Banners

Banners voor op je website

Op 27 oktober zou de website HotWired, een digitaal kanaal van Wired Magazine een nieuwe bijdrage leveren aan het internet; de banner advertentie. Hoewel deze primeur als enkelvoud wordt beschreven betrof het feitelijk een collectie van twaalf merken waaronder Volvo en IBM, die allemaal op de website zouden verschijnen als advertentie.

Hoewel advertenties in traditionele media al decennia lang standaard waren, zou het tot 1994 duren voordat marketingbureaus de potentie zagen van advertenties online. Een kenmerk van een banner advertentie is de publicatie van een wervend bericht van een merk, product of dienst op de website van een andere partij.

Een bedrijf of organisatie koopt dus ruimte in voor weergave op de website van een ander bedrijf of organisatie. Pakweg 25 jaar later zouden banners tot de voornaamste inkomstenbronnen behoren voor het internet.

Waar komen banner advertenties vandaan?

De meeste banners worden gedistribueerd vanuit een advertentienetwerk dat op basis van verschillende criteria de meeste relevante advertentie weergeeft. Denk aan geografische locatie, zoekhistorie en tracking cookies. Voorbeelden van netwerken zijn Google AdSense, Facebook Audience Network en Apple  Advertising.

Populaire banner formaten

Er zijn zestien standaard banner formaten en nog vijf formaten die uniek zijn voor mobiele apparaten. Volgens statistieken vertegenwoordigen slechts vier formaten bijna 90 procent van alle advertentie weergaven. Dit zijn:

  • Medium Rectangle 300×250 (40 procent)
  • Leaderboard 728×90 (25 procent)
  • Mobile Leaderboard 320×50 (12 procent)
  • Wide Skyscraper 600×160 (12 procent)

Op mobiele apparaten is het Mobile Leaderboard formaat met afstand het meest gebruikt. In 2017 zouden mobiele apparaten (smartphones en tablets) in totaal dataverbruik de koppositie overnemen ten opzichte van vaste computers waaronder desktop PC’s en laptops. Daarmee is de focus verschoven naar mobiel adverteren.

Andere banners voor verschillende platformen

Hoewel de grootste advertentie platformen ondersteuning bieden voor (een aantal) standaard formaten, kunnen ze ook gebruik maken van afwijkende formaten die beter aansluiten op hun dienst. Daarnaast kan de term ‘banner’ ook op verschillende manieren geïnterpreteerd worden. Zo kan de standaard weergave in een social media  feed zoals die van Instagram of Facebook afwijken. De Google zoekresultaten pagina’s maken naast afbeeldingen ook gebruik van betaalde tekstlinks, welke in basis geen banners zijn maar wel een soortgelijke rol vervullen.

Ad Blockers

Advertenties moeten gezien worden, daarbij is er een grijs gebied tussen opvallen en irriteren. Mensen die zich storen aan banner advertenties kunnen deze blokkeren met een Ad Blocker. Dit is een browser plugin die dergelijke content uit de pagina filteren alvorens de pagina weer te geven. De plugin kan op verschillende manieren controleren welke onderdelen op een HTML pagina bestaan uit reclameboodschappen.

Naast banners zijn ze bijvoorbeeld ook in staat om commercials tussen Youtube video’s te verwijderen. Omdat detectie van deze software door aanbieders niet altijd werkt kunnen publishers soms niet bepalen of advertenties de gebruiker bereiken. Mede hierdoor zijn met name impressies geen betrouwbaar meetpunt en ligt er meer nadruk op interacties met een banner.

Banners met veel beweging of knipperende elementen worden als meest storend ervaren. Webmasters kunnen aangeven welke inhoud niet aanvaardbaar is zoals advertenties die specifiek gericht zijn op kinderen of volwassenen en directe concurrenten.

Handig artikel voor je?