CSS

CSS, hoe zit dat? #

De meeste webpagina’s op het internet zijn gebouwd op drie pijlers; HTML, JavaScript en CSS. Een webpagina kun je opdelen in een voorzijde en achterzijde. De voorzijde is het deel dat zichtbaar is voor de gebruiker, de achterzijde is waar de code zich bevindt om de content weer te geven.

CSS staat voor Cascading Style Sheets, hierin staat informatie opgenomen over de weergave van content zoals de indeling, kleuren en lettertypes. Zo is het eenvoudig om dezelfde content dynamisch aan te passen voor verschillende situaties. Denk aan een desktop versie van een website en de mobiele versie.

De content is hetzelfde maar de weergave is anders dankzij CSS. De webdesigner hoeft dus niet meerdere versies van de pagina te ontwerpen. Dat klinkt allemaal erg praktisch, toch zou het enige tijd duren voordat Cascading Style Sheets dezelfde status als HTML en JavaScript zouden verwerven.

CSS en de oorsprong van markup #

In de jaren tachtig was er al SGML (Standard Generalized Markup Language). Het probleem met style sheets zoals DSSSL en FOSI was het decentrale karakter van het internet. CSS was in staat om de stijl van een document aan te passen met meerdere style sheets dankzij het ‘cascading’ principe. Cascade betekent letterlijk ‘waterval’. Informatie kan worden doorgegeven.

Waar komt CSS vandaan? #

CSS werd voor het eerst geïntroduceerd in 1994 door Håkon Wium Lie. Hij werkte destijds samen met Tim Berners-Lee, de grondlegger van het World Wide Web. Er werden meerdere voorstellen ingediend, twee jaar later zou de basis voor CSS1 gereed zijn. Bert Bos wordt gezien als een andere belangrijke grondlegger voor Cascading Style Sheets.

Tim Berners-Lee had een rigide weergave van webpagina’s ontwikkeld. Robert Cailliau wilde de presentatie scheiden van de content zodat de weergave aangepast kon worden op basis van het medium. Er kwamen negen kandidaten waarbij CSS uiteindelijk als winnaar uit de bus zou komen. De Arena en Argo browser waren de eerste webbrowsers die deze nieuwe standaard zouden ondersteunen.

CSS1 had nog een aantal beperkingen, in 1997 zou CSS2 verschijnen die in 1998 door W3C als officiële richtlijn werd gepubliceerd. In datzelfde jaar zou de ontwikkeling van CSS3 starten, sindsdien zijn er doorgaand aanpassingen gemaakt maar er is geen nieuw versienummer verschenen sinds 1998.

Het zou lang duren voordat browsers volledige ondersteuning boden voor CSS. IE 4 en Netscape 4 bleken nog veel fouten te bevatten waardoor de standaard niet optimaal toegepast kon worden. De eerste browser die ‘volledige’ compatibiliteit zou bieden was Internet Explorer 5.0 in het jaar 2000. Opera was voor IE 5 de webbrowser met de beste ondersteuning. Toch waren er nog steeds een aantal technische zaken die niet in orde bleken te zijn. Het zou nog jaren duren voordat alle problemen waren opgelost.

CSS en mobiele optimalisatie #

De opkomst van smartphones heeft CSS nieuw leven ingeblazen. Er kwamen toestellen met afwijkend formaat schermen, dit stelde webdesigners voor een uitdaging. Door Cascading Style Sheets toe te passen konden websites snel geoptimaliseerd worden voor ieder platform.

Google zou deze transitie verder versnellen door mobile first en later mobile only indexering te implementeren binnen het zoekalgoritme. Websites zonder optimalisatie voor mobiele apparaten zijn minder goed vindbaar. Web 2.0 heeft de implementatie ook in een stroomversnelling gebracht. Zo groeide CSS uit tot een standaard, net als HTML en JavaScript dit al waren.

Handig artikel voor je?
Updated on augustus 30, 2022