Google Pagespeed Insights

Google Pagespeed Insights, wat is dat?

Wat bepaalt de kwaliteit van een pagina? Hoe snel deze laadt, of er mooie foto’s op staan of het aantal spelfouten in de tekst? Snel laden is zeker een factor die van belang is, hoe weet je precies wat de laadsnelheid is?

Google Pagespeed Insights is een hulpmiddel om te bepalen hoe snel een webpagina wordt ingeladen en waar er mogelijk knelpunten zijn.

Een 100/100 score behalen is overigens niet noodzakelijk. Website optimalisatie is zeker van belang maar de hoogste score leidt niet automatisch tot de meeste conversies.

Hoe werkt Google Pagespeed Insights?

De website van Google Pagespeed Insights kan eigenlijk niet eenvoudiger zijn. Ga naar de pagina, voer een URL in en wacht tot Google klaar is met analyseren. Je ziet vervolgens een score voor de mobiele versie en voor desktop versie van de website.

Een grotere website zal wat meer tijd kosten. Naast een totaalscore worden ook de verbeterpunten aangegeven. Dit zijn de zaken die nadelige invloed uitoefenen op de totaalscore. Als je deze punten verbetert dan zal de score omhoog gaan.

Lighthouse

De voornaamste technologie achter Google Pagespeed Insights is Lighthouse. Dit is een open source tool die de kwaliteit van websites kan optimaliseren. Hoewel dit hulpmiddel geautomatiseerd is zul je als webmaster zelf de meeste optimalisaties moeten doorvoeren.

Het is meer een analyse of auditing tool. In tegenstelling tot Google Pagespeed Insights moet je voor Lighthouse over meer technische kennis beschikken om ermee om te gaan. Er zijn wel diverse opties in de workflow zodat je een werkwijze kunt kiezen die het beste bij je past.

Hoe maak je een pagina sneller?

Als de score lager ligt dan 100 uit 100 dan is er blijkbaar werk aan de winkel. Scroll naar beneden en de verbeterpunten worden op volgorde van impact opgesomd. De meest voorkomende onderwerpen zijn de server, scripting en afbeeldingen.

  • Server: Een client vraagt informatie op bij de server. Als dit systeem niet optimaal werkt dan duurt het langer voordat informatie geladen kan worden. Dit heeft invloed op de score.
  • Scripting: Om een webpagina te laten functioneren is er code nodig. Daarbij wordt vaak gebruik gemaakt van standaard scripts. Als er teveel scripts geladen worden dan kan dit de paginasnelheid negatief beïnvloeden.
  • Afbeeldingen: Een afbeelding kleiner schalen in een CMS betekent niet dat het bestand automatisch kleiner wordt. Ook de toegepaste compressie methode heeft veel invloed op de laadsnelheid.

 

Er wordt onderscheid gemaakt tussen de mobiele versie van de website en de desktop versie van de website. Pagina’s die gebruik maken van dezelfde content kunnen toch heel andere scores toebedeeld krijgen.

Beperkingen van Google Pagespeed Insights

Zoals de naam al aangeeft is het doel van Google Pagespeed Insights om de laadsnelheid te analyseren. Een website die langzaam laadt is niet prettig om te navigeren door bezoekers. Toch hoeft niet ieder element op een pagina perfect te zijn, pak als eerste de grootste boosdoeners aan.

Daarnaast zijn er meer criteria die een rol spelen in de kwaliteit van een pagina zoals het visuele ontwerp, de leesbaarheid van teksten of een duidelijke navigatiestructuur. Deze tool is daarmee slechts een stuk gereedschap in een grotere kist.

Handig artikel voor je?