Dofollow

Dofollow, wat is dat?

Hoewel dofollow links als tegenovergestelde van nofollow worden gezien, klopt dit niet helemaal. Waar nofollow een standaard tag betreft in HTML code wordt dofollow niet als zodanig gebruikt. Het is meer een begrip om aan te geven dat koppelingen online een waarde hebben voor zoekmachines.

Het is geen tag op zich en hoeft ook niet toegevoegd te worden voor SEO doeleinden. Het is wel van belang om te doorzien hoe backlinking werkt en welke invloed dit heeft op de zoekresultaten.

Hoe werkt een dofollow link?

Het internet is een verzameling van webpagina’s die onderling met elkaar verbonden zijn. Op een domein ofwel website worden één of meerdere pagina’s ondergebracht. Deze pagina’s kunnen via een menu, zoekbalk of interne links gekoppeld worden.

Dan zijn er koppelingen die gemaakt worden tussen webpagina’s die op verschillende domeinen staan. Deze koppelingen worden backlinks genoemd. Bij een dofollow link zal deze koppeling meetellen voor de ranking in zoekmachines.

Standaard worden backlinks gevolgd, het is dus niet nodig om een specifieke dofollow link in de HTML code op te nemen. Als er echter een nofollow link aanwezig is dan kan dit een reden zijn om nader onderzoek uit te voeren.

Liever dofollow dan nofollow

Als het niet de bedoeling is dat een koppeling gevolgd wordt door de webcrawler van een zoekmachine, dan kan er een nofollow attribuut aan deze koppeling worden toegevoegd. Dit is bijvoorbeeld het geval als het een gesponsorde koppeling betreft.

Als een winkel in stropdassen op een andere website betaalt voor een blog over representatieve kleding, dan kan er in de tekst een link worden gelegd naar de stropdassen webshop. Dit is een legitieme koppeling met een meerwaarde voor de lezer.

Deze koppeling voldoet echter niet aan de richtlijnen van Google omdat backlinks van belang zijn voor de ranking. In dit geval is het de bedoeling dat er een nofollow tag wordt toegevoegd. De koppeling wordt dan overgeslagen door de webcrawler, voor de bezoeker is er geen verschil waar te nemen.

Dofollow is de standaard instelling

Het PageRank algoritme maakt gebruik van backlinks om de relevantie van een webpagina of website te bepalen. Daarbij is het van belang dat koppelingen organisch van aard zijn. Een auteur op een website vindt de informatie op een andere website belangrijk genoeg om hier een link naartoe te leggen.

In dit geval is dofollow de standaard, hier is geen meta tag voor nodig. Als het niet de bedoeling dat deze koppeling van invloed is op de ranking in Google, dan zal de webmaster een nofollow tag toevoegen. Als dit namelijk niet gebeurt, dan kan de bronpagina een penalty toegekend krijgen omdat de Google richtlijnen niet worden nageleefd.

Bij website analyse kan bepaald worden welke inkomende links dofollow of nofollow van aard zijn. Hoewel nofollow koppelingen geen directe waarde hebben voor de Google ranking zijn ze nog steeds waardevol. Ze helpen namelijk de vindbaarheid van de pagina te verhogen via andere websites en mogelijk de autoriteit te verhogen.

Handig artikel voor je?