Gastbloggen

Gastbloggen, wat is dat?

Een website met de laatste reviews van computerspellen zal ook gerelateerde content publiceren om de site interessant te houden. Als er bijvoorbeeld een nieuwe title verschijnt in de FIFA reeks, dan is het wellicht interessant om een blog artikel te publiceren over voetbal.

Maar als de redacteuren de ballen verstand hebben van de echte sport op het veld, dan kunnen ze een externe voetballiefhebber inschakelen om een gasyblog te schrijven. Deze gasten blog kan de content op de gaming site verrijken, en biedt voordelen voor zowel de website als voor de gastblogger.

Toegevoegde waarde voor de lezer

Er zijn veel niche blogs die een specifieke doelgroep aanspreken. Dit kan leiden tot ‘navelstaren’ waarbij de focus zo nauw wordt dat het verzinnen van nieuwe content een steeds grotere uitdaging wordt. De dag nadat een nieuwe iPhone gelanceerd wordt zullen de blogs met roddels over de opvolger al verschijnen.

Door regelmatig blogs te publiceren van externe specialisten die zich ‘buiten de bubbel’ bevinden kan er nieuwe content gepubliceerd worden die de diversiteit van de blog ten goede komt. Een gasten blog is een eenvoudige manier om nieuwe content te vergaren.

Nieuwe lezers aantrekken

Er zijn gamers die van voetbal computerspellen houden, er zijn ook voetbalfans die van de werkelijke sport houden. Daar is natuurlijk een overlap aanwezig, voetbalfans die ook graag een spelletje spelen.

Door iemand van een voetbal blog uit te nodigen om een gasten blog op een gaming site te schrijven, kunnen er volgers van deze auteur de weg vinden naar de gaming website.

Een deel hiervan zal ook andere pagina’s gaan lezen, wellicht zijn er voetbalfans die graag de controller oppakken om de laatste Mario game te spelen. De gastblogger zal een link leggen naar de andere website wat een positieve uitwerking kan hebben op het aantal bezoekers.

Uitbreiden van autoriteit

Een auteur die gevraagd wordt om een gasten blog te schrijven heeft blijkbaar voldoende kennis in huis om elders een website te verrijken met informatie. Met name wanneer het een website betreft met een gerelateerd onderwerp kan dit een positieve invloed hebben op de autoriteit van de schrijver.

De domein autoriteit kan namelijk ‘doorsijpelen’ wanneer er links uitgewisseld worden. Met name op medisch gebied is dit sinds de ‘Medic’ update van Google van extra belang worden. Bij pagina’s over YMYL (Your Money or your Life) onderwerpen zoals medische informatie of financiële zaken worden teksten getoetst op auteurs. Google controleert of de auteur bekend is in de medische wereld om de kwaliteit van de pagina te beoordelen.

Gesponsorde content

Backlinking is een belangrijke vorm van SEO (zoekmachine optimalisatie). Dit komt voort uit het PageRank  algoritme dat aan de basis lag voor de Google zoekmachine. Meer koppelingen naar webpagina’s vanuit andere domeinen staan voor een hogere relevantie.

Dit kan een positieve invloed uitoefenen op de ranking in Google. Daarnaast kunnen aanbieders via gasten blogs hun doelgroep benaderen of juist andere doelgroepen aanspreken. Zo kan een fabrikant van babyvoeding een gastblog schrijven over verantwoorde voeding op een baby blog voor kersverse ouders.

De content kan gericht zijn op de producten van de fabrikant maar dit hoeft niet. Een backlink en vermelding van de auteur kan al voldoende zijn om nieuwe klanten te overtuigen.

Het is de bedoeling dat zowel de blog als de gastblogger voordeel behalen uit deze samenwerking, wat overigens ook geldt voor de bezoeker.

Handig artikel voor je?