E-commerce
Amazon begon als online boekwinkel in de jaren negentig. Deze webshop zou al snel uitgroeien tot het grootste warenhuis ter wereld. Mobiele apparaten hebben online shopping in een stroomversnelling gebracht met webshops of specifieke apps per winkel. In Nederland zou Bol.com het concept van Amazon vertalen voor een Nederlands publiek.
E-commerce of ecommerce of electronic commerce staat voor de handel van goederen of diensten via internet. Het is daarmee een overkoepelende term voor alle commerciële activiteiten en transacties die online plaatsvinden. Daarbij kan er een overlapping zijn met commerciële activiteiten die offline plaatsvinden.
Post-Corona commerciële activiteiten
Online shopping bestaat al enkele decennia, toch zijn er nog steeds veel ondernemingen die nauwelijks gebruik maken van het internet. Dit werd duidelijk in 2020 toen veel winkels door de Corona maatregelen de deuren moesten sluiten. Soms tijdelijk maar ook regelmatig definitief door faillissementen. Ondernemers moesten zoeken naar alternatieve kanalen en vonden in e-commerce een oplossing.
Sterrenrestaurant De Librije levert voortaan maaltijdpakketten aan huis voor hun fijnproevers, bouwmarkten installeren een afhaalpunt voor de deur met hun eigen webshop als kassa. HEMA had al een webshop maar liep toch tegen problemen op zoals een gebrek aan voorraad in het magazijn en logistieke uitdagingen. Action, de budget winkel met ‘impuls aankoop’ als verdienmodel verkocht liever niets dan online in Nederland. In België zou het Nederlandse bedrijf al eerder met een ‘pick-up point’ verschijnen.
Het Corona virus heeft e-commerce niet alleen een boost gegeven, de integratie tussen fysieke en online commercie is ook aanzienlijk toegenomen sinds 2020.
Wat zijn de voordelen van e-commerce?
De pluspunten van handelen via internet zullen per onderneming afwijken, hier zijn enkele mogelijke voordelen:
- Veel processen kunnen geautomatiseerd worden wat kosten kan besparen op personeel.
- Bedrijven kunnen hun verzorgingsgebied uitbreiden door hun activiteiten online uit te voeren.
- Fabrikanten of groothandels kunnen direct zaken doen met eindconsumenten.
- Financiële transacties kunnen in een beveiligde omgeving uitgevoerd worden zoals iDeal.
- Social media kan de zichtbaarheid van ondernemingen vergroten.
Super-supermarkt online
Zijn supermarkten echt zo super? Deze marketing term is zo ingeburgerd dat we er niet eens meer bij stilstaan. Toch hebben grootgrutters zichzelf ‘super’ status toebedeeld ten koste van bakkers, slagers en groenteboeren. Nu kun je online winkelen zonder lege schappen, lange rijen aan de kassa en vervelende klanten die met hun wagentje in de weg staan. Kies een bezorgmoment en plaats een bestelling bij jouw favoriete online supermarkt. Ben je wat vergeten in je digitale winkelwagentje? Dan voeg je gewoon nog wat toe of je haalt juist wat weg. Dat is op de lopende band bij de kassa toch een stuk lastiger. Supermarkten hebben minder vakkenvullers nodig terwijl er continue vacatures zijn in het distributiecentrum.
Zijn er ook nadelen?
Op persoonlijk en emotioneel vlak zijn er zeker verschillen met traditionele commercie die niet door iedereen als prettig worden ervaren. Zo zijn er consumenten die prijs stellen op een persoonlijke communicatie met hun leverancier, wat als meerwaarde wordt gezien op de goederen die worden afgenomen. Vertegenwoordigers geven ook regelmatig aan het persoonlijke contact te missen, verkopers kunnen minder goed hun eigen karakter en unieke vaardigheden inzetten bij sales.
Mede door (angst voor) oplichting zijn er regels gekomen voor webshops. Denk aan het vermelden van een fysiek adres en contactinformatie. De wet Aankoop op Afstand stelt een zichttermijn van 14 dagen op een groot aantal producten. Consumenten genieten overigens van meer garanties dan zakelijke klanten, leveranciers kunnen wel aanvullende voorwaarden stellen.