Canonical Tag

Canonical tag gebruiken

Een Canonical tag is een manier om zoekmachines aan te geven welke URL het origineel is. Wanneer identieke content wordt gepubliceerd op meerdere pagina’s kan met deze tag worden aangeduid welke link meegenomen moet worden in de ranking van zoekresultaten.

De kopieën worden dan uitgesloten van ranking. Dit zal de positie van de duplicaat pagina’s schade toebrengen, het origineel kan hierdoor juist een betere ranking krijgen.

Geen verdeling van de taart

Het komt vaak voor dat pagina’s op het internet een deel of alle content overnemen van een andere pagina. Dit kan met of zonder toestemming gebeuren.

Duplicaat content maakt het voor een zoekmachine lastig om te bepalen wat het origineel is, en welke koppeling in de zoekmachine bovenaan moet komen te staan bij een relevante zoekopdrachten. Door een Canonical tag aan de pagina toe te voegen kan de webcrawler zie welke link de bron is.

Dezelfde pagina met meerdere ingangen

We hebben het hier overigens niet direct over ‘gestolen’ content, of gedeelde content van bijvoorbeeld een media organisatie die meerdere titels van artikelen voorziet, maar bijvoorbeeld over een homepage. Het maakt voor de gebruiker niet uit of ze via https, www, /index of via een andere link binnenkomen, het resultaat is hetzelfde.

Zoekmachines maken hier wel onderscheid in, en zien iedere indeling van de URL als een unieke pagina. Wanneer er 5 ingangen zijn, en 1000 bezoekers, dan is het mogelijk dat iedere ingang goed is voor 200 bezoekers.

Hierdoor zal de relevantie per ingang minder worden, terwijl het toch over dezelfde pagina gaat. De Canonical tag geeft aan wat de ‘hoofdingang’ is, en geeft aan dat andere ingangen niet relevant zijn voor de zoekmachine ranking.

Veelvoorkomend probleem

Wanneer een pagina handmatig wordt ingesteld, dan weet de webdeveloper precies hoeveel kopieën er bestaan van een pagina. Dit is niet het geval met Content Management System die veel zaken op de achtergrond uitvoeren.

Zo kunnen naast de standaard ingangen ook extra pagina’s worden gegenereerd per taal, valuta of zoekresultaten binnen een pagina. Één webpagina kan voor een zoekmachine uit duizenden afzonderlijke URL’s bestaan. Door eenmalig een Canonical tag toe te voegen aan het origineel, zullen alle kopieën voortaan automatisch genegeerd worden door de webcrawler.

Het komt regelmatig voor dat systemen automatisch een Canonical tag toevoegen aan de pagina, ook wanneer het een directe kopie betreft. In dat geval heeft de tag geen zin.

Preventief taggen

Door voor publicatie al een Canonical tag toe te voegen aan een originele pagina kun je mogelijke duplicaten op voorhand al uitsluiten van SEO. Naast eigen kopieën is het namelijk ook mogelijk dat andere partijen content dupliceren of doorverwijzen.

Met preventief taggen zal de content op de pagina in de toekomst beschermd zijn tegen ‘parasiterende’ URL’s. Nieuwsmedia met (regionale) merken zoals het AD, De Standaard en Eindhovens Dagblad (DPG) zetten regelmatig content 1-op-1 door, ze kunnen hierbij zelf de keuze maken om een Canonical tag toe te voegen of niet. Wanneer de tag niet gebruikt wordt kan de vindbaarheid van de individuele titels aangetast worden.

Handig artikel voor je?