Conversie optimalisatie uitgelegd
Rond de eeuwwisseling waren internetbedrijven in korte tijd zo groot en invloedrijk geworden dat het plafond bereikt was. Er werd geïnvesteerd in bedrijven die feitelijk alleen online bestonden en naast mooie beloften vaak geen noemenswaardige producten of diensten boden. Dit werd de dot-com bubbel genoemd, deze bubbel moest een keer barsten. Toen dit gebeurde werd er meer kritisch gekeken naar de Return On Investment (ROI), er was meer nodig dan kliks en pageviews om inkomsten te generen. Om de gewenste actie tot stand te brengen was er behoefte aan conversie optimalisatie.
Wat is conversie optimalisatie?
Conversion optimalisatie wordt ook wel afgekort tot CRO (Conversion Rate Optimization). Hierbij is het de intentie om een hoger percentage bezoekers aan te zetten tot het uitvoeren van een actie. Wat deze actie inhoudt kan verschillen. Denk aan het klikken op een knop of het kopen van een product of dienst.
Het barsten van de dot-com bubbel luidde een nieuw tijdperk in voor e-commerce. Â Het ging niet alleen maar om zichtbaarheid, de focus kwam meer op het stimuleren van verkopen en het converteren van leads te liggen. Een belangrijke voorwaarde was het ontwerpen van websites die zich beter leende voor interactie en voorraadbeheer. De oplossing lag in Web 2.0.
Web 2.0 websites
In de jaren negentig bestonden de meeste websites uit statische pagina’s. Productbeheer via een achterliggende database  was mogelijk maar niet eenvoudig. Bedrijven als Amazon waren vroeg met dergelijke systeem, de introductie van Web 2.0 verlaagde de drempel voor internet ondernemers. Door gebruik te maken van een Content Management Systeem zoals WordPress kon een dynamisch winkelsysteem eenvoudig als plug-in worden geïmplementeerd, denk aan WooCommerce. Ook beveiligde betaalsystemen zoals iDeal, PayPal en creditcard betalingen zouden de drempel voor online conversie verlagen.
Nieuwe CRO tools
Een voordeel van internet als communicatiekanaal ten opzichte van broadcast en print media is de terugkoppeling van informatie. Conversie optimalisatie kon met CRO tools uitgevoerd worden, in 2007 zou Google de gratis Website Optimizer introduceren. Dit gaf webmasters meer mogelijkheden om de functionaliteit van websites te verbeteren. Daarnaast kon met website analyse nauwkeurig bepaald worden waar er zich zwakke schakels in de sales funnel bevonden.
Kwaliteit boven kwantiteit
Een belangrijk aspect van conversie optimalisatie is de kwalitatieve optimalisering. In plaats van 1000 bezoekers en 10 verkopen is het beter om 500 bezoekers met 20 verkopen te realiseren. Methoden om conversie optimalisatie uit te voeren zijn aantrekkelijke landingspagina’s, snelle check-out opties en uiteraard ook relevante SEO. Long tail keywords leveren minder views op dan short tail keywords, de conversie ratio ligt doorgaans wel hoger omdat er de intentie van bezoekers al tijdens het zoeken bepaald wordt. Dit neemt niet weg dat een hoge zichtbaarheid nog steeds van belang is, alleen wordt het nu veel meer aangestuurd vanuit een specifieke doelstelling.
Conversie ratio
De conversie ratio wordt berekend door het aantal conversies te delen op het aantal bezoekers en deze uitkomst te vermenigvuldigen met 100. Als bijvoorbeeld 1000 bezoekers op een pagina komen en 20 bezoekers zich aanmelden voor een nieuwsbrief dan is de conversie ratio 2%. Door bijvoorbeeld het invoerveld meer prominent te plaatsen op de pagina of door een korting aan te bieden voor inschrijving kan het percentage hoger worden. Dit is het doel van conversie optimalisatie.