Boven de vouw, wat is dat? #

Kranten hebben traditioneel een behoorlijk groot formaat. Om ze zichtbaar te maken in een kiosk worden ze naast elkaar en boven elkaar geplaatst met een vouw in het midden. Zo kan de klant in één oogopslag alle beschikbare titels bekijken en zo weloverwogen een keuze maken. Naast de titel van de krant is ook een deel van de pagina zichtbaar. Het bovenste, zichtbare deel van de krant wordt Above The Fold genoemd. Naast het gebruik in drukwerk is deze term ook overgenomen om het zichtbare deel van websites aan te duiden.

Boven de vouw voor beeldschermen #

Op een enkele uitzondering na kun je beeldschermen niet vouwen, je ziet altijd het volledige scherm. Applicaties worden ingedeeld op basis van de afmetingen die een scherm heeft. Vroeger waren dit standaard afmetingen zoals 640×480 of 1280×960. De applicatie werd ingedeeld op basis van deze schermresolutie en/of beeldverhouding.

Zo waren alle knoppen en functies zichtbaar op het scherm. Een website kent deze beperking niet, het wordt algemeen geaccepteerd dat een webpagina hoger is dan de dimensies van de browser en het beeldscherm. Het resterende deel van de pagina wordt zichtbaar gemaakt door verder te scrollen. En dat is waar Above The Fold van belang wordt in webdesign.

Webdesign om de bezoeker te verleiden #

Bij het bezoeken van een website zal doorgaans de naam van een merk, bedrijf of website duidelijk zichtbaar zijn. Dit geeft aan om welke pagina het gaat. Naast de naam zal de herkenbaarheid verhoogd worden door specifieke kleuren toe te passen, kenmerkende lettertypes of de weergave van een herkenbaar logo. Naast informatie voor de bezoeker is dit ook een vorm van branding en image building.

Het ontwerp van het bovenste deel van de pagina wekt direct een gevoel op bij de bezoeker. Onder de titelbalk zal er vaak ook direct informatie zichtbaar zijn. Op een nieuwssite zullen dit de laatste headlines zijn, in een webshop de meeste recente acties of de nieuwste artikelen. De content die zichtbaar is bij het openen van een website wordt Above The Fold genoemd.

Responsive Design #

Een krant heeft als voordeel voor een designer dat de verhoudingen altijd hetzelfde zijn. Ook kleinere kranten zoals huis-aan-huis bladen hebben grotendeels dezelfde afmetingen en indeling als de grote dagbladen. Ook de vouw in het midden blijft hetzelfde. Bij Above The Fold ontwerp wordt direct onder de titel een aansprekende tekst, afbeelding of combinatie van beiden gebruikt. Per type publicatie zal deze inhoud verschillen. Sinds de introductie van mobiele apparaten met internetfunctionaliteit is de variatie in beeldformaten enorm toegenomen. Zowel in termen van oppervlakte als beeldverhoudingen.

Een 21” monitor scherm met 4:3 verhouding geeft een compleet andere uitsnede als een 6” smartphone scherm met een 21:9 verhouding. Dit maakt Above The Fold design behoorlijk complex. Om een website op een groot aantal beeldschermen toonbaar te maken, zonder voor iedere indeling een alternatieve pagina te ontwerpen, is Responsive Designontwikkeld. Op basis van de beeldscherminstellingen en informatie vanuit de browser over het computersysteem wordt bepaald welke indeling het beste werkt op ieder toestel. Dit kan betekenen dat de Above The Fold informatie niet gegarandeerd overal hetzelfde is. Webdesigners dienen hier dus rekening mee te houden in het ontwerp van pagina’s.

Handig artikel voor je?
Updated on april 12, 2022