Affiliate netwerk

Affiliate netwerk

Een affiliate netwerk is een dienstverlener die zich positioneert tussen de leverancier en een doorverwijzende partij. Een affiliate kan zich aanmelden op een netwerk om vervolgens producten en diensten zichtbaar te maken voor potentiële klanten. Een affiliate netwerk biedt particulieren, eenmanszaken en bedrijven de mogelijkheid om met een beperkt financieel risoco een passief inkomen te verdienen.

Welke affiliate netwerken zijn er?

Er zijn diverse programma’s om uit te kiezen. Sommige aanbieders richten zich op de verkoop van producten, diensten, cursussen of digitale downloads. Het affiliate netwerk is een soort verzamelplaats van producten en diensten waar de affiliate een selectie uit kan maken.

Hier zijn enkele voorbeelden:

Amazon

Het bekende winkel platform biedt ook een populair affiliate netwerk. Webmasters kunnen Amazon banners plaatsen die relevant zijn voor hun bezoekers. Denk bijvoorbeeld aan reclame voor fotocamera’s op een fotografie blog. Een voordeel van het Amazon programma is dat de commissie niet gekoppeld is aan een product maar aan de klant die wordt doorverwezen. Als iemand klikt op een banner van een fotocamera en uiteindelijk een koelkast koopt, dan zal de commissie van de koelkast ook uitgekeerd worden.

PayPro

Dit een affiliate netwerk dat met name digitale producten aanbiedt waaronder de verkoop van ebooks en online video trainingen. Bij digitale producten zijn er buiten de kosten om een product te ontwikkelen relatief weinig extra kosten. Bij fysieke goederen zijn er grondstoffen nodig en bestaat er een risico met voorraadbeheer. De commissies van dit soort digitale producten liggen doorgaans vrij hoog in vergelijking met fysieke producten.

AliExpress

Het winkelplatform uit China is tegelijkertijd zeer populair en vaak mikpunt van kritiek. Met name producten kopen bij een onbekende partij in het buitenland kan klanten afschrikken. Er zijn veel webshops die gebruik maken van AliExpress dropshipping om zonder eigen voorraad producten te verkopen. Hierbij is de winkel wel zelf verantwoordelijk voor garantie afhandeling en andere verplichtingen zoals een zichttermijn van 14 dagen. Dit is niet het geval bij affiliate koppelingen waarbij de klant direct wordt doorverwezen naar de verkoper. De klant plaatst de bestelling in dit geval bij de leverancier, niet de affiliate.

Waarom is het financieel risico beperkt bij een affiliate netwerk?

Een affiliate hoeft geen voorraad in te kopen, omdat deze persoon of onderneming de feitelijke transactie niet zelf verricht is er ook geen sprake van verzendkosten, garantieafhandeling en aansprakelijkheid. Het risico beperkt zich tot zaken als webdesign, hosting, eigen content creatie (ad copy) en tijdsinvestering.

Hoe kun je een passief inkomen verdienen met affiliate marketing?

Als na aanmelding bij een affiliate netwerk de koppeling  eenmaal actief is, dan hoeft de doorverwijzer in principe geen actie meer te ondernemen. Als een blog, website of socia media post eenmaal gepubliceerd is dan kunnen bezoekers zorgen voor inkomen zonder verdere interactie. Dit kan een passief inkomen als resultaat hebben, al kan de weg naar een behoorlijke bron van inkomsten lang zijn.

Zijn er risico’s bij affiliate netwerken?

Omdat er doorgaans geen kosten worden berekend om deel te nemen aan een affiliate netwerk is het risico beperkt. Het is wel mogelijk dat er niet uitgekeerd wordt, bijvoorbeeld als andere affiliates later in de keten komen of bij het verstrijken van de cookie.

Handig artikel voor je?