E-Book, wat is dat?

E-Book

Hoewel er behoorlijk wat boekenliefhebbers rondlopen die niets hebben met e-books en liever papier in hun hand houden, is het concept van een e-book en meer specifiek de e-reader niet zo recent. In 1930 schreef Bob Brown al over dit onderwerp:

“Een eenvoudige lees machine die ik kan dragen of mee kan nemen, met een standaard elektrische licht plug kan koppelen en romans van 100.000 worden in tien minuten kan lezen als ik dat wil, en dat wil ik.”

Dit manifest is dus al bijna honderd jaar oud, en kwam als reactie op films met geluid. De filmindustrie had de boeken sector ingehaald en het wer tijd voor iets nieuws. Wie de werkelijke uitvinder is van de e-reader staat ter discussie, dat het lang voor de 21ste eeuw is geweest weten we wel zeker. Alleen toen was de technologie nog analoog, de opkomst van internet heeft distributie van tekst, beeld, audio en video laagdrempelig en betaalbaar gemaakt.

Hoe verschilt een e-book met een normaal boek?

De letter “e” in ebook staat voor elektronisch. In plaats van inkt op papier betreft het digitale data die wordt weergeven dankzij een combinatie van hardware en software. Waar fysieke boeken beperkt zijn tot het aantal gedrukte exemplaren kunnen digitale e-books onbeperkt wordt verspreid. Daar staat tegenover dat de technologie om een enkel geschreven werk beschikbaar te stellen aanzienlijk duurder is. Een voordeel van e-readers is dan weer dan er een enorm aantal boeken op een zeer compact apparaat bewaard kan worden.

Weergave van een e-book

Een elektronisch boek kan worden weergegeven op alle apparaten met een beeldscherm en de juiste combinatie van hardware en software. Dit kan een PC zijn, een laptop, tablet of smartphone maar ook een e-reader zoals de Kobo reader die speciaal voor het lezen van boeken ontwikkeld is. De kwaliteit van het scherm heeft veel invloed op de weergave. Een hogere resolutie betekent een scherper beeld, zeker voor tekst is dit van belang. Ook de kleurweergave verschilt sterk, van zwart-wit tot full-color. Het zijn met name het gewicht, de spiegeling en de accuduur die bepalend zijn voor het leesgenot.

Publicatie- en distributiemogelijkheden

Voorheen was de publicatie van boeken een complex en relatief kostbaar proces. De meest voorkomende wijze van publicatie en distributie was het verkopen van een werk aan een uitgever, die het werk vervolgens dupliceert en distribueert naar boekhandels. Net als bij digitale video en de muziek sector heeft het internet veel auteurs mogelijkheden geboden om zelf te publiceren. Een auteur kan het boek opslaan in PDF of ePub formaat en het op deze wijze verspreiden, gratis of tegen betaling. Bedrijven verspreiden op deze wijze catalogi, whitepapers en andere documenten. Schrijvers kunnen via online boekwinkels als Bol en Amazon boeken aanbieden. Deze lage drempel om e-books aan te bieden heeft geleid tot een breder scala aan onderwerpen maar ook een groter verschil in kwaliteit. Omdat iedereen een boek online kan publiceren zonder eindredactie of controle worden gebruikersrecensies daarom zeer gewaardeerd door lezers.

De wetgeving voor elektronische boeken en fysieke boeken verschilt. In Nederland moeten boeken die gedrukt worden en in oplage verspreid bijvoorbeeld voor een vaste prijs verkocht worden. Dit geldt niet voor on-demand printing en digitale publicaties.

Handig artikel voor je?