Adverteerder

Adverteerder, wat is dat?

“Een goed product verkoopt zichzelf.” Dat is een mooie gedachte, in praktijk werkt het toch anders. Als consumenten niet weten dat er aanbod is dan kan er ook geen verkoop plaatsvinden. Een methode die effectief is gebleken is adverteren. Er zijn verschillende kanalen die een adverteerder kan inzetten om de gewenste boodschap uit te dragen. Deze boodschap moet dan wel eerst geformuleerd worden. Er kan daarmee toch een flinke keten zijn van adverteerder tot aan de klant.

Hoe bereikt een adverteerder de klant?

Een oud en beproefd voorbeeld van adverteren is de methode die marktkooplieden tot op de dag van vandaag gebruiken; roepen zodat iedereen in de omgeving weet wat er te koop is. Daarmee is het bereik wel beperkt, om een grotere groep consumenten aan te spreken moet je naar andere kanalen zoeken om de boodschap over te dragen.

Hier zijn de drie voornaamste tussenstations die een adverteerder zal passeren om de klant te bereiken:

Advertising agency

De bedrijfsleiding heeft niet altijd scherp in beeld wat het profiel van hun klanten is, of ze weten niet hoe ze een nieuwe doelgroep kunnen aanboren. Het is al een uitdaging om je eigen bedrijfsprofiel te definiëren. Een advertising agency vertaalt de boodschap en doelstellingen van de organisatie ofwel adverteerder naar een passende campagne. Een groot deel van het idee dat consumenten hebben bij een merk komt niet van de producten en diensten maar door nauwkeurige regie vanuit het advertising agency.

Platform

Naast radio, televisie en drukwerk is er met internet een vierde platform bijgekomen dat weer uiteenlopende mogelijkheden biedt. Broadcast richt zich op een brede groep terwijl narrowcasting juist heel specifiek is. Zeker met internet adverteren is het mogelijk om doelgroepen te definiëren. Denk aan een Facebook advertentie gericht op mannen tussen 20-45 jaar in de regio Haarlem voor een herenkapper in die gemeente.

Publisher VS adverteerder

Op een platform zijn weer meerdere publishers actief die portalen bezitten waar consumenten zich bevinden. Facebook is een voorbeeld van een online publisher, onder de RTL Group vallen ook bijvoorbeeld Penguin Random House en BMG Music. Google beheerst een groot deel van de advertentiemarkt met niet alleen de zoekmachine maar ook AdSense advertenties op YouTube en veel websites die weer door andere publishers worden geëxploiteerd.

Iedereen kan adverteren

Een adverteerder hoeft geen bedrijf te zijn met winstoogmerk. Ook goede doelen besteden geld aan advertenties om zichzelf in de kijker te spelen. Ook privé personen kunnen zichzelf promoten, denk aan influencers die hun bereik willen uitbreiden. Een persoon met 10 volgers heeft minder invloed dan iemand met 10 miljoen volgers.

Verborgen adverteerders

Naast standaard commercials, banners of sponsoring kan een adverteerder ook onopvallend een boodschap uitdragen. Denk aan het plaatsen van positieve reviews of berichten via social media verspreiden tegen betaling. Hoewel dit soort praktijken niet toegestaan zijn worden ze veelvuldig toegepast omdat het relatief eenvoudige en goedkope vormen van adverteren zijn.

Handig artikel voor je?