Exact Match Domain

Exact Match Domain, wat is dat?

Als je op zoek bent naar een fiets voor heren en via Google een aanbieder zoekt, dan zal de zoekopdracht niet zo ingewikkeld zijn om te formuleren. Je zult dan diverse aanbieders van fietsen zien waaronder merken als Gazelle en Batavus. Het woord ‘fiets’ komt niet in de domeinnaam voor.

Als je pakweg twintig jaar geleden klanten wilde scoren dan moest je het domein fietsenvoorheren.nl of herenfietsen.com registreren om snel bovenaan in de zoekresultaten te komen.

Zo werkt het nu niet meer, toch zijn er nog steeds redenen om gebruik te maken van een Exact Match Domain. Dit is een domeinnaam die exact overeenkomt met de zoekopdracht.

Exact Match Domain in Google

Het zoekalgoritme van Google en andere bedrijven was aan het begin van dit millennium nog niet echt verfijnd. Als je hoog wilde scoren in Google dan hoefde je alleen maar de meest gebruikte zoekwoorden op je website te plaatsen om bovenaan uit te komen.

Populaire woorden onzichtbaar in de metadata plaatsen was al voldoende. Het zoekalgoritme wist verder niet waar de pagina feitelijk over ging. Er werd gretig gebruikt gemaakt van deze ‘gaten’ door domeinnamen te registreren die precies hetzelfde waren als zoekopdrachten.

Denk aan rodebroekkopen.nl of verzekeringafsluiten.com. Dit kun je als heel klantvriendelijk zien. Als je vlees verkoopt dan is het niet zo vreemd dat je ‘slager’ in de bedrijfsnaam verwerkt.

Het was echter vaak een truc om het zoekalgoritme te misleiden waardoor Google en consorten hun manier van toetsen moesten aanpassen. Een Exact Match Domain of EDM was niet langer voldoende, de inhoud van de website moest relevant zijn.

Is een Exact Match Domain niet meer belangrijk?

Hoewel zoekmachines niets meer doen met de URL van een website om de ranking te bepalen, betekent dit niet dat EDM’s niet langer van belang zijn. Als een consument op zoek is naar een nieuwe telefoon dan blijft bellen.com een goede titel.

Je kunt het goed onthouden en het is een korte URL om in te typen. Het zoekalgoritme let op honderden criteria waaronder bezoekersaantallen. Aansprekende domeinnamen zorgen voor meer bezoekers wat weer positief kan zijn voor de vindbaarheid in de zoekresultaten. Hoewel Exact Match Domain geen factor speelt in het algoritme, speelt het wel een rol bij de vindbaarheid van een website.

Krijg je een Google penalty voor EDM?

Omdat er in het verleden zoveel misbruik is gemaakt van Exact Match Domain, bestaat er een risico dat websites die nog steeds gebruik maken van dit soort domeinnamen een penalty toegewezen krijgen. Dit komt neer op een gele kaart in voetbal.

De webmaster wordt in de gelegenheid gesteld om een overtreding van de Google richtlijnen te corrigeren. Anders kan dit gevolgen hebben voor de positie in de zoekresultaten. Als de domeinnaam aansluit op de werkelijke content van de website kan er een meer nauwkeurige toetsing plaatsvinden.

Als je van je auto af wilt dan kun je naar ikwilvanmijnautoaf.nl gaan. Die website is specifiek gericht op dit onderwerp waarmee er geen sprake is van misleiding. Tenzij je als aanbieder een goede reden hebt om gebruik te maken van een Exact Match Domain kun je dit beter niet doen met oog op SEO.

Handig artikel voor je?