Conversational search, wat is dat?
De eerste zoekmachines waren alleen functioneel als gebruikers precies de juiste woorden ingaven om tot een resultaat te komen. Als een woord verkeerd gespeld was, of de volgorde afweek, dan kwamen relevante resultaten niet bovendrijven.
De eerste zoekmachine die gebruik maakte van conversational search was Ask Jeeves, die later als Ask.com zou voortbestaan. Jeeves was een voorloper van assistenten als Siri en Alexa die je helpen om de juiste informatie te vinden. Ook als de zoekopdracht niet perfect overeenkomt met het beoogde resultaat.
Conversational search en cloud computing
Interpretaties maken is erg ingewikkeld voor een computerprogramma. Als de gebruiker niet duidelijk is met instructies dan kan het lang duren voordat het programma tot een logische conclusie is gekomen. Bij cloud computing wordt processorkracht van externe systemen gebruikt.
Als iemand een vraag stelt aan een slimme luidspreker, dan wordt de vraag geanalyseerd en geïnterpreteerd door een extern computersysteem. Online werken heeft conversational search aanzienlijk beter gemaakt, ook door parallelle processen toe te passen. Bij het ingeven van een vraag kan er een antwoord komen die door meerdere bronnen tegelijkertijd geformuleerd wordt.
Chatbots
In klantondersteuning wordt veel gebruik gemaakt van chatbots. Dit bespaart niet alleen op personeel, consumenten kunnen snel antwoord krijgen op hun vraag zonder in de wachtrij te staan. Chatbots worden gevoed met een non-lineair script waar relevante antwoorden uit worden gekozen.
Als de reacties en formulering natuurlijk zijn dan kan dit soort conversational search zeer overtuigend zijn. Sommige chatbots zoals Billy van Bol.com geven duidelijk aan dat je met software converseert, er zijn ook chatbots waarbij de suggestie wordt gewekt dat je met een persoon van doen hebt.
De Turingtest is een experiment uit 1936 dat werd beschreven door Alan Turing. In 1950 zou het verder uitgewerkt worden met als vraagstuk of een computer menselijke intelligentie kan vertonen. Daarbij worden zaken als visuele kenmerken uitgesloten. Een computer doorstaat de Turingtest als de menselijke gesprekspartner niet doorheeft dat de conversatie door een programma wordt uitgevoerd.
Cortona, Replika en andere gesprekspartners
Het onderwerp conversational search is nauw verbonden met kunstmatige intelligentie en semantisch zoeken. Cortona, de virtuele assistent van Microsoft, zou een eigen Twitter pagina krijgen waarbij de tweets gegenereerd werden op basis van andere tweets door mensen in de feed.
Binnen de kortste keren zou Cortona racistische uitspraken doen waarop het experiment direct werd gestaakt. Replika is een app die op basis van kunstmatige intelligentie in staat is een digitale kopie te maken van de menselijke gesprekspartner.
Het is niet zozeer een conversational search toepassing als een zelflerend algoritme dat zich aanpast op basis van de gebruikersinput. Iedere gebruiker creëert zo een uniek karakter.
SEO conversational search
Digitale assistenten als Google Home zijn in staat om natuurlijke spraak patronen om te zetten in zoekopdrachten. Met name bij smart speakers zal bij een zoekopdracht alleen het meest relevante resultaat worden uitgesproken.
Dit betekent dat zoekmachine optimalisatie belangrijker is dan ooit tevoren. Als het nummer twee zoekresultaat niet wordt genoemd dan is het dus van groot belang om op nummer één te komen staan. Bij SEO kan er specifiek op conversational search geoptimaliseerd worden wat zeker voor smart home toepassingen en spraakgestuurd zoeken voordeel biedt.