Hosting

Wat is hosting?

Een host is letterlijk een gastheer of gastvrouw. Iemand die gasten verzorgt op een locatie. Bij hosting in termen van webhosting betreft het een dienst waarbij digitale informatie van personen of bedrijven opgeslagen en beheerd wordt met als doel deze informatie beschikbaar te maken voor andere partijen. Eenvoudig gesteld zorgen webhosting bedrijven ervoor dat websites 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar zijn.

Wat is het nut van hosting?

Het is mogelijk om je eigen computer als webserver te gebruiken. Je hebt dan schijfruimte nodig, software en uiteraard een internetverbinding. Als je zo een website wilt aanbieden dan moet deze computer altijd ingeschakeld blijven staan. Er mag geen onderbreking zijn en de verbinding moet snel genoeg zijn voor meerdere gebruikers tegelijkertijd.

Omdat zelf hosting verzorgen in de meeste gevallen niet praktisch uitvoerbaar is zijn er zogenaamde hosting providers die deze taken overnemen. Dit doen ze met grote server rekken waar computersystemen dag en nacht data verwerken. Content wordt op harde schijven bewaard, op de servers draait software die door medewerkers up to date wordt gehouden. Zo blijven websites bereikbaar.

Soorten hosting

Er zijn meerdere manieren om webhosting aan te bieden. Zo kunnen er meer websites op dezelfde server worden geplaatst. Dit is efficient en kostenbesparend. Het risico is wel dat wanneer één website voor problemen zorgt dit gevolgen kan hebben voor andere sites.

Het is ook mogelijk om een VPS (Virtual Private Server) in te richten. In dat geval wordt de servercapaciteit verdeeld in meerdere virtuele servers met unieke toegangsrechten. Bij dedicated hosting is er sprake van een server die specifiek voor één klant wordt ingericht en onderhouden. Er zijn nog meer soorten hosting, per aanbieder kunnen de opties verschillen.

Naast soorten hosting kan er ook nog onderscheid gemaakt worden tussen verschillende content typen. Zo zullen er andere eisen gesteld worden aan data die per oproep kan worden geladen of live streaming video waarbij de data doorvoer constant moet zijn.

Alles in de cloud

Omdat desktop computers, laptops en mobiele apparaten in staat zijn om continue verbinding te maken en houden met het internet is het eenvoudig om data online te beheren. Dit wordt ook wel ‘werken in de cloud’ genoemd. Denk aan Gmail of Dropbox waarbij e-mail of data opslag via internet toegankelijk wordt gemaakt.

Daarbij is het een optie om (een deel van) de content ook offline te bewaren. Een voordeel van cloud-based werken is de schaalbaarheid. Door hosting over meerdere servers te verdelen is het mogelijk om snel op te schalen naar behoefte. Denk aan een livestream die door een groot aantal personen tegelijkertijd wordt bekeken.

Een grote speler in webdienst en cloud hosting is Amazon Web Services (AWS). Dit platform werd gelanceerd in 2020. Bedrijven als Netflix maken gebruik van deze servers. Naast het bewaren van data worden er ook aanvullende diensten geleverd, denk aan data analyse, website ontwikkeling of het beheer van mailboxen. Enkele bekende hosting bedrijven in Nederland zijn Argeweb en Hostnet.

Handig artikel voor je?