Google Suggest

Wat is Google Suggest?

Google Suggest is een onderdeel van de Google zoekmachine. Op het moment dat iemand een zoekopdracht begint te typen in de zoekbalk, worden er diverse suggesties voor aanvullingen weergegeven. Door direct een suggestie te kiezen hoeft de gebruiker minder te typen, het toont daarnaast ook een overzicht van populaire zoekresultaten. Deze vorm van zoeken is niet exclusief voor Google, het is wel een factor die van belang kan zijn in zoekmachine optimalisatie. Met name voor het bepalen van longtail keywords kan de weergave van populaire resultaten interessant zijn. In HTML kan deze functie ook worden geïmplementeerd door het “datalist element” te gebruiken. Een andere benaming voor Google Suggest is Autocomplete.

Niet de eerste, wel de meest bekende

Google was niet het eerste bedrijf dat met een dergelijke zoekfunctie op de proppen kwam, door de populariteit van hun zoekmachine is Google Suggest wel een bekend voorbeeld van deze technologie. De functie werd oorspronkelijk ontwikkeld in 2004 door Kevin Gibs, de naam werd gekozen door Marissa Mayer. Het betreft een voorspellende technologie, het algoritme bepaalt wat de intentie is van de gebruiker. Dit is anders dan suggesties maken om andere zoekopdrachten uit te voeren. Dit kan wel het geval zijn bij termen die fout worden geschreven. Google zal automatisch de zoekresultaten weergeven voor de juiste spelling, met als optie toch te zoeken op de oorspronkelijk ingetypte zoekterm.

Geen objectieve weergave van zoekopdrachten

Zowel Google Suggest als andere voorspellende zoekopdracht algoritmes zullen bepaalde soorten zoekopdrachten filteren uit de resultaten. Zo worden haat zaaiende of mogelijk schokkende termen uit de lijst gefilterd, ook wanneer ze op basis van zoekvolume wel in de lijst behoren te staan. Apple past een soortgelijke censuur toe, zij hebben een zwarte lijst van termen die niet getolereerd worden op hun eigen platform. Hier zijn discussies over geweest, of deze vorm van zelfcensuur acceptabel is. Omdat bedrijven als Google en Apple niet de enige aanbieders zijn van dergelijke diensten kan van censuur geen sprake zijn, er bestaan immers alternatieve dienstverleners die suggesties niet filteren.

Een ander punt van kritiek is dat bij een karakter invoeren deze informatie direct wordt verzonden naar de server. Dit betekent dat alle informatie die een persoon ingeeft extern wordt verwerkt, zelfs voordat de gebruiker hier toestemming voor geeft middels een klik of het indrukken van de enter toets. Wanneer iemand toch liever niet zoekt naar een mogelijk controversieel of illegaal onderwerp, is deze informatie reeds verwerkt op een externe server. Daarnaast zijn er ontwikkelaars die dit soort lijstjes als storend ervaren, en gelijkstellen aan ongewenste pop-up reclame.

Suggest als SEO tool

Google Suggest is een zeer eenvoudige manier om keyword onderzoek uit te voeren. Op basis van de resultaten kunnen longtail keywords worden bepaald die populair zijn om bijvoorbeeld een advertentiecampagne of  SEA (Search Engine Advertising) strategie invulling te geven. Er zijn nog andere zoekwoord analyse tools, maar  het gebruik van de standaard zoekbalk vereist geen aparte software of plugins.

Handig artikel voor je?