Advertentiegroep

Advertentiegroep, wat is dat?

Een bedrijf dat eenmalig een advertentie publiceert komt niet vaak voor. Zeker online kunnen er meerdere campagnes tegelijkertijd lopen met afwijkende advertenties of gericht op diverse doelgroepen. In Google Ads is hiervoor de advertentiegroep bedacht, een groep met één of meer advertenties met dezelfde doelstellingen. Er zijn verschillende manieren om advertentiegroepen in te delen, met zoekwoorden kunnen ze geactiveerd worden.

Activatie van advertenties in de advertentiegroep

Google Ads werkt op basis van een bieding systeem. Er wordt een bedrag bepaald voor een CPC (Cost Per Click) en het algoritme zal een advertentie met het hoogste bod en de grootste relevantie weergeven. Alleen het hoogste bod is niet voldoende.

Door zoekwoorden te koppelen aan individuele advertenties binnen een advertentiegroep kan de juiste uiting automatisch wordt geselecteerd voor weergave. Daarnaast is het mogelijk om biedingen in te stellen voor specifieke zoekwoorden in een advertentiegroep.

Deze groepen kunnen gebruikt worden om advertenties in te delen op onderwerp of bijvoorbeeld het soort producten.

Advertentiegroep indeling op thema

Als een winkel producten verkoopt in verschillende categorieën dan kunnen promoties ingedeeld worden in advertentiegroepen. Zo kan een winkel zowel dames-, heren- en kinderkleding verkopen. Iedere kleding categorie wordt dan een advertentiegroep met daaronder advertenties die passen binnen de respectievelijke categorie. Zo kunnen pumps en bh’s onder dameskleding vallen, bretels en t-shirts voor mannen en disney pajamas of anti-slip sokjes voor kinderen. Alle advertenties van de winkel worden gebundeld binnen de relevante advertentiegroepen.

Beheer van advertentiegroepen

In de Google Ads campagne kan iedere groep beheerd worden. Zo kunnen biedingen en zoekwoorden op groepsniveau bepaald worden in plaats van iedere advertentie afzonderlijk. Dit kan de planning aanzienlijk eenvoudiger maken met meer diversiteit in commerciële uitingen.

Er zijn meerdere opties bij het beheer van een advertentiegroep. Zo is het mogelijk om een groep te onderbreken, in te schakelen of te verwijderen. Als er veel wijzigingen in meerdere campagnes van toepassing zijn dan is het mogelijk om bulk uploads te gebruiken.

De snelste methode is dan om een bestaande spreadsheet aan te passen en opnieuw toe te voegen. Dan worden de wijzigingen in het bestand direct doorgevoerd.

Hiërarchie van advertenties

Er zijn drie niveaus die effect hebben op elkaar. Als eerste zijn er de individuele advertenties die afzonderlijk van elkaar werken. Dan zijn er daarboven de advertentiegroepen. Als deze worden onderbroken of verwijderd dan zullen advertenties die deel uitmaken van deze groep niet langer worden weergegeven. Daarboven is de campagne waar meerdere advertentiegroepen onder kunnen vallen.

Als een campagne wordt onderbroken of verwijderd dan zullen de groepen en advertenties in deze groepen ook niet langer vertoond worden.

De voornaamste redenen waarom advertenties niet (meer) vertoond worden zijn:

  • Een campagne of onderlinge advertentiegroep is onderbroken of verwijderd.
  • Het saldo is volledig gebruikt.
  • De weergave van de advertenties is niet gepland.

In Google Ads is een diagnose tool opgenomen om snel te kunnen bepalen waar er een fout in het systeem zit. Na het kiezen van een probleem zullen er vervolgvragen worden gesteld om tot een probleemoplossing te komen.

Het inrichten, de planning en het beheer van advertentie campagnes zal doorgaans worden uitbesteed aan een marketing professional.

Handig artikel voor je?