Domain Authority

Wat is Domain Authority?

SEO is een belangrijk middel om websites beter vindbaar te maken voor bezoekers. De invloed van zoekmachines mag niet onderschat worden om als organisatie succes te verwerven op het internet. Er zijn meerdere bedrijven die tools en methodieken hebben ontwikkeld om websites te analyseren en de ranking in search engines te verbeteren. Naast de hulpmiddelen die Google zelf aanbiedt zijn er bedrijven als Ahrefs en Moz die methodes ontwikkelen om de kwaliteit van websites in kaart te brengen om zo verbeteringen door te kunnen voeren. Domeinautoriteit of domain authority is een methode die door Moz werd ontwikkeld waarbij websites een SEO waarde toebedeeld krijgen.

Ddomain Authority van Moz

Moz behoort tot de meest bekende professionele zoekmachine optimalisatie bedrijven met eigen tools om websites te analyseren en optimaliseren. Ze hebben daarvoor enkele afzonderlijke analyse methoden ontwikkeld waaronder domain authority of in het Nederlands domeinautoriteit. Via een geautomatiseerd algoritme kan worden bepaald hoeveel invloed een domein heeft op basis van uiteenlopende criteria zoals:

  • De prestige van de website en auteurs.
  • De kwaliteit van de informatie die wordt aangeboden.
  • De onderwerpen die worden behandeld.
  • De concurrentie binnen een specifieke sector.

 

Door per onderdeel de invloed te bepalen kan er een aggregaat score gegenereerd worden. Bedrijven die zoekmachine algoritmen ontwikkelen zoals die van Google en Microsoft geven niet prijs met welke factoren rekening wordt gehouden om de ranking in zoekresultaten pagina’s te bepalen. Met tools van externe bedrijven zoals domeinautoriteit van Moz is het mogelijk om de invloed van een website te doorgronden om vervolgens optimalisaties door te voeren.

Domain Authority score

Het geautomatiseerde proces van Moz maakt gebruik van meerdere statistieken, uiteindelijk zal er een score op een schaal van 0 tot 100 uitkomen. Op basis van deze score kan worden bepaald hoe een website scoort, daarna kunnen afzonderlijke elementen aangepakt worden om de score te verbeteren.

Er worden zowel kwalitatieve als kwantitatieve meetpunten gewogen die vergeleken worden met andere websites. De score is namelijk relatief, als er geen andere websites worden gebruikt als vergelijking is het niet mogelijk om de werkelijke invloed van een website te bepalen.

Het belang van links

In domeinautoriteit wordt rekening gehouden met het aantal links en waar deze vandaan komen. Interne koppelingen hebben niet hetzelfde ‘gewicht’ als koppelingen vanaf andere websites.

Als bij backlinks alleen naar het aantal links wordt gekeken dan bestaat er het risico van manipulatie. Er zijn in het verleden namelijk talloze websites gepubliceerd met als enige doel koppelingen te maken naar andere websites.

Deze linkbuilding pagina’s vertegenwoordigen zelf geen waarde. Het Domain Authority algoritme geeft de bron van inkomende links een waardering die van invloed zal zijn op de uiteindelijke ranking in zoekmachines. PageRank van Google behoort tot de kern van het Google zoekalgoritme, tools als domeinautoriteit helpen inzicht te verkrijgen omtrent de wijze waarop Google pagina’s rangschikt.

Handig artikel voor je?