Heatmaps

Heatmaps

Een heatmap is een visualisatie van data op basis van kleurverschillen in een tweedimensionaal vlak. Het kan in verschillende sectoren worden toegepast en voor uiteenlopende redenen. Denk bijvoorbeeld aan een kaart waar het epicentrum van een aardbeving wordt weergegeven, met afwijkende kleuren die gebaseerd zijn op de Schaal van Richter. Verder buiten het epicentrum zullen de kleuren veranderen. Het kan ook gebruikt worden om gebruikers- of klantgedrag te analyseren voor commerciële doeleinden.

Dit kan op basis van speciale hardware, het is ook mogelijk om dergelijke indexatie via software en standaard apparatuur uit te voeren.

Hoe kunnen heatmaps gemaakt worden?

Een geavanceerde vorm van een heatmap genereren kan met een speciale headset die de kijkrichting van de pupillen registreert. Zo kan worden bepaald welke delen van de omgeving bekeken worden. Zo kunnen bijvoorbeeld commercials worden getest op hun effectiviteit. Kijken de toeschouwers naar het product met merknaam of naar het model dat achter het product staat?

Naast specifieke hardware voor de industrie is het ook mogelijk om een standaard HTC Vive Virtual Reality headset uit te breiden met oogtracking. Hier biedt de technologie naast het genereren van heatmaps ook de mogelijkheid voor foveated rendering. Zo kan de informatie waar direct naar gekeken wordt op een hogere kwaliteit worden weergegeven wat processortijd spaart voor de rest van omgeving.

Usability testen

Bij A/B testing kunnen heatmaps ook uitkomst bieden. De testers installeren een applicatie die de bewegingen van de muis over het beeld vastlegt.

Door de interactie van meerdere gebruikers over elkaar heen te leggen ontstaat er een heatmap van activiteit. In een A/B test worden meerdere versies van dezelfde interface getest. Zo kan worden bepaald welke versie het meest intuïtief werkt voor gebruikers.

Facebook heatmaps

Een bekend voorbeeld van het gebruik van heatmaps in digitale diensten is deze functionaliteit in Facebook. In tegenstelling tot websites met webpagina’s werkt de navigatie op een social media platform anders. Er is een tijdlijn die oneindig blijft scrollen, bij interactie zal er niet standaard een nieuwe pagina worden geopend. Alleen kliks indexeren biedt daarmee niet voldoende informatie.

Met een heatmap kan in kaart worden gebracht welke delen van het scherm de meeste aandacht krijgen. Op een PC kan dit op basis van muisbewegingen zijn, op een apparaat met touchscreen werkt dit type tracking niet. Er kan wel worden bepaald hoe lang een gebruiker een specifiek deel van het scherm bekijkt alvorens verder te scrollen, wanneer er geklikt of getikt wordt om meer informatie te zien en andere interacties binnen de applicaties.

Een goed voorbeeld om te gebruiken is: Hotjar

Privacy van gebruikers

Bij analyse onder gecontroleerde omstandigheden is het voor de testpersoon duidelijk wat de bedoeling is. Bij het installeren van software voor A/B testing is het doel van deze applicatie ook helder. Bij het gebruik van apps en browsers kan er veel informatie verzameld worden zoals scrollen, klikken en andere interacties. Hiervoor is niet altijd toestemming vereist mits deze data niet herleidbaar is. Het betreft in dit geval aggregaat data voor het genereren van heatmaps. In browser is een ‘Do Not track’ optie beschikbaar om dergelijke tracking uit te schakelen. Het betreft een opt-out cookie, het is daarmee mogelijk dat er standaard wel informatie omtrent gebruikersgedrag wordt geregistreerd en opgeslagen.

Handig artikel voor je?