Bestemmingspagina

Bestemmingspagina, wat is dat?

Alle internetpagina’s waar je moet zijn kun je als bestemmingspagina zien. Het is uiteindelijk de bestemming die je wilt bereiken.

In het Engels wordt hiervoor de term ‘destination page’ gebruikt. Toch is de bestemming online niet zo eenvoudig te bepalen aangezien veel internetgebruikers van pagina naar pagina gaan en steeds nieuwe bestemmingen ontdekken. De satirische website The Onion kwam ooit met “ClickHole”, een website die het fenomeen “nog één pagina” persifleerde ofwel ‘click bait’ koppelingen.

Wat is een bestemmingspagina?

Vaak wordt de bestemmingspagina ofwel destination page als synoniem gebruikt voor landingspagina ofwel landing page.

Toch kan bestemmingspagina ook als een meer algemene term gebruikt worden. Het gaat daarbij om de intentie van zowel de bezoeker als de aanbieder van een specifieke pagina.

Zo zijn er minimaal vier soorten bestemmingspagina’s die in deze categorie vallen:

1. Homepage

Dit is de standaard hoofdpagina van een website. In de meeste gevallen zal dit geen bestemmingspagina zijn, tenzij de bezoeker snel informatie wil opzoeken over een organisatie.

Op deze pagina zal doorgaans een menu aanwezig zijn met links naar subonderwerpen, daarnaast zal er informatie worden versterkt over de aanbieder, de strekking van de website en de mogelijkheden.

Ook updates worden vaak op de hoofdpagina weergegeven.

2. Landingspagina

Dit is het type webpagina dat het meest geassocieerd wordt met bestemmingspagina. In tegenstelling tot een homepage wordt op dit type pagina een compleet verhaal verteld met alle informatie die nodig is om de boodschap over te brengen.

Dit soort pagina’s worden soms ook micro-sites genoemd. De content is gebaseerd op een specifiek onderwerp met meer verdieping. Dit kan een verkooppagina zijn maar dit hoeft niet.

3. Productpagina

In een webshop wordt gebruikt gemaakt van productpagina’s. Hier staat alle informatie over een specifiek product, mogelijk met koppelingen naar verwante producten of alternatieve opties.

Zeker via portalen als Google Shopping en Beslist.nl zullen productpagina’s tevens als bestemmingspagina dienen. Het betreft de eerste en laatste stap voor het openen van het winkelmandje of betaalproces.

4. Verkooppagina

Dit type pagina valt ergens tussen landingspagina en productpagina in en zal doorgaans ook als bestemmingspagina aangemerkt kunnen worden.

Deze pagina dient om een product of dienst te verkopen. Naast objectieve productinformatie wordt er een sales pitch opgenomen waarin naast het aanbod ook gerelateerde onderwerpen aan bod komen.

Dit soort pagina’s zijn over het algemeen langer met meer tekst en toelichting. Het is mogelijk om direct in te gaan op het aanbod via een bestel knop die naar de betaalomgeving leidt.

De bezoeker bepaalt wat de bestemmingspagina is

Binnen online marketing en zoekmachine optimalisatie (SEO) worden veel begrippen beschreven en strategieën toegepast om bezoekers te converteren om zo de beoogde doelstelling te behalen.

Maar uiteindelijk zal het toch de bezoeker zijn die kiest waar geklikt wordt en welke handelingen op een pagina worden uitgevoerd.

Daarmee kan de term ‘bestemmingspagina’ niet zomaar aan één type pagina worden gekoppeld omdat de definitie van bestemming niet voor iedere bezoeker hetzelfde is.

Handig artikel voor je?