Copywriting

Copywriting, wat is dat?

Auteurs kunnen romans schrijven, historische documenten, biografen of poëzie om slechts enkele voorbeelden te noemen van de schrijfkunst. Als het werk specifiek bedoeld is om producten of diensten te promoten wordt het copywriting genoemd.

Het resultaat heet ad copy of in het Nederlands advertentie kopij of gewoon een advertentietekst. Naast de lezer informeren is het ook de bedoeling om het publiek tot de gewenste actie aan te zetten.

Vaak zal er een verkoopdoel van toepassing zijn maar er kunnen ook andere doelen gesteld worden. Denk aan geld werven voor een goed doel, investeerders overhalen of kiezers overtuigen om op een partij te stemmen.

Van een tekst online tot gezongen radiocommercials, copywriting kom je overal tegen.

Welke vormen van copywriting bestaan er?

Hoewel de basis een geschreven tekst is zijn er meerdere platformen en vormen waarin promotionele teksten gebruikt worden. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Een advertentie in een landelijk dagblad.
  • Een billboard langs de weg.
  • Een digitale mailing.
  • Een landingspagina online.
  • Een jingle voor een radio commercial.
  • Een script voor een televisie commercial.
  • Een e-book met wervende elementen.

De adverteerder bepaalt de boodschap

De grens tussen objectieve informatie en wervende boodschap is niet altijd duidelijk te trekken. Persberichten vanuit bedrijven kunnen inhoudelijk de feiten weergeven maar wel geschreven vanuit het subjectieve oogpunt van de organisatie. Zo zal een bedrijf kritische informatie weglaten uit hun berichtgeving.

Bij copywriting is er altijd sprake van sturing omdat er een commercieel of ander converterend doel achter zit. Met slechts enkele woorden kan het imago van een merk of product worden neergezet. Denk aan “Just Do It” van Nike of “Think Different” van Apple.

Copywriting: Tekst en andere media

Copywriting staat niet altijd op zichzelf, teksten kunnen verwerkt worden met diverse audiovisuele media. Zo kan een televisie commercial worden gebaseerd op de tekst, het is ook mogelijk dat er vanaf de basis al samengewerkt wordt binnen een campagne.

Zo heeft Sloggi jarenlang advertenties gemaakt voor hun ondergoed. De grote posters met dames die slipjes droegen werden internationaal gepubliceerd maar alleen in Nederland had de term “billboard” een dubbele betekenis. Hier werd dan ook gebruik van gemaakt door prominent billen van dames op billboards te plaatsen.

Wie zijn deze copywriters?

Voorheen zou een copywriter normaal gesproken een opleiding journalistiek of taal en communicatie gevolgd hebben, tegenwoordig worden copywriters vaker geselecteerd op hun werk en tarief.

Tekst is doorgaans namelijk de goedkoopste vorm van communicatie. Er zijn veel freelance schrijvers, grotere organisaties zullen nog wel schrijvers in dienst nemen die volgens het bestaande merkimago content produceren.

De eerste full-time copywriter was John Emory Powers die leefde van 1837 tot 1919.

David Ogilvy wordt gezien als de grondlegger van adverteren en is mede-verantwoordelijk voor het exclusieve imago van Rolls Royce.

Leo Burnett werd ooit tot één van de meest invloedrijke personen van de twintigste eeuw uitgeroepen. Zijn meest beroemde campagne was The Marlboro Man die voor het bekende sigarettenmerk ontwikkeld werd.

Handig artikel voor je?