Description tag

Description tag

Bij het zoeken naar een film of televisieserie kun je naar korte trailers zoeken die in enkele minuten laten zien waar het verhaal over gaat. In dit geval kun je met woorden juist méér uitdrukken dan met beelden mogelijk is, met slechts enkele zinnen kom je doorgaans al te weten of deze film of serie interessant om te kijken.

In HTML is er de ‘description tag’, een attribuut waarmee je in een beperkt aantal karakters aangeeft waar een HTML pagina over gaat. Deze informatie kan worden weergegeven in de zoekresultaten van een zoekmachine zoals Google of Bing om de internetgebruiker een beeld te geven van de pagina achter de koppeling. Naast informatie overdragen kan deze tekst ook zeker een wervend element bevatten om gebruikers aan te sporen de pagina te bezoeken.

Description tag is geen pagina titel

Een HTML pagina zal doorgaans een pagina titel bezitten die wordt aangeduid met de standaard H1 tag.  Hoewel dit gebruikt kan worden als pagina titel in zoekmachineshoeft dit niet het geval te zijn. Het profiel van een gebruiker die zoekt kan namelijk afwijken van het profiel van de gebruiker die de pagina daadwerkelijk bezoekt. Naast een pakkende titel kan met de description tag “meta name=beschrijving” aanvullende informatie worden gegeven om de intentie van de pagina te verduidelijken.

Google bepaalt de inhoud

Wanneer een website wordt geoptimaliseerd zal het Google algoritme  als uitgangspunt worden genomen. Dit is immers de meeste populaire zoekmachine ter wereld, het heeft niet zoveel zin om specifiek te optimaliseren voor Yahoo! Search of DuckDuckGo. Sterker nog, waar Google gaat zal de rest doorgaans snel volgen.

Hoewel de description tag door het zoekalgoritme wordt ondersteund betekent dit niet automatisch dat Google deze tekst automatisch overneemt. Dit kan verschillende redenen hebben. In de eerste plaats wil Google voorkomen dat aanbieders de gebruiker misleiden door wervende beschrijvingen op te stellen die feitelijk gezien niet overeenstemmen met de pagina. Dit wordt ook wel ‘clickbait’ genoemd wat onder de noemer Black Hat SEO valt. Daarnaast is het mogelijk dat het Google algoritme een betere of meer relevante quote uit de pagina haalt die beter is dan de description tag. Het is daarmee geen harde regel dat deze tags daadwerkelijk zichtbaar zijn voor de gebruiker.

Een description tag opstellen

Er zijn geen harde regels om een beschrijving invulling te geven, er zijn wel richtlijnen die de klikratio kunnen verbeteren. Enkele tips zijn:

  • Zorg dat de description tag maximaal 160 karakters in lengte is, anders kan een deel van de beschrijving wegvallen.
  • Gebruik de voornaamste zoekwoorden aan het begin van de tekst. Dit heeft geen directe invloed op de rangorde in Google maar wel op de doorklik ratio.
  • De tekst moet informatie toevoegen aan de titel en bij voorkeur wervend van aard zijn.
  • De beschrijving moet relevant zijn voor de inhoud en intentie van de pagina.
  • Iedere description tag moet uniek zijn, meerdere pagina’s met dezelfde beschrijving publiceren is verwarrend.
  • Maak alleen gebruik van alfanumerieke karakters om verkeerde interpretatie van HTML code te voorkomen.

Hoewel het niet verplicht is om description tags toe te voegen aan een pagina kan het zeker voor SEO en het doorklik ratio voordeel bieden.

Handig artikel voor je?