Engagement, hoe zit dat?
Google is een zoekmachine. Gebruikers zoeken voornamelijk naar het antwoord op een vraag. Lang niet alle gebruikers zijn op zoek naar producten, diensten of pagina’s met duizenden woorden tekst zonder duidelijke conclusie. Een antwoord geven op een vraag hoeft niet veel tijd te kosten.
Maar wat doe daarna? Door die eerste interactie is de consument een lead geworden. Die kun je door de sales funnel leiden naar de uiteindelijke doelstelling. Je behoudt de aandacht door te werken aan engagement. Is het gelukt en heb je als bedrijf een klant binnen?
Dit hoeft niet het einde van een traject te betekenen, dit is eerder een kick-off van een langdurige relatie ofwel engagement met je klant.
Engagement en SEO
Veel internet marketing experts richten zich op SEO ofwel zoekmachine optimalisatie. Er zijn echter twee problemen met deze strategie. Als eerste wordt het Google algoritme jaarlijks duizenden keren aangepast.
Het betreft meestal kleine wijzigingen maar samen zorgen ze voor een flinke verschuiving in de wijze waarop pagina’s geïndexeerd worden. Ten tweede heeft een webcrawler geen portemonnee.
Uiteindelijk zijn het altijd mensen die je moet bereiken, consumenten die beslissen om tot actie over te gaan. Engagement wordt ook wel de nieuwe SEO genoemd. In plaats van je blind te staren op ranking en big data ga je als aanbieder voor langdurige relaties met je klanten.
Engagement strategie bepalen
Uiteraard zul je eerst de klant moeten bereiken, SEO is daarmee zeker niet van de baan. Het is alleen geen einddoel maar een tussenstap. Engagement is een strategie die zorgt voor herhaalaankopen, voor mond-op-mond reclame en voor groei in zowel omzet als het aantal klanten. Het spreekt voor zich dat succes staat of valt bij een doordachte engagement strategie.
Enkele opties voor het verhogen van betrokkenheid zijn:
- Een chat functie op de website om direct vragen te kunnen stellen.
- Een opt-in nieuwsbrief met promoties en acties speciaal voor abonnees.
- Social media berichten met enquêtes, stemmen en oproepen naar volgers toe.
- Interactieve elementen en spelletjes gericht op de achterban.
- Offline bijeenkomsten, giveaways of pop-up events.
Engagement op zich is echter geen doel op zich maar een middel om een doel te bereiken. Denk hierbij aan meer verkopen genereren of een hogere gemiddelde omzet per klant.
Hoe houd je klanten betrokken?
Zenden en ontvangen ligt aan de basis van communicatie. Voor de tijd van AVG en opt-in werd er vooral informatie verzonden door bedrijven. Nieuwe regelgeving en meer online privacy voor consumenten heeft ertoe geleid dat ‘koude’ acquisitie minder effectief is dan voorheen.
Het nieuwe toverwoord is engagement, betrokkenheid creëren met een merk. Er is tijd en geld nodig om de interesse van een persoon op te wekken, daarna is het van belang om de aandacht vast te houden.
Dit kan op verschillende manieren. Denk aan een nieuwsbrief per mail met de laatste updates en aanbiedingen. Onderhoud een actieve social media pagina met een moderator die antwoord geeft op reacties of werk aan een cross-media strategie met informatie videos.
Het kost aanzienlijk minder moeite om een consument die reeds geconverteerd is opnieuw te laten bestellen dan een nieuwe klant te werven.