Anchor link (HTML)

Een Anchor link is het zichtbare interactieve deel van een tekst dat verwijst naar een andere pagina of ander deel van dezelfde pagina. Het onderscheidt zich doorgaans van de rest van de tekst met een andere kleur, meestal blauw.

Wanneer er reeds geklikt is op deze link zal de kleur veranderen naar een andere kleur zoals paars. Deze koppelingen dienen niet alleen om bezoekers snel te laten navigeren naar relevante pagina’s of onderwerpen, het dient ook als indicatie voor zoekmachine om de relevantie en ranking van pagina’s te bepalen.

Een Anchor link is een Hyperlink, maar een Hyperlink is niet altijd een Anchor link. ‘Anchor’ is het Engelse woord voor ‘anker’, het ‘verankerd’ een pagina of deel van dezelfde pagina aan deze koppeling.

Zo kan een lange pagina voorzien worden van een index met daarin alle onderwerpen die aan bod komen. Deze index wordt voorzien van Anchor links die verwijzen naar een ander deel op dezelfde pagina. In dit geval betreft het on-page navigatie, er wordt geen nieuwe pagina geladen.

Een Anchor link bestaat uit een URL met een # teken gevolgd door een woord. Het deel achter de # heeft geen waarde voor zoekmachines, want het achtervoegsel wordt niet geïndexeerd door webcrawlers. 

Een koppeling naar een andere webpagina wordt een Blacklink genoemd. De Anchor tekst kan naast een deel op de huidige pagina ook verwijzen naar een andere URL, in dat geval spreken we van een Backlink Anchor tekst.

Deze koppelingen bieden niet alleen een eenvoudige manier om te navigeren op het internet, ze zijn ook van belang voor zoekmachine optimalisatie. Wanneer een webpagina vaak wordt gelinkt vanaf andere websites, dan zal de ranking verbeteren.

De autoriteit van de bronpagina speelt daarbij ook een rol, het gaat naast kwantitatieve links dus ook om de kwaliteit van de bronpagina. Voorheen werden blacklinks vaak in grote aantallen gegeneerd door ‘linkfarms’, netwerken van websites die alleen bestaan om andere pagina’s meer autoriteit te geven.

De zoekmachine algoritmes zijn vervolgens aangepast om dit soort Black Hat SEO praktijken tegen te gaan.

Hoe maak je links van een tekst?

Zowel Content Management Systemen als tekstverwerkers bieden de optie om koppelingen aan tekstfragmenten te koppelen. Soms gebeurt dit automatisch, bijvoorbeeld wanneer er een herkenbare URL wordt ingegeven.

Het is ook mogelijk om een deel van de tekst te selecteren en daar handmatig een koppeling aan toe te voegen. De tweede methode maakt het mogelijk om ieder woord of combinatie van woorden aan een URL te verbinden. Dit komt de leesbaarheid van de tekst ten goede.

Afhankelijk van de gebruikte software kan er een optie in het menu zijn om een Anchor link toe te voegen, of bijvoorbeeld via een rechtermuisknop interactie met de geselecteerde tekst. Het is eveneens mogelijk om bestaande links te verwijderen op soortgelijke wijze.

Doel bepalen

Bij Anchor links wordt een ‘target’ aangewezen, dit is een deel van een tekst op een HTML pagina dat voorzien is van een ‘tag’. In plaats van een verwijzing naar een standaard HTML pagina, wordt er verwezen naar een specifiek deel van deze pagina.

Dit werkt hetzelfde in tekstverwerkers, documenten zijn in veel opzichten webpagina’s die zonder internet connectiviteit te bekijken zijn. Programma’s als Word maken het eenvoudig om snel naar een ander deel binnen een document te navigeren, bijvoorbeeld een specifiek hoofdstuk van een e-book.

Handig artikel voor je?