit te laten spreken. Hoewel mensen met een visuele beperking vaak gebruik maken van specifieke screen reader software is dit ook mogelijk met de meeste standaard besturingssystemen of via een online functie op de website.
Enkele voorbeelden van accessibility opties voor mensen met een fysieke beperking zijn:
- Hoog contrast helderheid en kleurgebruik om elementen beter visueel van elkaar te kunnen onderscheiden.
- In plaats van navigeren met een muis of vinger de navigatie koppelen aan een joystick of gezicht tracking via een camera.
- Hardop lezen van selecties die gemaakt zijn zoals labels van menu items.
Functies zoals een webpagina als platte tekst weergeven verwijdert de standaard opmaak en voor een deel ook interactieve elementen. Naast een betere leesbaarheid voor personen met een visuele beperking is het ook eenvoudiger voor een screen reader om de pagina voor te lezen.
Onbeperkte mogelijkheden
Bij accessibility moet je niet alleen denken aan gebruikers met fysieke beperkingen. Een website kan ook geoptimaliseerd worden voor personen met een verstandelijke beperking, een taal- of leerachterstand.
Zo kan een tekst herschreven worden om leesbaar te zijn voor laaggeletterden of lezers die Nederlands als tweede of derde taal spreken. Automatisch vertaalde teksten zijn in dit geval niet geschikt omdat ze fouten kunnen bevatten en de vertaling blijft net zo ingewikkeld om te begrijpen.
Wel of geen accessibility?
Een onderschrift bij een afbeelding wordt regelmatig verward met een alt text. Dit is echter niet juist. Een onderschrift geeft context aan de afbeelding en gaat ervan uit dat de afbeelding zichtbaar is. Een alt text is een inhoudelijke beschrijving van de afbeelding.
In een aantal gevallen is er een overlap van persoonlijke voorkeuren en accessibility opties. Sommige mensen vinden het wellicht gewoon prettig om te dubbeltikken op een smartphone, net zoals ze dit gewend zijn op een desktop computer.
Accessibility en SEO
Hoewel er geen ranking factor bestaat wat betreft toegankelijkheidsopties voor websites kan accessibility optimalisatie wel degelijk een meerwaarde bieden voor zoekmachine optimalisatie. Een eenvoudige website met een minimum aan scripts zal bijvoorbeeld sneller laden dan een complexe website met veel elementen die niet strikt noodzakelijk zijn.
Optimalisatie voor mobiele apparaten maakt wel onderdeel uit van SEO, hierbij is het van belang dat de website optimaal wordt weergegeven op ieder scherm. Met andere woorden; een webpagina die goed functioneert voor mensen met een beperking zal doorgaans ook functioneel zijn voor de rest van het publiek.