Facebook pixel

Facebook pixel, wat is dat?

Een beeldscherm is opgebouwd uit individuele punten die van kleur kunnen veranderen. Zo kunnen afbeeldingen, video’s of applicaties worden weergegeven. Met de huidige schermen is een individuele pixel nauwelijks meer zichtbaar, toch kan er veel informatie schuilen in een beeldpunt. Bijvoorbeeld de Facebook pixel, een stukje code dat verborgen kan worden op webpagina’s om bezoekers te volgen.

Facebook pixel houdt activiteit van bezoekers bij

Als je niet hoeft te betalen voor een product of dienst, dan ben je zelf het product. Dit is een bekende gedachte achter ‘gratis’ dienstverleners als Google en Facebook. Hoe kunnen ze geld verdienen met de ontwikkeling van gratis te gebruiken software? Heel eenvoudig door de data van gebruikers te verzamelen en deze door te verkopen aan de hoogste bieder. Je hebt hier als gebruiker in principe geen weet van, zodra je een pagina bezoekt zullen er scripts in werking treden. Dit kan met een onzichtbaar element zoals de Facebook pixel, ook Google maakt gebruikt van een soortgelijke methode om gebruikersinformatie te registreren.

Wat is het doel van de Facebook pixel?

Facebook zelf noemt de volgende drie redenen om gebruik te maken van de Facebook pixel:

  • Advertenties worden weergeven aan de juiste doelgroep klanten, die een specifieke pagina hebben bezocht of een actie op een website hebben uitgevoerd.
  • Verkoop wordt gestimuleerd, het is mogelijk om automatisch te bieden en zo de juiste gebruikers te bereiken.
  • Het is mogelijk om achteraf de effectiviteit van een advertentie te meten door bijvoorbeeld naar het aantal interacties te kijken.

Iemand die een website bezoekt kan gevolgd worden over meerdere websites met de Facebook pixel, ook zonder dat zij in het bezit zijn van een Facebook account.

Dit is een punt van kritiek op deze methode. Overigens geldt hetzelfde voor Google waar je ook zonder account gevolgd kan worden over meerdere websites om gerichte advertenties weer te geven.

Meer aandacht voor privacy

Bedrijven die hun zakelijk model ingericht hebben op het verzamelen van data krijgen steeds meer obstakels te verwerken. Voor een deel komt dit vanuit de privacy wetgeving maar ook vanwege zakelijke overwegingen.

Zo heeft Apple sinds iOS 14 en 14.5 de wijze waarop omgegaan wordt met de Facebook pixel en andere vormen van tracking veranderd. Nu is er sprake van een opt-in principe waarbij de gebruiker de keuze krijgt om het volgen van acties binnen een app toe te staan of te weigeren.

Naast het waarborgen van privacy voor iOS gebruikers kan deze keuze ook uit concurrentie overwegingen gemaakt zijn. Het haalt namelijk de wind uit de zeilen van bedrijven als Facebook.

Een Facebook pixel installeren

Via het beheer centrum van Facebook kan een pixel met code eenvoudig worden toegevoegd aan een URL. Als deze Facebook pixel eenmaal actief is dan kan de webmaster informatie bekijken en analyseren om zo advertentie campagnes via het sociale netwerk effectief in kaart te brengen.

De advertenties worden overigens niet op de websites weergegeven maar via de diverse producten van Facebook zoals de gelijknamige social media site en app, Instagram en WhatsApp. Dit zijn allemaal producten van Facebook.

Handig artikel voor je?