Facebook Feed en posts, hoe zit dat?
Een blog is vaak chronologisch ingericht. De nieuwste berichten staan bovenaan, als de bezoeker naar beneden scrollt dan verschijnen de oudere berichten.
Facebook lijkt op een soortgelijke wijze te functioneren, toch is de Facebook Feed geen chronologische tijdlijn. Hoewel de naam ‘News Feed’ lange tijd de standaard term is geweest voor de stroom aan berichten op de hoofdpagina werd dit in 2022 veranderd naar Facebook Feed.
Klikken op gebruikers
Tot 2006 moest een gebruiker van Facebook eerst de profiel pagina van een andere gebruiker kiezen om de meest recente berichten van deze persoon te bekijken. Met een toenemend aantal vrienden bleek het een behoorlijk karwei om de avonturen van vrienden en familieleden bij te houden.
In 2006 kwam er de News Feed, een oneindige lijst met berichten van zowel directe vrienden als gerelateerde berichten, advertenties en publicaties waarvan het algoritme denkt dat de gebruiker hier interesse voor zal tonen.
Facebook Feed is niet chronologisch
Hoewel het op het eerste gezicht lijkt alsof de Facebook Feed chronologisch is ingedeeld blijkt dit niet helemaal het geval te zijn.
De volgorde wordt voor een deel bepaald op basis van de datum en het tijdstip maar het is wel degelijk mogelijk dat oudere berichten pas later verschijnen op de tijdlijn. Het algoritme neemt namelijk meer criteria om de volgorde en het tijdstip van weergave te bepalen.
Op zoek naar Likes
De beroemde Like knop werd in 2009 toegevoegd aan de Facebook Feed om updates van mensen of organisaties te kunnen volgen. Er was kritiek op de wijze waarop de privacy niet voldoende gewaarborgd werd omdat personen van moment tot moment gevolgd konden worden.
Deze kritiek is niet geheel te wijten aan het platform aangezien gebruikers zelf kiezen om een bericht op te stellen en deze te delen. De locatie op specifieke momenten prijsgeven heeft geleid tot inbraken bij mensen thuis terwijl ze afwezig waren.
Liken maakt een belangrijk onderdeel uit van de Facebook ervaring en de zichtbaarheid, met name commerciële partijen trachten hun doelgroep te activeren om zo hun zichtbaarheid te verhogen.
Fake news in de Facebook Feed
Een andere kritiek naar Facebook toe was de wijze waarop onbetrouwbare partijen eenvoudig misleidende en foutieve informatie konden verstrekken. Naast meer moderatie van content zou het algoritme aangepast worden om voorkeur te geven aan berichten van vrienden en bekenden.
Dit was in feite een terugkeer naar de oude situatie met een focus op vriendschappen onderhouden. De wijze waarop het tegengaan van valse informatie en censuur elkaar overlappen is niet onopgemerkt gebleven. Daarbij is ook sprake van afwijkende culturele opvattingen en gebrek aan kennis over andere groepen in de wereld.
Dit heeft gezorgd voor klachten vanuit meerdere groepen voor uiteenlopende redenen. Zo was er in Nederland kritiek op het feit dat afbeeldingen van Zwarte Piet niet langer getolereerd werden. ‘Black Face’ wordt met name in de Verenigde Staten niet geaccepteerd. De Rohingya zijn zelfs van mening dat de genocide in Myanmar gefaciliteerd werd door Facebook door een falend algoritme.
Met de introductie van de nieuwe naam ‘Meta’ in plaats van Facebook werd ook besloten om de Facebook News Feed om te dopen tot simpelweg ‘Feed’. Deze naamswijziging vond in 2022 plaats.