Focus marketing

Focus marketing, wat is dat?

“The Deep Blue Sea” marketing strategie gaat uit van een zo groot mogelijke groep potentiële klanten benaderen, met de intentie dat er voldoende klanten zijn die het product kopen of de dienst afnemen. Focus marketing is het tegenovergestelde van deze strategie waarbij er juist gezocht wordt naar een nichemarkt met een kleine doelgroep die niet bereikt wordt door de concurrentie.

Hoe werkt focus marketing?

De markt voor bier is in de loop der jaren sterk afgenomen. Zelfstandige bierbrouwers schoten echter als paddenstoelen uit de grond. Bieren met speciale smaakjes, meer of minder alcohol of specifieke ingrediënten bleken zeer succesvol te zijn. Grote bierbrouwers ontdekte dat differentiatie en niche marketing veel omzet opleverde en zouden zelf met speciaalbieren op de markt komen. Focus marketing is een vorm van marktonderzoek waarbij naar een niche wordt gezocht waarin er minder concurrentie bestaat. Met name kleine startups met een beperkt budget kunnen op deze manier omzet genereren zonder te concurreren met de grote spelers.

Nintendo is er voor iedereen

Het bedrijf Nintendo begon als een bedrijf dat speelkaarten produceerde. Toen ze de markt voor computerspellen zagen opkomen sprongen ze precies op tijd in deze niche. Met de GameCube ging het mis, Xbox en PlayStation snoepte het grootste deel van de doelgroep gamers weg. De Nintendo Wii zou daarom gericht worden op kleine kinderen, senioren en iedereen die er tussen zat. Dit bleek een gouden greep te zijn en de Wii werd één van de meest verkochte consoles ooit.

Enerzijds is dit een kwestie van een grotere markt aanspreken, anderzijds is dit ook een voorbeeld van focus marketing. De markt voor traditionele gamers bleek verzadigd te zijn, door een betaalbare console uit te brengen met eenvoudig te bedienen games wist Nintendo een gat in de markt aan te boren. De ‘hardcore’ gamers werden terzijde geschoven terwijl de ‘casual’ gamers juist benaderd werden. Toevallig was dit wel het grootste marktsegment.

Bic maakt pennen voor vrouwen

Niet alle producten lenen zich voor focus marketing. Zo kwam Bic met een roze balpen ‘voor vrouwen’. Niet alleen dames vonden deze cynische vorm van marketing onzinnig, de reviews op Amazon lieten niets heel van deze bizarre keuze. Toch zijn er opvallend veel bedrijven die de conclusie “maak het roze voor vrouwen” trekken. Bij serieuze focus marketing wordt niet alleen gekeken naar geslacht maar naar veel meer kenmerken om een niche te bepalen.

SEO focus marketing

Bij zoekmachine optimalisatie is het niet alleen een kwestie van het meeste aantal bezoekers genereren, het is ook mogelijk om je als aanbieder te richten op een kleiner marktsegment. Zo kan er ingezet worden op longtail keywords, langere zoektermen die meer specifiek zijn. In plaats van standaard jurken te verkopen kun je als bedrijf kiezen voor Rock&Roll jurken in grote maten. De afzetmarkt is kleiner maar de concurrentie is beperkt waarmee het meer winst kan opleveren.

Ook grote bedrijven passen focus marketing toe. Bijvoorbeeld door een nieuw submerk te introduceren om een nieuwe markt te verkennen. Als het merk aanslaat kan dit onderdeel uit gaan maken van het grote geheel of als eigen merk verder ontwikkeld worden.

Handig artikel voor je?