HTML-code, wat is dat? #

Achter iedere pagina op het internet bevinden zich vele regels code die door de webbrowser omgezet worden naar pagina’s die voor bezoekers leesbaar en begrijpelijk zijn.

Om ervoor te zorgen dat browsers weten hoe een pagina opgebouwd moet worden is er een standaard nodig. En de standaard voor het wereldwijde web is HTML-code.

Ruim dertig jaar na de eerste versie is HTML nog steeds de standaard voor het internet en dit zal voorlopig ook wel zo blijven. Dit betekent echter niet dat er geen voortgang wordt geboekt want er zijn in de loop der jaren 5 versies van de HTML-code standaard uitgebracht.

Waar komt HTML-code vandaan? #

Zonder Tim Berners-Lee zou er geen internet zijn. Tenminste, het World Wide Web zoals we dit nu kennen en gebruiken is gebaseerd op de HTML-code die Berners-Lee in 1991 schreef. De eerste officiële versie zou verschijnen in 1993.

Het doel was om informatie leesbaar te maken via webbrowsers. Met het verschijnen van HTML2 in 1995 zou het aantal websites snel toenemen. Dave Raggett zou het stokje overnemen met HTML3 waarin een aantal significante verbeteringen doorgevoerd werden.

Een nadeel van deze uitbreidingen was de snelheid van de code. Webpagina’s konden hierdoor langzamer worden. HTML4 was in dat opzicht een grote verbetering en zou tot aan de introductie van HTML5 in 2014 de standaard zijn.

Welke HTML editor gebruiken? #

Om HTML-code te schrijven is niet meer nodig dan een standaard tekstverwerker. Zelfs Notepad is geschikt om webpagina’s samen te stellen. Andere opties zijn Atom, Notepad ++, Visual Studio Code of Adobe Dreamweaver CC.

Een voordeel van programma’s die specifiek ontwikkeld zijn voor website coding is de wijze waarop tags eenvoudig toe te voegen en beheren zijn.

Daarnaast kan de code direct gecontroleerd worden op fouten. WYSIWYG HTML-editors bieden minder flexibiliteit maar zijn ook toegankelijk voor webdesigners zonder kennis van code. Denk hierbij aan webbuilders zoals Wix of Weebly.

HTML of XML? #

HTML is Hypertext Markup Language, XML is Extensible Markup Language. Het doel van HTML is het weergeven van data met een focus op de wijze waarop data gevisualiseerd wordt. Het is een beschrijving van de paginastructuur met weergave van informatie.

XML is bedoeld om data te structureren, op te slaan en te verzenden met een beschrijving van de data. HTML-code is eenvoudiger om te lezen en bewerken in vergelijking met XML. Beide talen bieden unieke voordelen en nadelen.

HTML5 is de laatste versie #

HTML5 werd geïntroduceerd in 2014. Dat is een eeuwigheid in termen van internet en technologie. Toch zijn er geen plannen voor een versie 6. De vijfde versie van HTML-code is de standaard geworden waar nieuwe versies op gebaseerd worden.

Dit wordt ook wel een ‘living standard’ genoemd. Er worden nog steeds aanpassingen en verbeteringen aangebracht in de code maar hiervoor wordt geen volledige nieuwe versie uitgebracht. Sinds 2018 is bepaald dat er geen HTML6 zal verschijnen.

Dit is ook van toepassing op CSS die na versie 3 ook zonder versienummer verder ontwikkeld wordt.

Handig artikel voor je?
Updated on augustus 12, 2022