Wat is een extensie?
Naast het registeren van een domeinnaam moet er ook worden gekozen voor een extensie. Dit zijn de letters die na de domeinnaam en de punt komen te staan. Voor Nederland is er de extensie .nl, voor België .be en voor Duitsland .de. Naast land extensies zijn er nog een groot aantal algemene extensies die een specifieke toepassing hebben zoals .com wat staat voor commercieel.
Extensies werden sinds 1988 beheerd door IANA (Internet Assigned Numbers Authority), tien jaar later zou de Amerikaanse non-profit ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) een aantal taken overnemen. IANA houdt overzicht op het uitbreiden van mogelijke extensies.
Waarom een ‘vreemde’ extensie registreren?
Met ruim 1500 opties valt het op dat de meeste websites een land extensie gebruiken of .com. De rest lijkt niet populair te zijn. Toen het aantal opties uitgebreid werd zouden een behoorlijk aantal nieuwe domeinnamen geregistreerd worden. Voor een deel om de bezoekers duidelijkheid te verschaffen over de aard van de website (zoals .sex) of gewoon omdat het opvalt (zoals .sucks).
Duidelijke extensies:
.coach
.construction
.pizza
Opvallende extensies:
.tube
.genting
.george
De extensie .online lijkt overbodig te zijn, ook .computer lijkt niet echt veel praktisch nut te hebben. Toch weten de meeste internetgebruikers niet eens dat er alternatieve extensies bestaan, de tarieven per extensie kunnen ook sterk uiteenlopen. Dit heeft ertoe geleid dat domeinnamen voor de punt steeds complexer zijn geworden omdat bedrijven toch liever een vertrouwde .nl of .com naam gebruiken.
Spelen met extensies en domeinnamen
Het kleine eilandje Tuvalu wist flink munt te slaan uit hun extensie .tv, wat tevens een afkorting is voor televisie. Televisiezenders en productiemaatschappijen stonden in de rij om een .tv domeinnaam te registreren. Ook .me van Montenegro is populair gebleken voor meer persoonlijk gerichte websites.
YouTube besloot youtu te registreren in België met als gevolg de URL youtu.be die gebruikt wordt om korte koppelingen naar video’s te maken. Een productiemaatschappij kan kiezen voor .productions en een fotograaf voor .photography. In maart 2021 waren er 1589 top-level domains, dit is inclusief 68 die niet in gebruik zijn, 8 die zijn opgeheven en 11 test domeinen. De grootste domeinnaam registrant ter wereld is GoDaddy met ruim 40 miljoen namen in hun beheer.
Gratis web diensten
Met name online dienstverleners maken gebruik van second-level extensies om gratis diensten aan te bieden. Webmail providers zoals Microsoft, die met @hotmail.com, live.com en @outlook.com al meerdere subdomeinen hebben gebruikt. Ook na de transitie naar een andere extensie zijn deze namen aangehouden. Webbuilders maken ook gebruik van deze optie om webdesigners een gratis website aan te bieden zoals websitenaamnaam.weebly.com. Om een eigen domeinnaam te koppelen is het nodig om te upgraden naar een betaalde versie. Zo worden second-level domeinen regelmatig ingezet als een promotiemiddel voor bedrijven.
Merken met eigen extensie
Er zijn ook behoorlijk wat merken die een eigen domeinextensie hebben vastgelegd. Zo is er .abc wat staat voor American Broadcasting Company en .gle voor Google. Zij bezitten overigens ook .gmail, .goog en .google. Naast afkortingen kunnen dit ook volledige namen zijn zoals .northwesternmutual en .sandvikcoromant.