Gebruiksvriendelijkheid website

Gebruiksvriendelijkheid van je website, is dat belangrijk?

Lego blokjes zijn reuze leuk, maar voor peuters zijn die kleine blokjes minder geschikt. Daarom kwam de fabrikant met Duplo blokken die groter zijn en daarmee een hogere gebruiksvriendelijkheid bezitten. Dit gaat wel ten koste van de mogelijkheden. Dit geeft aan dat een gebruiksvriendelijk product in een aantal situaties kan betekenen dat de functionaliteit minder wordt. Een Zwitsers zakmes is een voorbeeld waarbij meer mogelijkheden de functionaliteit juist in de weg staan. Het is handig om te kunnen knippen, snijden en schroeven draaien met één product, toch zul je voor serieus werk liever een mes, een schaar en een schroevendraaier gebruiken.

Wachten op versie 2.0

Usability staat letterlijk voor bruikbaarheid, het kan ook worden aangeduid als gebruiksvriendelijkheid wat letterlijk weer user-friendly betekent. Het verschil is dat ‘bruikbaar’ een objectief begrip is waarbij een voorwerp, applicatie of machine wel of juist niet bruikbaar is. Veel producten en diensten worden in de loop der tijd opgevolgd met nieuwe versie op basis van usability testing en respons vanuit gebruikers. Vroege instappers of ‘early adaptors’ moeten daarom vaak genoegen nemen met producten en diensten die minder gebruiksvriendelijk zijn.

Bruikbaar internet

Het succes van het internet wordt grotendeels toegeschreven aan de webbrowser Mosaic. Voor die tijd moesten computergebruikers ingewikkelde instructies ingeven en zagen ze niet duidelijk wat er gebeurde. Door een grafische schil te ontwerpen met intuïtieve elementen werd het internet plotseling bruikbaar voor een veel groter publiek. Netscape Navigator en Microsoft Internet Explorer zouden op deze basis webbrowsers verder ontwikkelen.

Van tekst input naar touch screens

Nieuwe technologische ontwikkelingen staan vaak aan de basis van verbeterde gebruiksvriendelijkheid. Xerox had in de jaren zeventig van de twintigste eeuw een team met de meest visionaire breinen samengesteld die een grafische user interface hadden ontwikkeld die bediend werd met een ‘computermuis’. Xerox zag niets in deze ontwikkeling en hield zich liever bij kopieerapparaten. Steve Jobs kreeg een rondleiding en zag wél de potentie van deze innovaties, hij zou hier later de Apple Lisa computer op baseren. Lang daarna zou de muis overbodig worden (op mobiele apparaten) dankzij aanraak beeldschermen.

UIX design

Bij software staat:

  • UI voor User Interface (gebruikersomgeving)
  • UX voor User Experience (gebruikerservaring)

Naast de visualisatie en implementatie van mogelijkheden binnen een softwarepakket is het tevens van belang dat de interface ook eenvoudig in gebruik is. Met name bij complexe applicaties kan het een uitdaging zijn om de gebruiksvriendelijkheid te behouden, daar staat tegenover dat gebruikers van gespecialiseerde applicaties doorgaans meer bereid (of verplicht)zijn om met programma’s te leren werken.

Bewust onvriendelijk in gebruik

Hoewel je zou verwachten dat winkels er alles aan doen om de shopping ervaring zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken is dit niet per definitie het geval. Zo is het gangpad van IKEA zo ontworpen dat klanten de gehele winkel doorlopen, de korte routes naar specifieke afdelingen zijn ‘verstopt’. Gratis mobiele apps zijn berucht om hun upselling methodes waarbij de ‘aankoop’ knop opvalt terwijl de ‘annuleer’ of ‘sla over’ knop nagenoeg onzichtbaar is. Hier is de term “het is geen bug maar een feature” van toepassing. Commercieel usability design kan gebaseerd zijn op ‘valkuilen’ en ‘triggers’ om inkomsten te verhogen, wat ten koste kan gaan van de gebruiksvriendelijkheid.

Er zijn verschillende manieren om gebruiksvriendelijkheid te testen, per product of dienst zal een passende methode worden gekozen.

Handig artikel voor je?