Bedankpagina

Bedankpagina op een website

Bedankt voor het bezoeken van deze pagina. Toch is dit geen bedankpagina. Dat type pagina wordt weergegeven na het voltooien van een proces op een website. Dit kan het inschrijven zijn op een nieuwsbrief of een melding na het voltooien van een aankoop.

Op het internet is er sprake van een interactie tussen gebruiker en software. Om het proces persoonlijker te maken kunnen elementen uit sociale conversatie worden gebruikt om de bezoeker gerust te stellen.

Een bedankpagina is een voorbeeld van een multifunctioneel communicatiemiddel met meer mogelijkheden dan alleen de bezoeker of gebruiker bedanken.

Een bedankpagina geeft duidelijkheid

De primaire functie van een bedankpagina is doorgaans niet zozeer het bedanken van de bezoeker of klant maar informeren dat de gewenste actie voltooid is. Als iemand na het verlaten van de bankomgeving direct wordt omgeleid naar de hoofdpagina dan rijst de vraag of alles goed is doorgekomen.

Naast een bedankje kan er een tekst staan zoals “we gaan voor je aan de slag” of “je krijgt zometeen een bevestiging per mail”. Daarmee behoort de bedankpagina tot de afdeling klantondersteuning.

Daarnaast kan het ook toegepast worden als marketing instrument om meer te verkopen te realiseren of klanten te binden aan de winkel.

Bedanken als marketing instrument

Een verkoper zal blij zijn met iedere verkoop, daarmee mag je spreken van een welgemeend bedankje. Maar zoals in de commercie vaak het geval is wordt er bij iedere actie en interactie bekeken of er meer uit te halen valt. Een bedankpagina is ook een extra gelegenheid om meer omzet te maken.

Na een aankoop is de klant nog in de ‘aankoop euforie’ wat een uitgelezen moment is om hier op in te spelen. Bijvoorbeeld door een ander aanbod te doen of een korting voucher te geven voor een volgende keer. Een verzoek om een webshop te delen via social media of een vriend uit te nodigen zijn ook vaak toegepaste marketing strategieën.

Bij het inrichten van een bedankpagina is het van belang om te bepalen wat het doel is van deze melding. Is het informatief bedoeld, wervend of een combinatie van beide? Iedere pagina die een bezoeker te zien krijgt moet een reden hebben.

Bedankpagina en SEO

Een bedankpagina wordt niet geïndexeerd door de bots van Google, althans dat is niet de bedoeling. Dit type pagina wordt weergegeven na het voltooien van een transactie. Je kunt bedankpagina’s als bezoeker niet direct vinden via de standaard navigatie.

Bots volgen dezelfde URL structuur die beschikbaar is voor bezoekers, pagina’s die niet openbaar zijn gemaakt worden daarmee niet geïndexeerd. Als dit wel het geval is dan is er sprake van een fout in de code van de website. Er zijn diverse tools om dit soort fouten op te sporen.

Als laatste bedankt voor het lezen van deze pagina. Je kunt nog veel meer informatie over begrippen vinden op onze website. Alvast bedankt voor alle andere pagina’s die je nog gaat lezen!

Handig artikel voor je?