AIDA-model

AIDA-model, hoe zit dat?

Aida is een opera van Giuseppe Verdi. Deze naam kreeg een heel andere betekenis toen C.P. Russell een reeds bestaande methode van copywriting voorzag van een ezelsbruggetje.

Een vier-stappen methode om mensen te converteren tot klanten was te onthouden met de letters A.I.D.A. wat staat voor Attention, Interest, Desire to Buy en Action.

Het AIDA-model zoals dit in het begin van de twintigste eeuw vorm kreeg wordt nog steeds gebruikt in copywriting. Er zijn wel diverse vertakkingen en aanvullingen bijgekomen.

Wat is het AIDA-model?

AIDA is een afkorting met de vier stappen die een advertentietekst moet doorlopen om tot de gewenste doelstelling te komen. Later zou het AIDA-model ook in andere sectoren worden toegepast binnen marketing. Denk aan sales training of online marketing campagnes.

De letters staan voor:

  • Attention: Aandacht trekken van de consument.
  • Interest: Interesse opwekken om verder te lezen.
  • Desire: Behoefte creëren bij de potentiële klant.
  • Action: Actie ondernemen zoals deze vooraf bepaald is.

 

De actie kan een conversie van lead tot klant betekenen, het kan ook het aanmelden op een nieuwsbrief zijn of een andere doelstelling. Het AIDA-model is bedacht vanuit het perspectief van copywriting.

Een advertentietekst schrijven die de aandacht van de lezer trekt, interesse opwekt, vervolgens een behoefte creëert en de lezer aanzet tot aankoop. Het AIDA-model vormt daarmee de basis van de sales funnel.

AIDA-model en de sales funnel

In marketing en verkoop wordt vaak gebruik gemaakt van de sales funnel ofwel verkooptrechter. Het betreft een lineair model waarbij een persoon via een pad wordt geleid tot de gewenste conversie.

Zo kan een persoon op het internet een commercial te zien krijgen. Er wordt in deze commercial een product aangeprezen. Door verder te klikken volgt er uitleg over dit product en wordt aangegeven hoe dit product een oplossing biedt voor een probleem dat de lead heeft.

Als deze persoon snel op de koop-nu knop klikt dan komt de klant in aanmerking voor een korting. Snel klikken dus! Dit is een eenvoudig voorbeeld van een verkooptrechter, in de praktijk kan de route veel langer zijn. Het is wel van belang om vanuit een duidelijk gedefinieerde doelstelling te starten met het ontwikkelen van een funnel.

In het oorspronkelijke model worden deze stappen genomen:

  1. Trek de aandacht.
  2. Behoud de aandacht.
  3. Creëer behoefte.
  4. Creëer vertrouwen en overtuiging
  5. Verzeker keuze en actie.
  6. Zorg voor tevredenheid.

Andere methoden voor marketing

Het AIDA-model is zeker niet het enige marketing model dat er bestaat. Zo zijn er ook de 5 P’s die later weer uitgebreid zijn met aanvullende P’s. Zo zijn er growth loops en het AIDA-model is ook aangevuld met nieuwe stappen.

Een kritiek op het standaard vier-stappen model is de eenmalige conversie. Wat gebeurt er nadat de actie heeft plaatsgevonden? Een bestaande klant opnieuw tot een aankoop aanzetten kost minder moeite dan een nieuwe klant werven.

Als het in plaats van een product een doorlopende dienst betreft dan moet de klanten tevreden worden gehouden. Er is uiteindelijk geen eenduidig model dat altijd werkt, het AIDA-model biedt wel handvatten om een marketing campagne in te richten.

Handig artikel voor je?