Google Trends, hoe zit dat?
Waar zoeken mensen naar op het internet? Waarmee ze zoeken mag duidelijk zijn. Met een marktaandeel van ruim 90 procent is Google met afstand de meest gebruikte zoekmachine ter wereld. Doordat de privacy regelgeving steeds strenger wordt kun je niet zomaar het zoekgedrag van gebruikers inzien.
Het is wel mogelijk om geanonimiseerde data vrij te geven. Dit doet Google met Google Trends, een vrij toegankelijke dienst waar je kunt opzoeken welke zoektermen populair zijn op dit moment.
Of in het verleden, deze trends kunnen daarnaast ook behulpzaam zijn om trends voor de nabije toekomst te bepalen. Google Trends is daarmee interessant voor commerciële toepassingen en voor SEO.
Wat is Google Trends?
Google Trends is een gratis dienst van Google die aangeeft hoeveel zoekopdrachten er zijn voor een specifieke zoekterm. Daarbij wordt onderscheid gemaakt in tijd, locatie en taal.
Door gebruik te maken van Google Trends kunnen onderwerpen worden ontdekt die leven onder de bevolking. Hier kunnen bedrijven op inspelen door content te publiceren die inhaakt op deze populaire onderwerpen.
Wat is er trending op het internet?
Ieder jaar wordt een verslag gemaakt van de meest populaire Google Trends in diverse categorieën. Daarbij kun je kiezen voor een regio. Zo stond Peter R. de Vries in 2021 op nummer één wat betreft zoekopdrachten. Er wordt ook onderscheid gemaakt in subcategorieën. Zo stond in datzelfde jaar het woord ‘avondklok’ op de eerste positie in de categorie ‘coronavirus’. Categorieën als ‘hoe’ en ‘wat is’ kunnen SEO experts aanknooppunten geven om websites een grotere zichtbaarheid te geven.
Is Google Trends relevant voor de toekomst?
Het kan interessant zijn om te weten dat Kim Kardashian in de afgelopen week domineerde in zoekopdrachten boven Taylor Swift. Is het interessant om te weten dat de Beatles in 2001 boven U2 stonden in de categorie muziekgroepen?
Het verleden, heden en de toekomst zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Trends gaan in golven, zeker met viral content kunnen onderwerpen als een sneeuwbaleffect in populariteit toenemen.
Denk aan de “Icebucket Challenge” of de “MeToo beweging”. Niet alle onderwerpen lenen zich voor commerciële doelstellingen, Google Trends biedt wel de mogelijkheid om in te spelen op ontwikkelingen in de samenleving.
Is Google Trends hetzelfde als Keyword Planner?
Naast Google Trends is er ook de Keyword Planner, een andere dienst van Google. Er zijn overlappingen tussen deze diensten maar er zijn ook zeker verschillen.
Waar Trends een globale indicatie geeft waar mensen op het internet naar zoeken, is de Keyword Planner ontwikkeld om de meest relevante zoektermen te bepalen bij het inrichten van een marketing campagne. In beide gevallen gaat het om kwantitatieve data, het aantal personen dat op specifieke termen zoekt.
Bij de Keyword Planner is er sprake van meer specifieke informatie die afgestemd wordt op de doelstellingen van de adverteerder. Een bedrijf dat een kleine niche aanspreekt zal direct beslissingen maken op basis van de Google Trends.
Deze resultaten kunnen echter wel indicatief zijn voor trending onderwerpen in de samenleving. Trends en Keywords Planner kunnen samen voor betere advertentie campagnes zorgen met een hogere Return On Investment (ROI). Ze kunnen tevens de Cost Per Lead (CPL) verlagen.