Wat is dubbele opt-in?
De wet omtrent het benaderen van consumenten is in de loop der jaren steeds strenger geworden. Met name online zijn er vanwege internationale privacy regels minder mogelijkheden om contact te zoeken met personen die niet tot het bekende netwerk behoren.
Naast vooraf toestemming vragen is er vaak nog een extra verificatie van toepassing, dit wordt een dubbele opt-in genoemd. Dit kan het lastiger maken om leads te genereren en potentiële klanten te benaderen, het kan er wel voor zorgen dat de aanbieder beter kan inspelen op de werkelijke behoefte van het publiek.
Van opt-out naar eenvoudige opt-in
Als je op de markt loopt dan mag je niet klagen over een groenteboer die roept dat avocado’s in de aanbieding zijn. Dan had je maar thuis moeten blijven want dat is nou eenmaal hoe het werkt op de markt. Online is het lange tijd zo geweest dat aanbieders naar alle e-mailadressen die ze wisten te verzamelen promotionele mails mochten verzenden.
Omdat e-mail marketing relatief goedkoop is werd hier veel gebruik van gemaakt. Zoveel zelfs dat het grootste deel van inkomende mails uit spam bestond. Dit heeft ertoe geleid dat de internationale wetgeving zou worden aangepast om ongevraagde e-mails te verbieden.
Van eenvoudige opt-in naar dubbele opt-in
Iedereen kan elk willekeurig e-mailadres ingeven. Zo kun je iemand die je niet leuk vindt laten ‘spammen’ met vervelende berichten door ergens een mailadres achter te laten. Daarnaast is het met een standaard opt-in mogelijk om verificaties op websites te omzeilen. Door gebruik te maken van een dubbele opt-in kunnen dit soort problemen worden voorkomen.
Iemand kan zich aanmelden voor een nieuwsbrief, vervolgens verschijnt er een eenmalig mailtje in het mailprogramma. Daarin staat weer een koppeling die na klikken de aanmelding bevestigt. Het is omslachtig maar het voorkomt wel een lange mailinglijst met een groot aantal adressen die de mails niet kunnen of willen ontvangen.
Verificatie in de spam
Omdat regels niet altijd nageleefd worden draaien spam filters overuren. Helaas betekent dit ook dat er veel mails in de prullenbak belanden waar wel om gevraagd is.
Spam filters herkennen patronen en stijlen, daarnaast kunnen domeinen ook als ‘onbetrouwbaar’ worden aangemerkt. De gebruiker kan handmatig e-mailadressen ‘whitelisten’ maar dit vereist wel wat technische kennis. Aanbieders geven daarom regelmatig op hun website aan dat dubbele opt-in bevestigingsmails in de spam map terecht kunnen komen. En vragen bezoekers om hier te kijken en de benodigde verificatie uit te voeren.
Naast dubbele opt-in mails geldt dit ook voor bestelbevestigingen. Dit is niet praktisch maar nog altijd beter dan het alternatief; een Inbox vol spam.
Hoe werkt opt-out?
Naast een opt-in is het ook verplicht om achteraf weer af te melden voor een dienst of mailing. Dit moet eenvoudig en transparant zijn, anders voldoet de overeenkomst niet aan de wetgeving. Ondernemers hebben er op de lange termijn ook niet veel aan om klanten te misleiden.
Naast de kans op boetes verliezen ze ook vertrouwen van klanten en kunnen ze rekenen op negatieve online reviews.