Infographic

Wat is een infographic?

Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Een infographic combineert woord en beeld om snel en duidelijk informatie te verstrekken aan de kijker. Hoewel infographics haast synoniem zijn geworden met het internet reikt de historie van deze verklarende afbeeldingen al veel verder terug.

Information graphics

infographic is een samentrekking van ‘information’ en ‘graphics’. Dit zijn afbeeldingen met informatie dus. Dit komt er in de praktijk op neer dat tekstfragmenten worden gekoppeld aan één of meerdere afbeeldingen die samen een geheel vormen. In kranten wordt deze vorm al eeuwenlang gebruikt, één van de oudste voorbeelden stamt uit 1626. De definitie is rekbaar, doorgaans zullen deze elementen verwerkt worden in een infographic:

  • Er wordt data getoond.
  • De afbeeldingen zijn ondersteunend van aard.
  • Er kunnen vergelijkingen worden gemaakt.
  • Naast het totaalbeeld worden details zichtbaar gemaakt.
  • Alle informatie heeft een duidelijke samenhang.

Wikipedia geeft als voorbeeld een kaart van een metro en een overzicht van pictogrammen. Dit zijn echter geen sterke voorbeelden van infographics.

Ontwerp van een infographic

In veel gevallen zal een infographic een samenvatting zijn van een langere pagina of een artikel met daarin de hoofdpunten opgesomd. Denk bijvoorbeeld aan percentages uit een onderzoek. Het kan ook effectief zijn bij een onderwerp waarbij meerdere elementen naar elkaar verwijzen. De context is met plaatjes, pijlen en korte teksten effectief te visualiseren.

Daarnaast kan het ook gebruikt worden om de huisstijl van de website of het merk te versterken. Bijvoorbeeld door de standaard kleuren in de graphic te verwerken, lettertypes of tekenstijl die elders in de branding ook te zien valt. Op het internet zullen infographics doorgaans als bitmap in jpg, png of gif formaat worden opgeslagen.

Infographic voor SEO

Omdat steeds meer internetgebruikers beschikken over breedband internet en (nagenoeg) onbeperkte data, is het geen probleem om meer afbeeldingen, video’s en andere ‘rich media content’ op een website te plaatsen. Google begon dergelijke content te belonen met een hogere positie in de zoekresultaten.

Dit heeft ertoe geleid dat steeds meer websites gebruik zijn gaan maken van afbeeldingen, inline video’s en ook infographics. Niet alleen met het doel een betere ervaring te bieden voor bezoekers maar ook zeker voor SEO. Later zou het zoekalgoritme meer aandacht schenken aan longread pagina’s. Dit zijn webpagina’s met veel tekst. Een infographic is een afbeelding met relatief weinig tekst. Daarmee kunnen afbeeldingen juist een nadelig effect hebben op SEO.

De toekomst van infographics

Voor een periode van enkele jaren kon je haast geen webpagina openen zonder een infographic voor je neus te krijgen. Overdaad schaadt, het aantal infographics die we nu te zien krijgen is aanzienlijk gedaald. Dit zal ook zeker te maken hebben met de populariteit van smartphones als consumptie medium voor internet.

Een smartphone heeft standaard een portret oriëntatie terwijl een PC scherm in landschapsmodus bekeken wordt. Een infographic is een statische afbeelding die niet op ieder scherm even duidelijk zichtbaar zal zijn. Er is nog steeds plaats van infographics, zolang ze maar een meerwaarde bieden aan de bezoeker. Het is echter niet een wondermiddel om hoog in Google te komen staan.

Handig artikel voor je?