Homepagina

Homepagina, wat is dat?

De term ‘homepagina’ heeft op het eerste gezicht niets te maken met een huis. Met een beetje fantasie kan de homepagina of homepage worden gezien als de gevel van een huis, maar daar houdt de vergelijking wel mee op.

De oorsprong van deze naam is de ‘home’ toets op een toetsenbord die naar het begin van een pagina verwijst. Deze knop bestond overigens al voor het wereldwijde web. Om de verwijzing naar een woning kracht bij te zetten wordt regelmatig een icoon van een huisje gebruikt om navigatie naar de homepagina aan te duiden.

Wat is de functie van een homepagina?

De homepagina kan ook wel hoofdpagina genoemd worden, het is de standaard eerste pagina op een website waar een bezoeker op binnenkomt.

Afhankelijk van het type website en de doelstelling van de pagina kunnen hier verwijzingen naar onderliggende pagina’s worden vermeld, er kan een introductie van een organisatie aanwezig zijn of het laatste nieuws wordt hier vertoond zoals dit op een blog het geval is.

Verschil tussen homepagina en landingspagina

Een homepage wordt voornamelijk gebruikt als introductiepagina met doorverwijzingen naar andere pagina’s. Op zichzelf zal hier in de meeste gevallen niet alle informatie te vinden zijn over een onderwerp.

Een landingspagina is eveneens een pagina waar mensen via een link of via een zoekmachine binnenkomen, in dit geval is wel alle informatie te vinden over het onderwerp waar naar gezocht wordt.

Landingspagina’s hebben meer focus en dragen een volledige boodschap uit, een homepagina staat altijd in relatie tot andere pagina’s op de websites.

Microsites

Een hybride vorm van homepagina en landingspagina is de microsite. Dit is een website die uit slechts één hoofdpagina bestaat zondere verdere navigatie. De informatie is volledig maar niet zeer uitgebreid. Deze vorm kan gebruikt worden voor specifieke producten of voor bedrijven waarbij het weinig meerwaarde biedt om een volledige website in te richten.

Laadtijd van een homepagina

Het is van belang dat een homepagina snel laadt. Dit kan een uitdaging zijn als er meerdere scripts geactiveerd moeten worden.

Daarnaast zijn er cookies nodig om alle functies te gebruiken, er zijn hoge kwaliteit foto’s omdat deze pagina de aandacht moet trekken etc. Toch wordt aanbevolen dat een homepagina binnen twee seconden geladen wordt. De pagina hoeft niet volledig geladen te zijn, maar wel genoeg voor de bezoeker om gebruik te maken van de webpagina.

Als het laden te lang duurt bestaat de kans dat bezoekers afhaken voordat de pagina te zien is.

Startpagina

Een andere vorm van een homepage is een startpagina. Dit is een webpagina die niet als eindbestemming fungeert maar als beginpunt. Startpagina.nl was lange tijd een populaire pagina om snel naar andere websites te navigeren. Omdat zoekmachines steeds beter werden in het weergeven van relevante websites is dit type homepagina minder populair dan voorheen.

Handig artikel voor je?