In 1998 ging Startpagina.nl in de lucht. Een website met gecategoriseerde links naar andere websites. De naam was goed gekozen, in plaats van zelf te navigeren op het internet kon de gebruiker snel de juiste pagina vinden. In hetzelfde jaar werd er nog een andere dienst opgericht genaamd Google. In plaats van hyperlinks op een rijtje zetten in een index, zou deze zoekmachine op basis van het PageRank algoritme per zoekopdracht bepalen welke websites het meest relevante antwoord konden verschaffen. Ze waren niet de eerste met een dergelijk systeem, ze zouden wel snel de grootste worden.
Zoeken op internet
Voor Google waren er diensten als Lycos, AltaVista, Yahoo! en de Nederlandse Ilse.nl om slechts enkele zoekmachines te noemen. Naast het algoritme, dat vaak tekort schoot, kon het lastig zijn om door de drukke navigatie een relevante pagina te vinden. Google bleek direct een verademing met een zeer kale indeling. Een lege pagina met een zoekveld bleek zeer succesvol te zijn. Niet alleen wat betreft het aantal gebruikers, Google zou ook snel kapitaal verwerven. Toch zouden de meeste diensten gratis te gebruiken zijn, het voornaamste winstmodel is namelijk het verzamelen van gebruikersinformatie waar adverteerders gebruik van maken. DuckDuckGo is een alternatieve zoekmachine die geen gebruikersinformatie deelt met adverteerders.
Zoekalgoritme
Het eerste algoritme dat Google gebruikte was PageRank, genoemd naar mede-oprichtte Larry Page. Dit algoritme werd deels gebaseerd op het werk van Robin Li, die later mede-oprichter zou zijn van de Chinese concurrent Baidu. Met name in de eerste jaren lag de focus op blacklinks, koppelingen vanaf andere websites naar een pagina. Mede door Black Hat SEO praktijken zou het zoekalgoritme aangepast worden om misbruik van het systeem tegen te gaan. Ingrijpende updates worden voorzien van namen zoals Penguin, Hummingbird en Panda.
Google of Alphabet?
Hoewel de verschillende Google diensten nog steeds onder de bekende naam worden gevoerd, vallen ze sinds 2017 onder Alphabet Inc. Dit geldt dus ook voor Youtube en andere acquisities uit het verleden. Alphabet werd net zoals de zoekmachine opgericht door Larry Page en Sergey Brin. Hoewel de aandelen van Google zijn omgezet naar de overkoepelende Alphabet organisatie zijn de namen GOOG en GOOGL op de beurs in stand gehouden.
Googelen of Googlen?
Zoeken op internet is zo nauw verbonden met de bekende zoekmachine van Google dat het een officieel werkwoord is geworden. Het Groene Boekje en het Witte Boekje zijn het er niet over eens wat de juiste spelling is; googelen of googlen. De Van Dale geeft aan dat het werkwoord betrekking heeft op een geregistreerd merk. Hoewel de gemiddelde consument naar eigen idee ook ‘googelt’ op Bing, is Google het niet eens met deze interpretatie. Zelf geven ze aan dat je alleen kunt ‘googelen’ via hun eigen zoekmachine.
Naast de zoekmachine is Google ook de organisatie achter AdSense, één van de grootste advertentie netwerken. Ook YouTube valt sinds de aankoop in 2006 onder de vlag van Google.