In-Depth Articles update
Op het internet zijn veel pagina’s te vinden over allerlei onderwerpen. Sommige webpagina’s vullen nog geen half beeldscherm terwijl andere pagina’s haast geen einde lijken te hebben. Dit verschil was tot 2013 niet te zien, toen kwam de In-Depth Articles update.
Hoewel het een relatief kleine update was, heeft het een behoorlijke impact gehad op zoekmachine optimalisatie (SEO). Zo is het aantal ‘longread’ pagina’s enorm toegenomen sinds die tijd. Niet alleen om de bezoeker meer informatie te bieden maar ook zeker om hoger te scoren in zoekmachine als Google.
Hoe werkt de In-Depth Articles update?
De manier waarop een zoekalgoritme bepaalt welke pagina bovenaan komt te staan in de zoekresultatenpagina (SERP) is niet helemaal duidelijk. Het is bekend dat er honderden factoren meespelen maar hoe dit precies werkt is bedrijfsgeheim. Google zag dat ongeveer tien procent van de gebruikers niet alleen pagina’s opzoekt om snel informatie in te winnen, maar om diepgaande artikelen te lezen. Dit heeft geleid tot het onderscheiden van standaard pagina’s en In-Depth artikelen. De In-Depth Articles update werd voor het eerst gelanceerd in augustus 2013.
Wat is een diepgaand artikel?
Onder diepgaande content worden pagina’s gerekend die tussen 2000 en 5000 woorden zijn. Het zijn ‘evergreen’ teksten die niet snel verouderen met inhoud die uniek is en vanuit een specifieke invalshoek geschreven. Met andere woorden; het zijn geen lange Wikipedia pagina’s met een opsomming van feiten maar content waarin een informatief verhaal wordt verteld vanuit het standpunt van de aanbieder.
Van zichtbaar naar onzichtbaar
In eerste instantie werden diepgaande artikelen duidelijk herkenbaar weergegeven op de zoekresultaten pagina’s. Zo zag de persoon die zoekt naar informatie direct of de pagina kort en bondig is of meer uitgebreid. Dit zou veranderen in 2015, sinds die tijd worden In-Depth Articles niet meer onderscheiden van standaard pagina’s.
Waarom longread pagina’s publiceren?
SEO experts vermoeden dat langere pagina’s een hogere ranking toebedeeld krijgen. Dit kan diverse redenen hebben waaronder een groter aantal zoekwoorden op een pagina. Op een pagina van 300 woorden kan één onderwerp (keyword) in het kort belicht worden, op een pagina van 2000+ woorden kan een hoofdonderwerp behandeld worden met meerdere subonderwerpen en bijbehorende zoektermen.
Sommige SEO specialisten kiezen voor veel korte pagina’s, andere professionals gaan juist voor de lange pagina’s terwijl anderen weer de voorkeur geven aan een combinatie van korte en lange pagina’s. Omdat online zoeken geen exacte wetenschap is kan de strategie afwijken op basis van de SEO adviseur maar ook zaken als de strategie van de concurrentie binnen een bedrijfstak.
Medic update
In 2019 kwam er een nieuwe algoritme update waar de ‘Medic update’ deel van zou uitmaken. Niet alleen wordt er gekeken naar de lengte, nu wordt ook rekening gehouden met de autoriteit van de auteur. Iedere copywriter kan een lange tekst schrijven, zonder inhoudelijke kennis ligt de kans op misinformatie op de loer.
Met name bij onderwerpen die een directe impact hebben op de gezondheid, juridische of financiële status is het van belang dat de auteur verstand van zaken heeft. ‘Medic’ staat dus voor ‘medisch’ om aan te duiden om wat voor een soort content het gaat. De auteurs worden beoordeeld op basis van diverse databases met verifieerbare informatie over een expert. Zo wordt de kwaliteit van In-Depth Articles gewaarborgd.